|
תינוק בשדה לבנדר ברמת הגולן [צילום: מנדי הכטמן/פלאש 90]
|
|
|
|
|
בשנת 2019 ערך התפוקה החקלאית היה כ-30.6 מיליארד ש"ח (גידולים צמחיים - 18.1 מיליארד ש"ח, ובעלי חיים - 12.4 מיליארד ש"ח) - עלייה של 0.9% לעומת שנת 2018. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. ערך התפוקה החקלאית הוא ערך הייצור החקלאי בתוספת השקעה במטעים צעירים ובייעור.
התוצר המקומי הגולמי בחקלאות (ערך התפוקה החקלאית פחות התשומה הקנויה כגון דשנים וחומרי הדברה, כולל הבלאי) עמד על 14.0 מיליארד ש"ח. התוצר המקומי הנקי (תוצר מקומי גולמי בחקלאות ללא הבלאי) היה 11.7 מיליארד ש"ח - עלייה של 2.4% לעומת שנת 2018. לתוצר הנקי נוסף כ-0.8 מיליארד ש"ח פיצויים ותקבולים נוספים בענף (כגון פיצויים מביטוח, תמיכות שנת שמיטה, רפורמות בענף ותקבולים אחרים), ירידה של 12.1% לעומת השנה הקודמת.
היתרה לחקלאים, לאחר ניכוי התמורה למשרות שכיר, בשנת 2019 הייתה 5.2 מיליארד ש"ח - ירידה של 2.6% לעומת שנת 2018. בחישוב היתרה לא הופחתו תשלומי הריבית שמשלמים החקלאים עבור פעולות ייצור.
ירידה בתפוקת בעלי החיים
בשנת 2019 ערך התפוקה הכולל עלה ב-0.9%, כתוצאה מעלייה מזערית של 0.5% בכמות התפוקה החקלאית שקוזזה בירידה של 0.2% במחירי התפוקות החקלאיות. במקביל, ערך התפוקה הצמחית עלה ב-2% ואילו ערך תפוקת בעלי חיים ותוצרתם ירדה ב-0.7%.
הרכב התפוקה החקלאית נותר דומה להרכב בשנים הקודמות ועמד על 59.3% גידולים צמחיים (הכוללים בעיקר את ענפי הירקות, תפו"א ומקשה ומטעים, ללא פרי הדר) ו-40.7% בעלי חיים ותוצרתם (הכוללים בעיקר בקר, צאן ועופות).
153% עלייה בכמות שמן הזית
כמות התוצרת הצמחית עלתה ב-1.3%. בכמות גידולי השדה חלה ירידה של 7.0%, בכמות הפירות (ללא הדרים) - עלייה של 6.2%, בכמות פרי ההדר חלה עלייה של 3.9%. שינויים בולטים: בכמות הזיתים לשמן חלה עלייה של 153.3%, בכמות החמניות חלה עלייה של 20.0%, בכמות אגוזי האדמה חלה עלייה של 10.6%. לעומת זאת, בכמות העגבניות רגילות למאכל חלה ירידה של 14.6%, בכמות הבצל היבש חלה ירידה של 12.9% ובכמות הפלפל חלה ירידה של 12.7%. בנטיעות החדשות חלה עלייה של 19.1%, ומתוכן בולטת העלייה בנטיעות של פירות סובטרופיים (38.6%).
בתפוקת בעלי החיים חלה עלייה של כ-16.1% בכמות הבקר לשחיטה, בכמות בשר כבשים חלה עלייה של 8.7% ובכמות ביצי המאכל חלה עלייה של 6.9%. לעומת זאת, חלה ירידה בכמות ההודו (8.9%), בכמות האפרוחים (7.6%) ובכמות חלב הבקר (3.2%).
40% לייצור - לשוק המקומי
בכמות היצוא החקלאי חלה ירידה של 0.7%. שינויים בולטים: בכמות היצוא של זרעי גידולי שדה חלה עלייה של 29.4%, בכמות יצוא האבוקדו חלה עלייה של 19.9%, בכמות יצוא הגזר חלה עלייה של 19.2%, בכמות יצוא התמרים חלה עלייה של 15.1%, בכמות יצוא הקליפים חלה עלייה של 14.6%ובכמות יצוא המנגו חלה עלייה של .11.0% בכמות יצוא הפרחים חלה ירידה של 24.8%, בכמות יצוא האשכוליות חלה ירידה של 21.7%, בכמות יצוא הפלפל חלה ירידה של 21.4% ובכמות יצוא הרימונים חלה ירידה של 15.1%.
40% מכלל ערך הייצור החקלאי נמכרו לשוק המקומי, 36% - לתעשיה, 15% - ליצוא ו-9% סופקו לתוצרת ביניים. בענף הגידולים הצמחיים 60% מערך התפוקה נמכרו לשוק המקומי, 25% - ליצוא, 9% - לתוצרת ביניים ו-6% סופקו לתעשיה. בענף בעלי החיים 80% מערך התוצרת הופנו לתעשיה, 12% - לשוק המקומי ו-8% - לתוצרת ביניים.
בערך התפוקה החקלאית המיועדת לשוק המקומי חלה ירידה של כ-2.1%. בכמות התפוקה לשוק המקומי חלה עלייה של 0.3%, ואילו מחירי התפוקה החקלאית לשוק המקומי ירדו ב-2.4%.
הרכב ערך התשומה הקנויה בשנת 2019 נותר דומה להרכב בשנים הקודמות, והרכיב העיקרי היה המספוא שהוא כ-39% מהתשומות החקלאיות (ללא בלאי). אחריו דורגו מינהל ושונות (ביטוח, ארגון, שירותים וטרינריים, הנה"ח ועוד) ודלק, שמנים וחשמל שהם 14% ו-11% מסך התשומה הקנויה ב-2019, בהתאמה.
במחירי התשומה הקנויה בחקלאות חלה עלייה קלה של 0.7%. העלייה העיקרית הייתה במחירי הרבייה - אפרוחים זרעים ושתילים (17.5%) ובחלפים ותיקונים חלה עלייה של 6.7%. לעומת זאת, במחירי הדלק, שמנים וחשמל חלה ירידה של 2.8%.
כמות המים שסופקה לחקלאות עלו ב-7.1%, כמות הדשנים והזבלים עלתה ב-4.8% ומינהל ושונות עלו ב-.2.3%לעומת זאת, כמות הרבייה - אפרוחים זרעים ושתילים ירדה ב-17.0% ובכמות הדלק, שמנים וחשמל חלה ירידה של 3.9%.