|   15:07:40
דלג
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
החברה המצויינת למוצרי CBD כבר בישראל
קבוצת ירדן
תכשיטים לקחת לחופשה בחו״ל בחג הפסח

דוח מבקר המדינה על שינויי האקלים

בכל העולם מפחיתים פליטת גזים; היעד בישראל הוא עלייה

הפליטה תוכפל ביחס ל-1990 - לעומת ירידה של 30% במדינות המובילות הנסיעה בתחבורה הפרטית עלתה ב-20% במקום לרדת ב-20%
26/10/2021  |   איתמר לוין   |   חדשות   |   משבר האקלים   |   תגובות
רכב חשמלי. למעשה לא קיים בישראל [צילום: אריק ריסברג, AP]

ישראל קבעה יעד הפחתת פליטות גזי חממה אשר היה צפוי להוביל לעלייה אבסולוטית של 103% בפליטות ביחס לשנת 1990 ושל 12% ביחס לשנת 2005, ואילו יעדי יתר המדינות שנסקרו (שווייץ, האיחוד האירופי, קנדה, ארצות הברית, מקסיקו וקוריאה הדרומית) היו צפויים להוביל אצלן לירידה ממוצעת של 32% ושל 33%, בהתאמה. כך מגלה (יום ג', 26.10.21) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן.

כמות גזי החממה (גז"ח) המצרפית של כל המדינות הנפלטת לאטמוספרה קובעת את ריכוזם באוויר. ככל שריכוזם גבוה יותר, צפויה עלייה גדולה יותר בטמפרטורה בכדור-הארץ, וכתוצאה מכך - החמרה של תופעות שינויי האקלים בעולם. ההתחממות הגלובלית, הנובעת מפליטת גזי חממה מעשה ידי אדם, מוכרת בעשרות השנים האחרונות כאחת הבעיות החמורות שעימן צריכה להתמודד הקהילה הבינלאומית. הבנה זו הניעה את הקהילה הבינלאומית לגבש בשנת 1992 את אמנת המסגרת של האו"ם (ה-UNews1CC), שעליה חתומה ישראל.

מגמת הפליטות לנפש בישראל נמצאת בעיקרה במגמת ירידה (ירידה לא רציפה מ-10.7 טונות CO2eq לנפש בשנת 2000 ל-8.8 טונות CO2eq לנפש בשנת 2018). אולם בהשוואה ל-29 מדינות OECD שנסקרו, ישראל דורגה בשנת 2016 עשירית (בשליש העליון) ברשימת המדינות בעלות שיעור הפליטות הגבוה ביותר לנפש לנפש. ישראל פולטת גזי חממה בהיקף דומה למדינה בגודל בינוני.

אף שישראל הצטרפה לאמנת ה-UNews1CC ואשררה אותה בשנת 1996, רק כעבור 13 שנים היא קיבלה החלטות אופרטיביות הנוגעות לגיבוש מדיניות בנושא הפחתת פליטות גז"ח (מיטיגציה). גם אז לא ננקטו הפעולות שנדרשו, אף שבחינות עלות-תועלת העלו, כי קיימות תועלות מובהקות ביישום אמצעים להפחתת גז"ח.

מימוש חלקי בלבד של התועלת הכלכלית

יותר מ-20 שנה לאחר הצטרפותה לאמנת ה-UNews1CC, אימצה ממשלת ישראל באפריל 2016 תוכנית לאומית ובה יעדי הפחתת פליטות גז"ח (כלליים וסקטוריאליים) נמוכים מההמלצה השמרנית שגיבשה ועדת היגוי בין-משרדית (במקום 7.2 טונות CO2eq לנפש, נקבע יעד של 7.7 טונות). ישראל קבעה יעד הפחתת פליטות גז"ח לנפש בלבד, אף שעל מדינות מפותחות לקבוע יעדים בערכים מוחלטים ושאפתניים. קביעת יעדים לנפש מאפשרת לישראל להעלות את כמות הפליטות האבסולוטית כל עוד יש גידול אוכלוסין, זאת בניגוד למגמה (השלילית) ביתר מדינות OECD.

בחינות עלות-תועלת מקיפות העלו, כי קיימות תועלות כלכליות משמעותיות באימוץ עשרות אמצעי הפחתת גז"ח שונים שנבחנו. בפועל, אומצו פחות אמצעים, ולכן השגת היעד שנקבע, גם אם יינקטו כל אמצעי ההפחתה שבתוכנית הלאומית, צפויה להביא למימוש חלקי בלבד (תועלת של 50 מיליארד שקל במקום 217 מיליארד שקל) של הפוטנציאל הסביבתי והכלכלי הטמון ביישום אמצעים אלו. ואילו ההתקדמות בהשגת כל היעדים הסקטוריאליים נעה בטווח שבין ב"פיגור" לאפס.

הנחיות שונות בהחלטות ממשלה מהעשור הקודם, בתחומים כמו: מנגנונים לעידוד התייעלות אנרגטית במשרדי ממשלה; עידוד תחבורה ציבורית; חסמים להקמת מתקני אנרגיות מתחדשות; ושימוש בחשבונות החשמל כמסלקה - לא בוצעו מאז התקבלו ההחלטות. לפיכך לא הושגו היעדים הסקטוריאליים של ממשלת ישראל בהפחתת פליטות גז"ח.

מדיניות דלת-פחמן ולא אפס פחמן

בשנת 2015 הציבה הממשלה יעד של צמצום הנסיעות בתחבורה הפרטית ב-20%; בפועל, היא עלתה בארבע השנים הבאות ב-20%. שנה לאחר מכן הורתה הממשלה למשרד התחבורה להכין תוכנית להגשמת יעד זה - אך היא לא הוכנה עד היום. בשנת 2008 נקבע יעד התייעלות של 20% באנרגיה; בשנת 2020 הושגה התייעלות של 7% בלבד. ישראל הייתה אמורה להגיע אשתקד לייצור של 10% מן החשמל במקורות נקיים; המצב בפועל: 6% בלבד.

ריבוי סמכויות חקיקה ומינהל, קונפליקט בין יעדים של משרדי ממשלה ופער מובנה בין אחריות וסמכות יוצרים קושי מובנה בקידום הפחתת פליטות גז"ח. במצב של קונפליקט או פוטנציאל לקונפליקט בין היעדים המרכזיים של משרדי הממשלה ובין היעד של הפחתת פליטות גז"ח, המשרדים מתעדפים את קידום היעדים שמצויים בליבת אחריותם המיניסטריאלית על פני הפחתת פליטות. התוצאה היא דחיקה לאורך השנים של משבר האקלים ושל יעדי הפחתת הפליטות בסדר העדיפות המיניסטריאלי לטובת יעדים אחרים - בשלב גיבוש היעדים, בעת תקצובם ובדרך להשגתם.

מדינות שנסקרו, לרבות מדינות ה-OECD, מציגות יעדים מעודכנים לאנרגיה מתחדשת לשנת 2030 שנעים בין 40% ל-100%, ואילו ישראל מציגה יעד של 30% - הנמוך ביותר ממדינות ה-OECD, אשר לפי הסכם פריז אמורות להציג יעדים בערכים מוחלטים ושאפתניים ולהוביל את הליך האיפוס הפחמני (דה-קרבוניזציה) העולמי.

רכבים חשמליים - 0.05% מהשוק

הממשלה גיבשה השנה החלטה בדבר יעד פליטות גז"ח לסקטור האנרגיה, אשר מלמד על מדיניות של מעבר לכלכלה דלת-פחמן ולא מאופסת פחמן כפי שמתכננות מדינות OECD רבות. משרד האנרגיה לא קבע יעד לאנרגיות מתחדשות לשנת 2050. המשרד קבע יעד הפחתת פליטות לסקטור האנרגיה, אך לא פירט כיצד בכוונתו להשיגו ללא יעדים שאפתניים לאנרגיות מתחדשות וללא טכנולוגיות חלופיות בשלות או טכנולוגיות בשימוש.

נכון לשנת 2020 שיעור הרכבים החשמליים בישראל הוא 0.05% מכלל הרכבים, והפעולות להגדלת שיעורם נמצאות בראשיתן. בעקבות הקורונה החליט משרד האנרגיה לדחות את היעד שנקבע בשנת 2019 - לאסור ייבוא רכבים עם מנועי בעירה החל בשנת 2030 - בחמש שנים נוספות (עד שנת 2035), אף על-פי שלא הראה, כי מדינות אחרות פעלו באופן דומה.

חלקים משמעותיים מהתוכנית להפחתת פליטות גז"ח מסקטור התחבורה שאותה מקדמים משרדי התחבורה, הגנת הסביבה והאנרגיה נותרים בגדר המלצות או הצעות, ומשרד התחבורה טרם גיבש תוכנית מפורטת להפחתת גז"ח מסקטור זה אשר משתלבת עם יתר התוכניות האסטרטגיות שלו. דוגמאות להמלצות (שטרם אומצו או תוקצבו) הן: הגדלת ההשקעה בתשתיות התחבורה הציבורית ובפרט במערכות הסעת המונים; חבילת מדיניות מותאמת לניהול חניה; תמחור הנסיעה בכביש לפי סוג הרכב; סגירת רחובות לתנועה ויצירת תשתית לעידוד רכיבת אופניים והליכה; תוכנית לאומית לעידוד עבודה, לימודים וקניות מרחוק.

קיימים חסמים למימוש האמצעים שמנו המשרדים, והסרתם דורשת מעורבות של משרדים ויחידות סמך ממשלתיות רבות (ובהם רמ"י, מינהל התכנון, משרד הפנים והרשויות המקומיות). דוגמאות לחסמים הן העדר תשתית טעינה יעילה לרכבים חשמליים; קושי בהתקנת נקודות טעינה בבתים משותפים מסיבות משפטיות; העדר ידע מספיק בתחום הטעינה ברשויות המקומיות; והעדר תוכנית לעידוד השימוש בתחבורה ציבורית.
מיטיגציה - פעולות להפחתת פליטות גזי חממה / דוח מבקר המדינה

תאריך:  26/10/2021   |   עודכן:  29/10/2021
איתמר לוין
+העולם על סף אסון באקלים
18:33 26/10/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
וושינגטון פוסט: פערים ניכרים בין ההבטחות בתחום גזי החממה לבין המעשים, סין והודו הן בעיה מרכזית, ואפילו גרמניה אינה מצליחה להיגמל מהתמכרותה לפחם
(מכרה פחם באוסטרליה. התמכרות [צילום: רוב גריפית, AP])
+המשק אינו מתכונן להתמודדות עם ההשפעות של שינויי האקלים
15:52 26/10/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
אין הערכה כלכלית לאומית של הנזקים וההשפעות  ▪  המאסדרים אינם מחייבים את הבנקים, חברות הביטוח והחברות הציבוריות להעריך את הסיכונים ולהתמודד איתם
(הנזק אינו מתומחר [צילום: בסאל עוואת, פלאש 90])
+החלטת הממשלה מ-2018 על "מוכנות גבוהה" לאקלים לא יושמה
15:52 26/10/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
הממשלה הקימה באותה שנה מינהלה להיערכות לשינויי אקלים - אך לא העניקה לה את המשאבים והסמכויות הדרושים  ▪  אין פעולות של ממש להתמודדות עם הסיכונים הבריאותיים; גם צה"ל לא מתארגן
(סיכון לביטחון הלאומי [צילום: מישל אולר, AP])
+ישראל אינה ערוכה לטיפול בשינויי האקלים
15:51 26/10/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
הכלים הרגילים לקבלת החלטות אינם רלוונטיים למשבר האקלים  ▪  העדר ההתגייסות של משרדי הממשלה לאורך השנים הביא להתקדמות מוגבלת בפעולות  ▪  אין תקצוב מתאים וייעודי; המינהלה שהוקמה לנושא לא קיבלה כספים ועובדים
(הכלים אינם מספיקים [צילום: יניב נדב, פלאש 90])
+משבר האקלים - כתוב בכוכבים
15:47 26/10/21  |  יפעת גדות   |   לרשימה המלאה
מחקר חדש חושף את ההשפעות של הקרינה הקוסמית על העננים וחשוב מכך - על האקלים של כדור-הארץ
(גורם מפתיע [צילום: נתי שוחט/פלאש 90])
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
בכל העולם מפחיתים פליטת גזים; היעד בישראל הוא עלייה
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
מגיב ותיק
26/10/21 16:18
פורום: משבר האקלים כתוב הודעה
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  משבר האקלים
ישראל אינה ערוכה להתמודדות עם שינויי האקלים - קובע (יום ג', 26.10.21) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, בדוח מיוחד על הנושא. הדוח מתפרסם ערב פסגת גלזגו בנושא האקלים, ולאחר שורה של דוחות בינלאומיים חד-משמעיים ולפיהם העולם עומד בפני שורה של אסונות כבדים בשל התחממות כדור-הארץ.
26/10/2021  |  איתמר לוין  |   חדשות
השיח סביב משבר האקלים הולך ותופס מקום נרחב בשיח הציבורי בשנים האחרונות. בעוד לרוב נוהגים לדון בגורמים למשבר כמו פליטת גזי החממה וכריתת יערות, חוקרים מביאים כעת עדות לגורם מפתיע שלא ידענו שצריך לקחת בחשבון - השמש, הכוכבים והעננים. הדבר מפתיע במיוחד, לאור כך שהקונצנזוס בקהילת האקלים עד היום היה שהשפעת הקרינה הקוסמית על גרעיני התעבות לעננים חלשה מכדי להשפיע על האקלים, ולא קיים קשר חזק בין קרינה קוסמית ועננות.
26/10/2021  |  יפעת גדות  |   חדשות
הממשלה אישרה היום (א'), 24 באוקטובר 2021, י"ח בחשון תשפ"ב, את תוכנית ראש הממשלה, נפתלי בנט, שרת האנרגיה, קארין אלהרר, והשרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, לעידוד חדשנות טכנולוגית למאבק במשבר האקלים.
24/10/2021  |  מירב ארד  |   חדשות
החמרה בעימותים בין מדינות ובתוכן, עלייה במספר הפליטים והמהגרים, החמרה במתיחויות הצבאיות ובחוסר הוודאות, סיכונים פיננסיים – כל אלו מהווים סיכונים לביטחון הלאומי של ארה"ב בשל שינויי האקלים, קובעים דוחות שפרסם ממשל ביידן בסוף השבוע (22.10.21), לקראת פסגת האקלים בגלזגו בשבוע הבא. את הדוחות הראשונים מסוגם הכינו משרד ההגנה, המשרד לביטחון פנים, המועצה לביטחון לאומי ומנהל המודיעין הלאומי.
24/10/2021  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
הסנטור הדמוקרטי השמרן ג'ו מנחין טרפד בסוף השבוע את הפרק החשוב בתוכניתו של הנשיא ג'ו ביידן למאבק בשינויי האקלים - שבוע בלבד לפני פסגת גלזגו בנושא האקלים. בתגובה הודיע ביידן על צעדים חילופיים, בתקווה שהם יזכו לתמיכת כל הסיעה הדמוקרטית בסנאט - אך הסיכויים ליישומם נראים קלושים.
24/10/2021  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
גם בשעתה היפה של ישראל, כאשר העולם מוחא לה כפיים והתעשיות הביטחוניות הישראליות זוקפות קומה לנוכח ההצלחות הטכנולוגיות ללא אח ורע, יש בקרבנו כאלה המתעקשים "להשבית שמחות" ולגמד את ממד...
דן מרגלית
דן מרגלית
אין עתה צורך בהתלהטות היצרים, בפאטה-מורגנה כאילו עוד מכה אחת ו"זבנג וגמרנו", והניצחון המוחלט בידינו    יותר מכל יש לישראל אינטרס אסטרטגי לבנות נדבך נוסף לברית ההגנה ההולכת ונרקמת בי...
מירב ארד
מירב ארד
חופשת החג מתקרבת בצעדי ענק, ועל רקע חוסר הוודאות יש מי שעדיין לא החליטו סופית על תוכניות לחופש    עבור המתלבטים בדקנו מחירים של חבילות נופש מובחרות מעבר לים
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il