ההתעניינות הגוברת לאחרונה בציבור בנושא השחיטה הכשרה, עוררה גם אותי והביאה אותי למחוזות חדשים. עולם שלם נפתח בפני וגילה לי שתחום השחיטה אינו פשוט כמו שחשבתי. תמיד ידעתי שההלכה היהודית דורשת שהשחיטה תתבצע באופן מסוים, אך לא ידעתי עד כמה זה דורש משומרי המסורת ויותר מכך מהשוחטים עצמם.
שחיטת הבקר הכשר בדרך-כלל אינו מתבצע כאן בארץ ולא הבנתי מדוע? למה נדרשים השוחטים ומערכות הכשרות השונות לנדוד לארצות רחוקות עבור שחיטת הבהמות? פניתי לאחד השוחטים המוסמכים והמקצועיים בשוק, שרוב השנה לא תמצאו אותו בארץ, וביקשתי לשמוע ממנו על תהליכי השחיטה היהודיים, מה זה בעצם שחיטה יהודית? מה זה דורש ממערכות הכשרות בכלל וממנו כשוחט בפרט? האם המשכורת שווה את ההשקעה? הנה הצצה קטנה לעולם השחיטה היהודי חובק העולמות.
מהי הייחודיות של השחיטה היהודית?
שלא כמו כל שיטות ההמתה הנהוגות אצל הנכרים, הלכות השחיטה היהודית הן ייחודיות ונקבעו על-פי כללים מדויקים שהתקבלו כהלכה למשה מסיני ועל-פי פסוקי התורה. יתרה מזו, השחיטה על-פי כללי התורה נעשית בצורה שדואגת לבעלי החיים ומוודאת שלא נגרם להם כל כאב או צער.
עובדה זו הביאה רשתות בשר נכרים רבים ברחבי העולם לשחוט את הבהמות שלהם על-פי כללי היהדות. כמו-כן, אגודות צער בעלי חיים שניסו לטעון, כי השחיטה היהודית מכאיבה לבעלי החיים וגורמת להם צער מיותר, נדהמו לגלות שבבהמות כשרות המותרות באכילה על-פי התורה, עורקים מסוימים בנויים בצורה שונה בכדי שבשיסוף הראשון, בהמה תמות ולא תרגיש כל כאב.
האם זה נכון שבשר כשר גם בריא יותר?
בכל פעם שאנשים שואלים אותי, הם נדהמים לשמוע את התשובה. בשר כשר הוא בהחלט בריא יותר. יש לכך סיבות רבות, אחת מהן היא העובדה שמיד עם השחיטה, יוצא רוב הדם של הבהמה ובהמשך התהליך, אנו מוצאים את שאריות הדם.
דם הבהמה הוא חלק מאוד לא בריא שעלול להכיל חיידקים מזהמים. מכיוון שעיכול הבשר הוא איטי, ישנם סיכויים רבים שהחיידקים בדם ישפיעו על גוף האדם.
כמה זה דורש ממך כשוחט מוסמך?
מדובר בנקודה חשובה מאוד. מכיוון שהמשחטות בארץ אינם יכולים לספק את כמות הבשר המבוקשת, רוב משחטות הבקר הן בחו"ל. מערכות הכשרות שדורשות כמובן שהשחיטה תהיה על-פי כללי ההלכה היהודית, מביאים שוחטים יהודים כשרים ומשגיחי כשרות שידאגו לכך שהתהליך כולו יהיה על-פי ההלכה.
מכיוון שמדובר בכמויות בשר עצומות שצריכות להישחט ולהישלח לארצות רבות, השוחטים המוסמכים צריכים לשהות תקופות ארוכות במהלך השנה בחו"ל, מה שדורש מאתנו השוחטים הרבה מאוד. ישנם שוחטים רבים ששוהים תקופות ארוכות של חודשים רבים ואפילו חצי שנה בחו"ל בכדי לזכות את עם ישראל בכל קצוות תבל בבשר כשר למהדרין.
אין ספק שזה דורש ממני כשוחט, הרבה מאוד בכל המובנים. הפרידה מהמשפחה לתקופות ארוכות, השהיה בחו"ל שמיותר לציין שהיא אינה למטרות בילוי, אני נמצא במקום זר, כאשר כל היום אני צריך לעמוד על הרגליים בעבודה קשה ומפרכת.
אתה לא חושש על חינוך ילדיך?
כאדם שומר תורה ומצוות המסר שאני מעביר לילדים שלי בעצם שהייתי בחו"ל לתקופות כל-כך ארוכות היא, ששמירת מצוות התורה וזיכוי הרבים שווה כל השקעה. המסר שאני מחדד שוב ושוב לילדיי הוא שבשביל לזכות את עם ישראל בבשר כשר למהדרין, נבחרתי כשליח של ההשגחה להיות זה שמאכיל את שומרי התורה בבשר כשר.
אבל אין ספק שמדובר בנושא חשוב מאוד. לא רק בגלל החינוך, הגעגועים למשפחה הם עצומים. ברוך השם כיום, בעזרת הטכנולוגיה והמדיה המתפתחת אני יכול לדרוש בשלומם ואני מקפיד מדי יום לפנות שעה לפחות לטובת אשתי וילדיי.
כפי שהבנו, ההשקעה היא רבה, האם התשלום בסוף החודש שווה את זה?
אולי זה לא יישמע אמיתי, אבל שוחט יהודי כהיום מרוויח כמו רופא. הביורוקרטיה והפרוצדורה הגדולה והמורכבת שמערכת השחיטה הבינלאומית דורשת היא עצומה. שכירת המשחטות עולות הון, הטסת אנשי צוות, שוחטים מוסמכים, משגיחי כשרות ורבנים למקום השחיטה וכל העלויות הנלוות מגיעים לסכומים אדירים.
כתוצאה מכך, גם הבשר הכשר עולה יקר יותר, אם כי מערכות הכשרות מנסות כמה שיותר להימנע מהעלאת המחירים. אך לא נוכל להימנע מכך שהעבודה המורכבת שכאמור, דורשת מהשוחטים והצוות המקצועי כל-כך הרבה, דורשת גם תשלום מתאים.
עבודה מחוץ לגבולות הארץ היא קשה פי כמה מעבודה בארץ. גם אם מדובר באותה עבודה, ההשקעה וההקרבה הגדולה של אנשי המקצוע דורשת גם שכר גבוה. אז בהחלט ניתן לומר ששוחט יהודי מרוויח כיום משכורת מכובדת מאוד.
מאיפה מגיעים רוב השוחטים? והאם הם צריכים הסמכה לכך?
ראשית, התשובה היא כן. שוחט מקצועי ככל שיהיה צריך הסמכה מיוחדת בכדי שיוכל לעבוד כשוחט מקצועי על-פי דרישות ההלכה. השוחטים המקצועיים והמבוקשים ביותר בשוק הם שוחטים שהוסמכו לכך ב
מכון עליה. מכון עליה הינו מכון שמכשיר שוחטים מקצועיים על-פי ההלכה.
במסגרת הקורסים המוצעים במכון, לומדים השוחטים את כל רזי המקצוע על-פי כל כללי ההלכה וכמובן הם מתנסים בכל שלבי הלימוד באופן מעשי. בהחלט ניתן לומר שרוב השוחטים שעובדים כיום במערכות הכשרות העולמיות הן שוחטים שלמדו את המקצוע והוסמכו על-ידי מכון עליה, בהכוונת רבנים ומשגיחי כשרות מקצועיים.