קטנים אבל גדולים. כן, דווקא אותם גרעיני השומשום הקטנים, הם בעלי צפיפות תזונתית גבוהה ונחשבים "אוצר" בריאותי. מילות הקסם "Open, sesame!" (שומשום, היפתח!) המוכרות לכולנו מסיפור האגדה על עלי באבא, מקורן בקסם החבוי בגרעינים אלו.
כבר לפני 6,000 שנה נחשב השומשום למזון חשוב, איכותי וטעים, ונעשה בו שימוש בארצות רבות, דוגמת מצרים, הודו, סין והמזרח התיכון. הטחינה הגולמית המלאה והעשויה מ-100% גרעיני שומשום, ללא תוספים וללא משמרים - נחשבה מאז ומתמיד לבריאה במיוחד. אז מה באמת יש בגרעיני השומשום? ומדוע טחינה נחשבת לתוסף תזונה טבעי שמומלץ כל-כך לשלבו בתפריט היומי?
מקור לשומנים טובים
כמחצית מתכולת גרעיני השומשום מקורה בשומנים, אך אל לנו להתבלבל: מדובר בשומנים טובים, עשירים בחומצות שומן חד ורב בלתי רוויות. חומצות שומן אלו, חיוניות לתהליכי בנייה ולהתפתחות המתרחשים בגופנו. צריכה של חומצות שומן בלתי רוויות, מסייעת לאיזון רמת הכולסטרול בדם, ותורמת לבריאות הלב.
מקור לחלבון
החלבונים מהווים כ-24% מגרעיני השומשום. חלבונים אלו נחשבים איכותיים ומתעכלים בקלות. מחקרים מלמדים, כי בהשוואה לחלבוני החלב, צריכה של דיאטת חלבונים ממקור השומשום, מסייעת דווקא בירידה ברמות הכולסטרול בדם.
מקור לסיבים
גרעיני שומשום עשירים בסיבים תזונתיים, מסיסים ושאינם מסיסים. הסיבים התזונתיים שומרים על בריאות המעי, מסייעים לעיכול ומונעים עצירות, יוצרים תחושת שובע ומלאות, ומסייעים באיזון רמות הסוכר והכולסטרול בדם. מחקרים הוכיחו, כי תזונה עשירה בסיבים, מגנה מפני מחלות כמו: יתר לחץ דם, מחלות לב וסוגי סרטן מסויימים.
מקור לוויטמינים
גרעיני השומשום המלא עשירים בוויטמינים דוגמת B1 ו-E. ויטמין B1 חיוני להפקת אנרגיה בגופנו ושותף בפעילות מערכת העצבים. ויטמין E הוא נוגד חמצון רב עוצמה, המגן על קרומי התאים בגוף מפני תהליכי חמצון מזיקים. פעילותו תורמת להאטה של תהליכי הזדקנות המתרחשים בגוף, ולמניעת מחלות.
מקור למינרלים
כולנו מכירים בעובדה שגרעיני השומשום הם מקור עשיר לסידן, החיוני לבניית עצמות השלד, פעילות השרירים ומערכת העצבים. אך חשוב לדעת, שגרעיני שומשום הם מקור מצוין גם למגנזיום, אבץ וברזל. המגנזיום חיוני לתהליכים חשובים כגון: בניית העצם, פעילות השרירים, הפעלת מערכת העצבים והפקת אנרגיה מהמזון. האבץ חיוני לחלוקת התאים, לתהליך הגדילה, לשמירה על מערכת חיסונית תקינה ועל בריאות העור והשיער. הברזל חיוני להובלת חמצן בגוף, לחיזוק המערכת החיסונית, לייצור כדוריות הדם האדומות, לחילוף חומרים ולהתפתחות המוח.
ב-100 גרם טחינה משומשום מלא, יש כ-600 מ"ג סידן, המהווים כ-50% מכמות הסידן היומית המומלצת לנשים, וכ-6.5 מ"ג ברזל, המהווים כ-33% מכמות הברזל היומית המומלצת לנשים.
מקור לנוגדי חמצון
זרעי השומשום עשירים בנוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) טבעיים המסייעים בנטרול הפעילות ההרסנית של הרדיקלים החופשיים. מחקרים מלמדים, כי פעילותם של האנטיאוקסידנטים שבגרעיני השומשום, תורמת לירידה במחלות כרוניות כגון סרטן וטרשת עורקים. מעבר ליתרונות התזונתיים שנמנו עד-כה, בגרעיני השומשום רכיבים צמחיים ייחודיים המוכרים פחות:
ליגננים
הליגננים הם קבוצה של רכיבים פנוליים צמחיים מועילים. בזרעי שומשום נמצאים ליגננים מסוג ססמין וססמולין (sesamin ו-sesamolin). כמות הרכיבים האלו בזרעי השומשום גבוהה באופן יחסי לזרעים ולמזונות אחרים. מחקרים מלמדים, כי לליגננים השפעה מיטיבה על רמת הכולסטרול, על מניעת לחץ דם גבוה ועל שמירת פעילות לב תקינה.
פיטוסטרולים
זרעי השומשום מכילים גם כמות גבוהה של פיטוסטרולים בהשוואה לאגוזים ולגרעינים אחרים. הפיטוסטרולים הם רכיבים טבעיים בגרעין, בעלי מבנה כימי דומה לזה של הכולסטרול. בזכות תכונתם זו, הם מסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול בדם. מה שמיוחד בטחינה, היא העובדה שאת כל הבריאות הזאת, ניתן לעטוף בצורה מרעננת לקיץ הישראלי החם.
- מומלץ להשתמש בטחינה גולמית מלאה, המכילה את קליפות הגרעינים ומעניקה ערך תזונתי רב יותר;
- מומלץ להכין את הטחינה בבית ובכך להימנע מתוספים ומשמרים מיותרים המצויים בסלטים מוכנים;
- רוטב לסלט - נסו להוסיף טחינה גולמית מלאה, כפי שהיא, לסלט, ותקבלו סלט רענן ומזין עם טעם מיוחד;
- תוספת ליוגורט וגרנולה - נסו להוסיף טחינה גולמית מלאה למנת יוגורט וגרנולה, ותקבלו טעם רענן ומיוחד;
- רוטב לגלידה - ערבבו טחינה גולמית מלאה עם דבש ומזגו על גלידת וניל.