|   15:07:40
דלג
  |   תגובות
  |    |  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?

הבחירות בישראל: משמעויות ותובנות ראשוניות

התוצאה המשמעותית של הבחירות, מבחינת ההשפעה על מדיניותה העתידית של ישראל, היא הירידה בכוחן של מפלגות גוש הימין ובמיוחד הירידה המשמעותית בכוחו של "הליכוד ביתנו" ועלייתה המטאורית של מפלגת "יש עתיד" בראשותו של יאיר לפיד
28/01/2013  |     |   מאמרים   |   INSS   |   תגובות
אחוז הצבעה גבוה [צילום: פלאש 90]

   רשימות קודמות
  כיצד יגיב הציבור לאג'נדת ביבי החדשה?

ביום שלישי, ה-22 בינואר 2013, התקיימו בישראל בחירות כלליות לכנסת ה-19. להלן אנסה לעמוד על התוצאות העיקריות של הבחירות והתובנות שניתן להסיק מהן. מן הראוי לציין, שהתוצאות והעולה מהן מפריכות הנחות מסוימות שרווחו בתקשורת והיו מקובלות בציבור. כמו-כן, אנסה לבחון את האפשרויות השונות להקמת ממשלה ואת ההשלכות שיהיו לכך בתחום הביטחון הלאומי ומדיניות החוץ והביטחון של ישראל.

אחוז ההצבעה

היקף ההצבעה בבחירות אלה עמד על 68 אחוז, שהם כ-3 אחוז יותר מאחוז ההצבעה בבחירות של 2009 והגבוה ביותר מאז 1999. עם זאת, אחוז ההצבעה האמיתי הוא אף יותר גבוה. אחוז ההצבעה מחושב על-פי מספר המצביעים בפועל - 3,834,136 איש - מתוך כלל בעלי זכות הצבעה - 5,656,705 איש. אולם, על-פי הערכת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, פנקס הבוחרים, הבנוי על מרשם התושבים, כולל בין 400,000 ל-500,000 איש אשר חיים באופן קבוע, או לפחות לתקופה ארוכה, בחו"ל ואינם גרים כלל בארץ. אנשים אלו אינם נמצאים פיזית ביום הבחירות בישראל וממילא אינם יכולים להצביע. על-פי ההערכה, אחוז ההצבעה מבין אלו שיכלו להצביע פיזית גבוה ב-5 אחוז מזה המדווח, היינו כ-73 אחוז.

היקף ההצבעה במגזר הערבי הגיע ל-56 אחוז, שאף הוא גבוה מזה שנרשם בבחירות של 2009, אם כי עדיין נמוך באופן משמעותי מזה שבמגזר היהודי. על-פי צירוף הנתונים, ניתן להעריך שאחוז ההצבעה למעשה במגזר היהודי, היינו, ללא אלו שנמצאים בחו"ל, עומד על 75 אחוז, שהוא בין הגבוהים בעולם - גבוה בהרבה מזה שבארצות הברית ואף מזה שברוב מדינות אירופה. עובדה זו מפריכה את ההנחה בדבר אדישות וניכור של חלקים גדולים בציבור הישראלי. הבחירות הללו הוגדרו על-ידי פרשנים רבים כבחירות המשעממות ביותר מזה זמן רב. ואף על-פי כן, שלושה מתוך כל ארבע אנשים באו לממש את זכותם להצביע. יש בכך משום תעודת כבוד לאזרחי ישראל ולדמוקרטיה הישראלית.

חלוקת המנדטים

התוצאה המשמעותית של הבחירות, מבחינת ההשפעה על מדיניותה העתידית של ישראל, היא הירידה בכוחן של מפלגות גוש הימין ובמיוחד הירידה המשמעותית בכוחו של "הליכוד ביתנו" ועלייתה המטאורית של מפלגת "יש עתיד" בראשותו של יאיר לפיד. בבחירות של 2009, מפלגות גוש הימין זכו ל-65 מנדטים ונהנו מרוב ברור בכנסת. בבחירות הללו, גוש מפלגות הימין - הליכוד ביתנו, הבית היהודי, ש"ס ויהדות התורה - זכו ב-61 מנדטים, רוב של מנדט אחד בלבד. "הליכוד ביתנו" עצמו הפסיד כרבע מכוחו, 11 מנדטים, וירד מ-42 חברים בכנסת היוצאת ל-31 שיכהנו בכנסת הבאה. הליכוד הפסיד 7 מנדטים לשותפיו בגוש הימין - 5 מנדטים לבית היהודי ו-2 מנדטים ליהדות התורה ועוד 4 מנדטים למפלגות שמחוץ לגוש הימין. ירידה קלה זו בכוחן של מפלגות הימין מפריכה את ההנחה שהייתה מקובלת בדבר תזוזה ימינה בדעת הקהל הישראלי. "יש עתיד", מפלגה שלא הייתה קיימת עד כשנה לפני הבחירות, זכתה ל-19 מנדטים, הישג ללא תקדים בתולדותיה של מדינת ישראל.

למספרים האלו יש כמה השלכות. ראשית, יכולתו של גוש הימין לקדם את סדר היום שלו בתחום המדיני - המשך תנופת ההתנחלות בכל חלקי יהודה ושומרון, שמירה על כל המאחזים הלא-מורשים והלבנתם, ועבור המרכיבים היותר מיליטנטיים - מניעת הקמתה של מדינה פלשתינית - מוגבלת מאוד, ובתחומים מסוימים, כגון הצרת צעדיו של בית המשפט העליון ופגיעה ביכולת הפעולה של ארגוני זכויות האדם - לא קיימת כלל. שנית, מעמדו של ראש הממשלה בנימין נתניהו נחלש באשר הוא נתפס כמי שהוביל את מפלגתו להפסד צורב בבחירות וכמי שאחראי לצמצום רציני במספר חברי הכנסת של הליכוד. הדבר עלול לפגוע בחופש הפעולה של מר נתניהו בכל הקשור למינויים בממשלה ובעתיד, גם בנקיטת צעדים בתחום המדיני, וזאת במיוחד לאור ההרכב הימני קיצוני של נציגות הליכוד בכנסת.

השלכה נוספת היא משקלה הגדול של מפלגת "יש עתיד" בהכרעות מדיניות וביטחוניות עתידות. דע עקא, שעמדותיה של מפלגת יש עתיד ועמדותיו של מנהיגה בתחום המדיני-ביטחוני, בין אם מדובר בתהליך המדיני עם הפלשתינים ובין אם המדובר בסוגיה האירנית, אינן בהירות דיין. המפלגה כמו גם יאיר לפיד התרכזו בכל מערכת הבחירות בסוגיות פנים - חלוקה שווה בנטל והקלת מצבו של מעמד הביניים וכמעט לא עסקו בסוגיות מדיניות. בקרב 19 חברי הכנסת של מפלגה זו יש כאלו שהם שמאלה מהמרכז ויש גם כאלו שהם ימינה מהמרכז. עם זאת, עמדתה המוצהרת של המפלגה ושל לפיד, היא בעד שתי מדינות לשני עמים וחידוש מהיר של התהליך המדיני.

נקודה אחרונה שיש להזכיר בקשר להרכבה של הכנסת, היא שבגוש הימין קיימות שתי סיעות שהן בעצם רשימה משותפת של שתי מפלגות: הליכוד ביתנו, המורכבת מהליכוד (20 מנדטים) ומישראל ביתנו (11 מנדטים) והבית היהודי המורכבת מהבית היהודי (8 מנדטים) ותקומה (4 מנדטים). האפשרות של פילוג בעתיד בכל אחת משתי הסיעות האלו תמיד קיימת; לפילוג כזה דרוש שליש מחברי הסיעה ולכל אחד משני מרכיביה של כל אחת משתי הסיעות יש את השליש הדרוש. רמז ראשון לאפשרות כזאת היא העובדה שמר ליברמן כינס כבר למחרת הבחירות ישיבה נפרדת של חברי הכנסת של ישראל ביתנו והיו אף מי שראו בכך מסר מאיים מצידו למר נתניהו. מר ליברמן אף דאג למסור הצהרה לפיה על הממשלה העתידה לקום, לעסוק בנושאי פנים ולא בנושאים מדיניים בהם לא ניתן יהיה להגיע להסכמה בין מרכיביה. ניתן לראות בהצהרה זו מעין הערת אזהרה מצידו של מר ליברמן נגד מהלכים מדיניים אפשריים של ראש הממשלה.

הרכבת הקואליציה

השלב הראשון בהרכבת קואליציה הוא החלטת נשיא המדינה להטיל על חבר כנסת להרכיב ממשלה. לאור הצהרתו של מר לפיד, כי הוא אינו מתכוון להצטרף לגוש חוסם, מובטח למר נתניהו שלפחות 62 חברי כנסת (הליכוד ביתנו, יש עתיד והבית היהודי) ימליצו לנשיא המדינה להטיל את הרכבת הממשלה על בנימין נתניהו וכך הוא יעשה. לרשותו של נתניהו יעמדו 42 ימים להציג ממשלה חדשה בפני הכנסת.

קיימות כמה אפשרויות להרכבת קואליציה, אולם במצב שנוצר המלאכה תהיה כרוכה בקשיים רבים. אפשרות אחת היא קואליציה של 61 חברי כנסת, המבוססת על מפלגות הימין בלבד. זאת אפשרות מאוד קלושה וברור, כי זה הדבר האחרון שראש הממשלה היה רוצה. אולם, אין לשלול אותה לחלוטין. ברור שממשלה כזאת תהיה ממשלה של שיתוק מדיני על כל המשתמע מכך. אפשרות שנייה, היא ממשלת אחדות לאומית שתכלול את רוב המפלגות, למעט מרצ והמפלגות הערביות משמאל ויהדות התורה מימין ותמנה 96 מנדטים. גם אפשרות זו היא קלושה וספק רב אם ממשלה כה גדולה תוכל לפעול ביעילות ולהחזיק מעמד לאורך זמן.

האפשרות הסבירה ביותר היא קואליציה של הליכוד ביתנו, יש עתיד, התנועה וקדימה בתוספת ש"ס (יחד 69 מנדטים), ממשלה שתוכל ללכת לתהליך מדיני, או הבית היהודי (יחד 70 מנדטים), ממשלה שתוכל לפעול לשוויון בנטל ואף להתקדם - לפחות במידה מסוימת - בתהליך המדיני, או שניהם: קואליציה של 81 מנדטים. סביר לחשוב שהאפשרות האחרונה היא זו הרצויה לנתניהו והיא אכן תאפשר לו את מרב חופש הפעולה בתחום המדיני-ביטחוני כמו גם בתחום הכלכלי-חברתי. האם היא תקום - ימים יגידו.

תאריך:  28/01/2013   |   עודכן:  28/01/2013
יהודה בן-מאיר
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
תגיות  / עוקבים מי ומי בפרשה - לקבלת רשימות חדשות עם הופעתן
 אהוד (אודי) דקל / Udi Dekel   אורי יהודה אריאל / Uri Yehuda  Ariel   אורי שרגא אורבך / Uri  Orbach   אוריאל  קונסטנטין   אליהו בן-דהן / Eliyahu Ben-Dahan   אמנון יצחק   בן-דוד מרב   בנדטה ברטי / Benedetta Berti   בן-חיים מאיר   בניית אתרים   בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu   גבי סיבוני / Gabi Siboni   גלעד שר / Gilead Sher   גלעד מנשה ארדן / Gilad  Erdan   דוד סימן טוב / David Siman-Tov   דניאלה יקירה   זהבה גלאון   זכות הצבעה   יאיר לפיד / Yair  Lapid   יאיר שמיר / Yair  Shamir   יואל גוז'נסקי / Yoel Guzansky   יורם שוייצר / Yoram Schweitzer   יעקב פרי / Yaakov  Perry   יפתח שפיר / Yiftah Shapir   יצחק אהרונוביץ' / Yitzhak  Aharonovitch   כבוד האדם וחירותו   לימור לבנת / Limor  Livnat   מיקי לוי / Mickey  Levy   ממשלת ישראל / Israel Government   מקסים אוקנין   משה צרפתי   ניסן סלומינסקי / Nissan Slomiansky   סילבן שלום / Silvan  Shalom   עוזי לנדאו / Uzi  Landau   עמיר ארמונד פרץ / Amir  Peretz   פניה (פאינה) קירשנבאום   צבי מגן / Zvi Magen   קובי מיכאל / Kobi Michael   ראובן אגסי   שאול מופז   שלמה ברום / Shlomo Brom   שמעון שטיין / Shimon Stein   שרה פיינברג / Sarah Fainberg 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הבחירות בישראל: משמעויות ותובנות ראשוניות
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
א.ה
29/01/13 22:25
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  בחירות 2013
כאשר לפני פחות משבוע יצאו 64% מבעלי זכות הבחירה בישראל לקלפי, היו רבים שראו בזה יום שיביא שינוי. רבים נזכרו בימי המחאה של קיץ 2011 וחשו כי יום הבוחר מיועד להדגיש את מטרות המחאה ההיא. בסופו של יום השמש, כאשר נספרו הקולות, נראה היה כאילו הישראלים שנתנו 19 מנדטים ליאיר לפיד והישראלים שנתנו פחות 10 מנדטים לישראל ביתנו, הם התוצאה המדויקת של תחושת חלק גדול מהציבור ומסר מדויק לביבי.
28/01/2013  |  שולמית קיסרי  |   מאמרים
זה עתה הסתיימה לה מערכת הבחירות לכנסת ה-19 ובעקבותיה ניתן לאפיין מספר מופעים. מופע ראשון ומהותי הצד האידאולוגי של המפלגות לא הוצג או הוחבא. שום מפלגה לא הציגה לראוה את מצעה הרעיוני.
28/01/2013  |  שמעון זיו  |   מאמרים
אני יודע שאני אעורר כאן את זעמם של מספר אנשים. חברים שלי שיקראו את זה, יש חשש שיפסיקו להיות חברים שלי לאלתר או במיידי. ייתכן גם שאזכה ל"מחמאות" רבות ומשונות. בדיוק כמו שזכיתי כשסיפרתי את האמת על "העם דורש צדק חברתי"... אין דבר, אני נכנס לכוננות ספיגה. אבל אני מוכרח להגיד את זה. אין לי ברירה אלא להגיד לכם את זה. כי כנראה אין מי שיעשה את העבודה המלוכלכת במקומי, ודי כואב הלב לראות אתכם מהלכים ככה ללא הבנה בסיסית של המציאות.
28/01/2013  |  גלעד קדומים  |   מאמרים
כמה ימים לפני הבחירות לכנסת הלכתי לבקר חבר המתגורר ליד מאה שערים, מייד עם הגיעי לאזור מגוריו משכו את עיני מאות סטיקרים אשר הודבקו בכול פינה באזור ובמיוחד במאה שערים. הסטיקרים דברו בעד עצמם. הכול בגנות הבחירות, בגנות הציונות.
28/01/2013  |  אלכס לוין  |   מאמרים
כל המדינה חוגגת וגועשת סביב המנצח הגדול (לכאורה) של הבחירות - יאיר לפיד. אך לטעמי, המציאות שונה. המנצח, אולי לא הגדול, אך בהחלט המנצח של הבחירות, הוא בנימין נתניהו. הוא ירכיב את הממשלה, הוא יהיה ראש הממשלה, חברי מפלגתו יהיו לפחות מחצית משרי הממשלה וכנראה, בסופו של דבר, הכל יתנהל כרצונו (הגלוי והנסתר).
28/01/2013  |  פסח רויטמן  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דרור אידר
דרור אידר
ההגדה אינה מסמך קפוא אלא טקסט גנרי שמחזיק רעיון המתחדש עלינו מדי תקופה    ממצרים העתיקה שבה העבדים העברים סיפרו על יציאת האבות מהגלות, עד ליציאת מצרים של תקופתנו היא מדינת ישראל
איתמר לוין
איתמר לוין
המתקפה האירנית מהווה הזדמנות פז לישראל, אך מותר להניח שהממשלה תבזבז אותה    ובינתיים: האנטישמיות בארה"ב שוברת שיאים, הקבינט ממשיך לדלוף ויריב לוין מפגין צביעות
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
מאז אסון ה-7 באוקטובר 2023, ניכר כי המושג "הפקרה" נחרת בשיח הציבורי כתיאור מצב המייצג את אשר פקד אותנו ביום המר והנמהר ההוא - קלות הבלתי נסבלת של ייחוס אשמת "הפקרה" לממשלת ישראל
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il