|
צירכו מוצרי חלב בכמות מאוזנת [צילום: AP]
|
|
|
|
|
עם העלייה בגיל, חלה ירידה יחסית בדרישות הגוף לאנרגיה (קלוריות), אולם הצורך בחלבונים וברכיבי תזונה חיוניים אחרים איננו משתנה באופן ניכר.
אחת הבעיות המרכזיות של בני הגיל השלישי היא הסכנה מתת תזונה. תזונה שאינה מספקת או מאוזנת, מגדילה את הסיכון לחלות במחלות ומשפיעה באופן ישיר על ההתמודדות עם מחלות. על כן, חשוב מאוד לבחור במזונות עשירים ברכיבי תזונה מזינים ומכילים ברזל וויטמינים.
מוצרי חלב נחשבים כמזונות עם צפיפות תזונתית גבוהה בזכות יותר מ-10 רכיבים תזונתיים בהם: סידן, אשלגן, מגנזיום ואבץ. לצריכה של מוצרי חלב יכולים להיות יתרונות בריאותיים מגוונים, בהם: מניעת איבוד מסת העצם, הפחתת הסיכון לאוסטיאופורוזיס, שמירה על משקל גוף תקין, מניעה וטיפול ביתר לחץ דם, מניעת התסמונת המטבולית, מניעת סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם כמו גם מניעת סרטן המעי הגס.
צריכת סידן מהמזון מומלצת במנות קטנות יחסית המפוזרות לאורך היום. מומלץ לעודד צריכת מוצרי חלב, המהווים מקור עיקרי לסידן. כמו-כן, יש להעדיף מוצרי חלב מועשרים בסידן, אך דלים שומן.
לעומת היתרונות המצויים בצריכת מוצרי חלב, יש הטוענים כי צריכת מוצרי חלב מגבירה את איבוד הסידן מהגוף ודווקא מעלה את הסיכון לחלות במחלות כגון אוסטיאופורוזיס. טענה זו מתייחסת לרוב לתכולת החלבון והנתרן שבמוצרי החלב, ולפיה, צריכה גבוהה של נתרן ושל חלבונים, ממקור צמחי או מהחי, יכולה להגביר את הפרשת הסידן בשתן. אולם, השפעה שלילית זו קיימת רק במקרים שבהם צריכת הסידן נמוכה. כלומר, לתזונה עשירה בחלבון, המכילה כמות מתאימה של סידן (כמו תזונה הכוללת מוצרי חלב), אין השפעה שלילית על בריאות העצם.
לקראת חג השבועות אני ממליץ לבני גיל הזהב לצרוך מוצרי חלב בכמות מאוזנת, ליהנות ממטעמי החג, אך לא להפריז. שתיית מים מרובים גם תסייע בצריכת סידן, שכן מים מכילים כמויות גדולות של סידן וסידן המגיע ממים נספג טוב יותר מסידן המגיע ממקורות אחרים.