|   15:07:40
  יפעת גדות  
עיתונאית עיתונות זהב בע"מ
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
הקשר בין טסט שנתי לרכב ותקלות ברכבים ישנים
כתיבת המומחים
ברלין בלוז - המלצה לבינג'

טעמים - במוח ולא בלשון

הטעם מתחיל למעשה עוד לפני שהמזון נוגע בלשון הקשר הרגשי למזונות מסויימים חשוב יותר מאשר הביולוגיה בקביעת העדפות תזונתיות
21/11/2006  |   יפעת גדות   |   חדשות   |   תגובות
[צילום: האגודה למלחמה בסרטן]

   יפעת גדות
דיאטה חדשה: הגבלת הטעמים

למה הילד לא אוכל ירקות ופירות?
יפעת גדות
שוני גנטי ברגישות של בלוטות הטעם לטעמים מרים יכול להסביר מדוע ישנם ילדים שמתנגדים בתוקף לאכילת ירקות; ילדים הנושאים לפחות העתק אחד של הצורה "הרגישה" של הגן יכלו להבחין אפילו ברמז של טעם מר במשקה ניסיוני שניתן להם; ילדים אלו יהיו חובבים מושבעים של סוכר, משקאות ממותקים ודגנים
לרשימה המלאה

ריח הסופגניות העולה בימים אלו מכל מאפיה שכונתית בוודאי שאינו מגיע לאפם של המצוננים שביננו וזו הסיבה לכך שהם כפי הנראה גם לא יהנו מטעמן. אך גם כאלו שלא סובלים מאף סתום אך עדיין מרגישים שטעמם של מאכלים שונים מר - צריכים להאשים בכך את בלוטות הטעם איתן נולדו, ולא את השף.

הדרך בה אנו טועמים מורכבת למדי - אינטראקציה של הלשון, האף, רמזים פסיכולוגיים וחשיפה למזונות שונים.

אך בסופו של דבר, אנו טועמים עם המוח.

המוח, לצערנו, מתוכנת לרצות שומן, כפי הנראה 'שארית' אבולוציונית מתקופות של מחסור במזון. אך מה שהכרחי להשרדות אינו כל מה שהמוח אוהב. חוקרים מאוניברסיטת מישיגן גילו לאחרונה כי אכילה של מאכל טעים עשוייה לעורר את תאי המוח הקולטים את ההנאה המוחשית להתחיל ו'להדלק' במהירות.

תגלית מדהימה הרבה יותר היא העובדה שהעוצמה בה אנשים חשים בטעמים שונים משפיעה על בריאותם.

אוהבים שומנים?

אחד מכל ארבעה אנשים הוא מה שמדענים מכנים 'סופר-טועמים', הנולדים עם בלוטות טעם נוספות. "הם חיים בעולם של טעם ניאוני (גז אציל)", מתארת זאת לינדה ברטושוק, מומחית בגנטיקה של הטעם מאוניברסיטת פלורידה.

אנשים אלו מרגישים כי ירקות מסויימים מרים ביותר ושונאים את מרקמם. הם חשים תחושת צריבה חזקה יותר מפלפל חריף, וחשים במתיקות רבה יותר מאנשים אחרים. הם גם לא 'מתים' על שומן, ונוטים להיות רזים מאחר והם אכלנים בררנים.

המדענים המציאו את הכינוי מאחר ואנשים אלו משמיעים לא פעם 'איחס' גדול יותר כשהם טועמים כימיקל מר מסויים הנמצא בשימוש במחקרים בתחום הטעם - כימיקל שאנשים מסויימים אחרים, שאינם אניני טעם, לא יכולים אפילו להבחין בו.

אנשים אלו, שאינם מבחינים בחומר, מהווים כרבע מהאוכלוסיה. הם אוהבים ירקות, אך לרוע המזל מעדיפים את השומן שכה מזיק ללב, יחד עם ממתקים ואלכוהול.

כל האחרים נמצאים בינהם.

לרמות את בלוטות הטעם

החדשות הטובות: אפשר לאמן את בלוטות הטעם. מגוון המזונות שאכלתם כילדים, והקשר הרגשי למזונות מסויימים, חשובים יותר מאשר הביולוגיה בקביעת העדפות תזונתיות.

ואפשר גם לרמות את בלוטות הטעם...

'סופר-טועמים' רבים משוכנעים כי הם לא אוהבים את רוב הירקות רק בגלל שברוקולי עושה להם צמרמורת... אבל דווקא לאנשים אלו כדאי לנסות להרחיב את התפריט האישי על-ידי טעימת מאכלים הכוללים ירקות מבושלים בסגנונות שונים כמו בישול בסגנון חמוץ מתוק למשל, מאחר וסוכר - מנצח את המרירות.

כמה ביסים מתפוחי אדמה מתוקים עם ברוקולי, ו'שונאי הירקות' יגלו כי לירק השנוא בכל זאת טעם לא כל כך נוראי.

כדאי גם לזכור - הטעם מתעמעם עם השנים - לכן כרוב הניצנים ששנאתם בגיל 20, עשוי להיות המאכל האהוב בגיל 50.

אך הטעם מתחיל למעשה עוד לפני שהמזון נוגע בלשון. ויותר חשוב אפילו מריח המזון היא הלעיסה, המשחררת אדים בגב האף. למעשה אנו משוכנעים שאנחנו טועמים בזמן שבתת מודע אנו מריחים את המזון, הליך הנקרא 'retronasal olfaction', השולח למוח מידע לגבי הטעם, יחד עם ריאקציות אחרות רגישות יותר מהריח בלבד.

המוח, בינתיים, עסוק בניסיון לווסת את האותו המתחרים המגיעים מהורמוני הקיבה האומרים לו "אני מלא"...

חוקרים ממישיגן החדירו אלקטרודות למוחם של חולדות כדי לעקוב אחר האזור במוח האחראי על תחושת העונג ונקרא 'ventral pallidum'. התאים באזור זה נדלקו בעוצמה רבה כאשר החולדות אכלו מאכל בטעם מתוק או מלוח, אליו השתוקקו, אך הפסיקו בהדרגה כשהחולדות התעייפו מאכילת אותו מאכל.

אצל בני אדם קיים אותו אזור במוח, והמדענים משוכנעים כי הוא יהיה פעיל ביותר לקראת הארוחה החגיגית הבאה...

שונאים ירקות?

האם אתם בין האנשים המתרחקים מירקות משום שהם חשים כי הם מרים יותר מהאדם הממוצע? ובכן, אתם עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן המעי הגס כתוצאה מכך, כך קובע מחקר שנעשה לאחרונה על-ידי מדענים מאוניברסיטת קונטיקט.

זהו מחקר השופך אור לא רק על הדרך בה אנו אוכלים סופגניות ולביבות בחגים כמו חנוכה, משום שאם המדענים יוכלו להוכיח קשר זה - בין הטעם לבריאות - ניתן יהיה להשתמש במידע כדי לעזור לאנשים הנאבקים לאכול טוב יותר לאורך כל השנה.

אנשים 'סוחבים' על גבם תחושות אשמה קשות לגבי עצמם. מאחר וידוע כי חושים אוראליים הם שונים, נשאלת השאלה האם אפשר במקום לתת המלצות תזונתיות לכולם, לייחד אותן למה שאנשים אוהבים לאכול?

תאריך:  21/11/2006   |   עודכן:  21/11/2006
יפעת גדות
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חברי ועדת החינוך של הכנסת הביעו היום (ג', 21.11.06) תמיכה בהקמת אקדמיה ללשון ערבית. 11 חברי כנסת מכל סיעות הבית תמכו ולא היו מתנגדים.
21/11/2006  |  רונן ליבוביץ  |   חדשות
בכל חורף סובלים תושבים ברחבי העיר נתניה מהצפות בעקבות גשמים. לתושבי רחוב אהרונוביץ' בשיכון ותיקים, מצב בלתי נסבל זה נמאס, והם יוצאים נגד ההזנחה הגוברת והמתמשכת לאורך השנים לטענתם, מצידה של העיריה. התושבים טוענים כי עיריית נתניה הבטיחה להם לשדרג את התשתיות ברחוב, מה שלמעשה לא קרה עד כה.
21/11/2006  |  "קקטוס"  |   חדשות
אלפי סטודנטים הפגינו בשעות הצהרים (21.11.06) ברחבי הקמפוסים במכללות ובאוניברסיטאות בארץ נגד ועדת שוחט לרפורמה בהשכלה הגבוהה. בהפגנה שערכה באוניברסיטת תל אביב השתתפו כ- 7,000 סטודנטים ובהם גם יו"ר הסגל הבכיר, בן ציון מוניץ ויו"ר הסגל הזוטר, רונן בורנשטיין, ונציגי התאחדות הסטודנטים הארצית.
21/11/2006  |  מירב לוי  |   חדשות
מחקר חדש בנושא המריחואנה והזכרון מראה מדוע שימוש במריחואנה פוגע בזכרון.
21/11/2006  |  יפעת גדות  |   חדשות
צוללת יפנית התנגשה (ג', 21.11.06) במיכלית שנשאה חומרים כימיים, מול חופיה הדרומיים של יפן.
21/11/2006  |  הילה רפופורט  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
חיים רמון
חיים רמון
נאום שנשא הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי בכנס בארה"ב כולל בדיות ומעשיות    כוכבי הוא אחד הבכירים שהפיץ שחמאס מורתע - "חמאס לא מגיב לתקיפות שלנו ואפילו לא שוקל להגיב"    בתקופת כהונתו של נפ...
הרצל חקק
הרצל חקק
ככל שאנו נסחפים אחר העלילה הקסומה בספרה של רבקה רז אנו מפליגים אל ים נעלם, מבינים שלפנינו דרמה של חיים ושירה, חיים ושפה, חיים והשראה. דף אחר דף נקרעים מסכים, והסודות משמעם - הבנת נ...
אלי אלון
אלי אלון
ביקרתי בימים אלה (אפריל 2024) בשני מוזאונים אלה בהפרש שעה    האמינו לי אותם תכנים ואותם צילומים פחות או יותר דומים בשני המוזאונים. שניהם עוסקים בארגון האצ"ל מאז הקמתו עד פירוקו
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il