|
|
|
|
|
סידן - כמה ולמה?
|
יפעת גדות
|
כדאי לדעת כי ירקות ירוקים כמו תרד, כרוב וברוקולי, ומספר סוגים של קטניות ומוצרים המכילים פולי סויה הם מקורות טובים לסידן מהצומח
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
סידן ממוצרי חלב, אך לא מתוספות, מוריד את רמות השומן העודפות בדם לאחר אכילה, כך עולה ממחקר מדנמרק - עוד ממצאים מבלבלים בנושא הירידה במשקל ומוצרי החלב.
המחקר, שפורסם בעיתון האמריקני לרפואה תזונתית, מדווח כי רמות הטריגליצרידים בדם (הצורה העיקרית של שומן בדם לאחר הספיגה) היו נמוכות יותר, בין 15% ל-19% בקרב אנשים שצרכו סידן שמקורו במוצרי חלב לעומת אנשים שקיבלו סידן מתוספות סידן-קרבונט.
עורכי המחקר אמרו כי המחקר הנוכחי הוא הראשון המראה כי עלייה בצריכת סידן ממוצרי חלב גורמת להשפעה מועטה יותר על ספיגת השומן שלאחר הארוחה.
כיצד בוצע מחקר
החוקרים גייסו 18 משתתפים שגילם הממוצע 25.7, וה-BMI הממוצע שלהם 27.1, וחילקו אותן באופן אקראי לקבוצות שקיבלו ארוחות שהכילו כמות גבוהה, בינונית או נמוכה של סידן ממוצרי חלב או כמות גבוהה של תוספות סידן בצורה של סידן-קרבונט. כל משתתפי המחקר צרכו את ארבעת סוגי הארוחות לסירוגין.
החוקרים דיווחו כי צריכת סידן ממוצרי חלב הורידה במידה משמעותית את התגובה לשומן שלאחר הארוחה ב-17% ו-19% לאחר הארוחות עם רמת הסידן הבינונית והגבוהה, בהתאמה, בהשוואה לארוחה עם רמת הסידן הנמוכה, ו-15% ו-17% לאחר הארוחה עם רמת הסידן הבינונית והגבוהה, בהתאמה, בהשוואה לסידן שמקורו מתוספות.
לא נצפו שינויים סטטיסטיים משמעותיים בתחושת התיאבון, או בצריכת האנרגיה בארוחה שלאחר מכן בין שני מקורות הסידן.
עלייה בצריכת הסידן ממוצרי חלב הפחיתה את הליפידמיה שלאחר הארוחה, כפי הנראה בעיקר כתוצאה מהירידה בספיגת השומן, בעוד שתוספות הסידן-קרבונט לא הביאו להשפעה כזו.
צורת הסידן
לדברי החוקרים, צורת הסידן משחקת תפקיד חשוב בהשפעות שנצפו, כשסידן ממוצרי חלב נמצא בדרך כלל בצורה של סידן-פוספט. מחקרים קודמים הראו כי סידן פוספט נקשר לחומצות המרה ומדכא באופן חלקי את היווצרות החלקיקים המעבירים את השומן מהמעי למחזור הדם.
החוקרים מקווים כעת כי מחקרים נוספים יבחנו את תוצאות המחקר הנוכחי בכדי לאמת אותן.
בשנה שעברה, חוקרים מאוניברסיטת טנסי דיווחו בכינוס בנושא ההשמנה שנערך בפריס כי מוצרי חלב יכולים לעזור בהורדת שומן הגוף וכי סידן מהווה רק 40% מהשפעה זו.