|
|
|
|
"והזהר מעשות הרפואות הגמורות (שאין עמהן גם כוח מזוני).... והזהר שתערב בם מה שיתקן אותם מהדברים שיש בהם כח מזוני". | |
|
|
|
|
|
נשים בגיל העמידה שנמצאות בסיכון למחלות לב יהנו מיתרון מועט בלבד מנטילת ויטמין C, ויטמין E או ביתא קרוטן, כך דיווחו חוקרים אמש (ב', 13.08.07).
מחקר שערכו הראה כי למרות שתוספות הוויטמינים לא העניקו כל יתרון ללב, שמירה על תזונה עשירה בוויטמינים אלו תורמת בהחלט לבריאות הלב.
מומחים מאמינים כי תזונה מזינה עשירה בוויטמינים אלו מגנה על המערכת הקרדיווסקולרית (הלב וכלי הדם) של הגוף על-ידי פעילות נגד חומרים הידועים כ'רדיקלים חופשיים'. רכיבים מזיקים אלו מצטברים בגוף ועלולים לפגוע ברפידות העורקים, לגרום להיווצרות קרישי דם ולשנות את תפקוד כלי הדם.
חומרים נוגדי חמצון בודדים (תוספות ויטמינים) אינם משקפים את הרכב הוויטמינים והחומרים המזינים הנמצאים במזון, מה שעשוי להסביר את הסתירה בין הניסויים בתוספות הוויטמינים לבין מחקרים בפירות וירקות.
למרות שרצוי יהיה לבצע מחקר נוסף שיבחן את השילוב של חומרים מזינים שונים והשפעתו על שבץ, השימוש הנפוץ בחומרים בודדים אלו במטרה להגן על הלב וכלי הדם לא מצדיק את עצמו, כתבו החוקרים.
במסגרת המחקר - שכלל למעלה מ-8,000 נשים, שגילן הממוצע 61 - רק שילוב של ויטמין C ו-E העניק ירידה קלה ביותר בסיכון לשבץ בהשוואה לפלצבו (תרופת דמה שאינה מכילה חומר רפואי אך מבחינה פסיכולוגית משפיעה כתרופה).
מעקב אחר משתתפות המחקר נעשה לאורך תשע שנים כדי לתעד מקרים של מחלת לב קטלנית, התקפי לב, שבץ וניתוחי לב. מחלות לב הן הגורם העיקרי למוות בעולם המתועש.
גורמים מתעשיית תוספות המזון בארה"ב הגיבו לדברים ואמרו כי למרות שתוספות מזון אלו לא יבטלו 30 שנה של מחלות לב, הרי שמחקרים מראים כי שימוש בתוספות המכילות כמות מתונה של חומרים נוגדי חמצון לאורך תקופה ארוכה - 10 שנים ויותר - מניב יתרונות מסויימים, למרות שלא אותם יתרונות הנובעים מחומרים מזינים טבעיים.
יש לציין כי המחקר הראה כי נטילת התוספות לא גרמה לנזק לנשים, בסתירה לתוצאות מספר מחקרים שנעשו לאחרונה.
הנשים שבמחקר צרכו 500 מיליגרם של חומצה אסקורבית (ויטמין C) בכל יום, 600 יחידות בינלאומיות של ויטמין E בכל יום, או 50 מיליגרם של ביתא-קרוטן כל יומיים. חלקן צרכו יותר מפעם ביומיים.