פריצת דרך בחקר ההיסטוריה של יהודי אשכנז. צוות ארכיאולוגים רוסים חשף את שרידי בירת הממלכה היהודית-כוזרית, סמוך לכפר סמוסצ'לקה, בדרום רוסיה.
יש הטוענים כי מוצא יהודי מזרח-אירופה בממלכת הכוזרים. יש לקוות כי הממצאים הארכיאולוגים החדשים יסייעו בפתרון התעלומה.
חפרו תשע שנים
החפירות במקום נמשכו תשע שנים במימון האוניברסיטה היהודית במוסקבה והקונגרס היהודי הרוסי. צוות החוקרים הצליח רק כעת לבסס את התזה כי האתר הוא עיר הבירה האגדית שמקום המצאה לא היה ידוע עד היום. נמצאו שם שרידי מבצרים כוזריים, קברים וחפצי אמנות.
הממלכה היהודית-כוזרית חלשה על שטח עצום שכלל את דרום רוסיה של היום, מערב קזחסטן, מזרח אוקראינה, אזרביג'אן וצפון הקווקז. הממלכה הורכבה ממספר שבטי נוודים שהתגיירו לפני למעלה מאלף שנים ושלטו על הסחר בדרך המשי באזור שבין אירן לקווקז. לפי הידוע, הכוזרים התמחו בסחר של דבש, פרווה, משי, דגנים, דגים ועבדים.
החלום של המלך בולאן
רבי יהודה הלוי, כתב בשנת 1140 את "ספר הכוֹזרי", שבמקורו הערבי נקרא "הספר להגנת הדת המושפלת והבזויה" [היהדות], ובו הוא מספר כי בעקבות חלום שחלם, ביקש בולאן, מלך הכוזרים, לזמן את נציגי הדתות השונות ובוויכוח שהתנהל בפניו שוכנע בעליונותה של היהדות והחליט להתגייר ולקבל עליו ועל עמו עול תורה ומצוות.
בראשית המאה ה-11 חרבה הממלכה הכוזרית. הרוסים פשטו על עיר הבירה ושרפו אותה. חשיפת עיר הבירה הכוזרית, אטיל, עשויה לסייע לפיתרון התעלומה: האם רק המעמד השליט באימפריה הכוזרית התגייר, או שהעם הכוזרי התגייר בהמוניו בעקבות שליטיו. לשאלת היקף ההתגיירות יש השלכות ישירות לגבי השאלה, אם יהודי מזרח אירופה הם יהודים אותנטיים או צאצאי הכוזרים.
פרופ' בר-אילן: אשכנזים אינם כוזרים
העיתונאי אהוד יערי, ביים וערך לפני עשור סדרה שעסקה בשורשיו בממלכת כוזר. גם כיום נשמעות טענות במדינות ערב ואצל הפלשתינים, כי ליהודי אשכנז אין זכות על ארץ ישראל מכיוון שמוצאם הוא בשבטי הכוזרים.
ההיסטוריון מאיר בר-אילן מסר ל-Nfc: "אין היום אף היסטוריון מקצועי הסבור כי מקורם של יהודי אשכנז הוא בכוזרים".
לדבריו, "עיקר הגידול של יהודי אשכנז הוא מן המאה ה-16 ואילך, בעוד שהכוזרים נעלמו מן המפה מאות שנים לפני כן. פער זה אינו ניתן לגישור כאילו תופעה אחת נובעת מהשנייה".
"דעתי הפרטית היא שהגידול הדמוגרפי של היהודים – כמו של הגויים – במאה ה-16 ואילך נובע משינוי בתזונה שנגרם משינויים חקלאיים, ובראשם גידול של תפוחי אדמה (בפולין ובאירלנד, למשל), ותירס (ברומניה והונגריה)".
"מקורם של גידולים אלו הוא באמריקה, והכנסתם לסל המזון שינתה באופן משמעותי את יכולת ייצור הקלוריות בארצות הקרות".