נשים שאוכלות כמות רבה של פטריות ושותות תה ירוק נמצאות בסיכון נמוך יותר לפתח סרטן שד. אלו ממצאיו המפתיעים של מחקר חדש.
המחקר, שכלל יותר מ-2,000 נשים סיניות, גילה כי ככל שהנשים אכלו כמות רבה יותר של פטריות מיובשות, כך נמוך יותר היה הסיכון שלהן לפתח סרטן שד.
הסיכון היה נמוך עוד יותר בקרב אלו ששתו גם תה ירוק בכל יום.
ידוע כי שיעור מקרי סרטן השד בסין נמוך פי 5-4 משיעור המקרים שבמדינות המפותחות - למרות שהמספרים עלו לאורך העשורים האחרונים בחלקים העשירים יותר של סין.
ממצאי המחקר הנוכחי מרמזים על כך שתזונה מסורתית - ובמיוחד כמויות גדולות של פטריות ותה ירוק - יכולות לעזור להסביר את השיעור הנמוך בשכיחות מקרי הסרטן בסין.
- החוקרים - מאוניברסיטת ווסטרן אוסטרליה שבפרת'.
הממצאים פורסמו בעיתון הבינלאומי לסרטן.
המחקר בוצע בדרום מזרח סין וכלל 1,009 חולות סרטן שד בין הגילאים 20 ל-87, ומספר שווה של נשים בריאות בנות אותו גיל. כולן סיימו למלא שאלונים תזונתיים מפורטים בהם נשאלו על התדירות בה אכלו מזונות מסויימים.
בסך-הכל, צוות החוקרים גילה כי נשים שאכלו את כמות הפטריות הטריות הרבה ביותר - 10 גרם או יותר ביום - היו בסבירות נמוכה בשני שליש לפתח סרטן שד לעומת אלו שלא אכלו פטריות. בנוסף, נשים שאכלו 4 גרם או יותר של פטריות מיובשות ליום היו בסיכון נמוך ב-50% מאלו שלא אכלו פטריות כלל.
ולבסוף, אותן נשים שאכלו פטריות ושתו גם תה ירוק בכל יום היו בסיכון של 11%-18% בלבד לפתח סרטן שד לעומת אלו שלא אכלו פטריות ולא שתו תה ירוק.
יש לציין כי המחקר לא הוכיח גורם והשפעה.
החוקרים לקחו גם בחשבון מספר גורמי סיכון לסרטן השד - כמו משקל, רמת השכלה, תדירות הפעילות הפיסית והרגלי עישון - אך ייתכן שישנם גורמים אחרים שיכולים להסביר את הממצאים.
זהו המחקר הראשון שמגלה קשר בין כמויות תזונתיות גבוהות של פטריות ותה ירוק לסיכון נמוך יותר לסרטן שד. לכן, עדיין מוקדם מדי להסיק מסקנות כי מזון יוכל לעזור במניעת הסרטן.
מחקר מעבדתי הראה כי לתמציות פטריות יש תכונות נוגדות גידולים, ובבעלי חיים הן יכולות לעורר את המערכת החיסונית להתגונן מפני סרטן. התה הירוק מכיל מרכיבים נוגדי חמצון הנקראים פוליפנולים שנמצאו כחומרים הנלחמים בגידולי שד בבעלי חיים.