|
מפחיתה מחלות רבות [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
שתיית מיץ אשכוליות או אכילת אשכולית, מפחיתים את הסיכון לחלות במחלות לב, בסוכרת וכן מסייעים לירידה במשקל. כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטת מערב אונטריו שבקנדה.
תוצאות המחקר גילו כי האשכולית מכילה מרכיב צמחי (פלבנואיד) מסוג נרינגנין, האחראי לטעם המריר של האשכולית ומהווה נוגד חימצון עוצמתי. הנרינגרין מתכנת מחדש את הכבד ומעודד אותו לשרוף את השומן העודף ולא לאגור אותו כמצבורים בגוף. עוד מצאו החוקרים, כי נרינגנין עוזר לאזן את רמת האינסולין והגלוקוז בדם ובכך מפחית את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2.
שתי קבוצות של עכברים קיבלו במעבדה במסגרת המחקר תפריט זהה, המבוסס על מזון עתיר שומן בעל ערך קלורי זהה. קבוצת עכברים אחת קיבלה לתפריט המזון גם את המרכיב נרינגנין, ואילו הקבוצה השניה לא קיבלה את המרכיב.
מממצאי המחקר עולה, כי הקבוצה שלא קיבלה נרינגנין לתפריט היומי שלה, פיתחה תסמינים של סינדרום מטבולי הכולל: השמנה בעיקר באזור הבטן, לחץ דם גבוה ועלייה חדה ברמת הכולסטרול. בנוסף, קבוצה זו פיתחה עמידות לאינסולין שהינו מאפיין מרכזי בהתפתחות סוכרת מסוג 2.
לעומת זאת, הקבוצה של העכברים שקיבלו למזונם נרינגנין, למרות שניזונו מאותו תפריט עתיר שומן וצרכו אותה כמות קלוריות יומית, שמרו על משקל זהה ורמת כולסטרול יציבה מתחילת המחקר ועד סופו ולא פיתחו את התסמינים מהם סבלו קבוצת העכברים הראשונה.
פרופ' מורי הוף, מאוניברסיטת מערב אונטריו, אמר: "ניתן לקבוע בוודאות כי נרינגנין הוא הסיבה למניעת השמנה בקרב הקבוצה שקיבלה את המרכיב. לנרינגנין לא הייתה כלל השפעה של דיכוי התיאבון והוא לא גרם לצריכה מופחתת של קלוריות. העובדה שהעכברים לא עלו במשקל, היא הודות למנגנון הייחודי של הנרינגרין הגורם לכבד לשרוף את השומן העודף ולא לאגור אותו בגוף".
החוקרים מציינים,כי כמויות הנרינגנין שניתנו לעכברים, הינן גבוהות יותר ממה שמצוי באופן טבעי באשכוליות ולכן יש צורך לבדוק האם שימוש בנרינגנין בכמויות שנבדקו במחקר הוא בטוח ויעיל לשימוש בבני אדם.