אכילה מרובה של דגנים מלאים יכולה למנוע לחץ דם גבוה. כך עולה ממחקר שפורסם בעיתון האמריקני לתזונה רפואית.
במסגרת המחקר, גברים שדיווחו על הצריכה הגבוהה ביותר של דגנים מלאים, היו בסבירות נמוכה ב-19% לפתח לחץ דם גבוה לעומת גברים שצרכו את הכמות הקטנה ביותר של הדגנים המלאים.
- החוקרים - מבית הספר לרפואה הארוורד שבבוסטון.
בעוד שבדגנים לא מלאים השכבה החיצונית מוסרת, בדגנים מלאים נשמרים הסובין והנבטים ולכן הם עשירים יותר בחומרים מזינים רבים.
הקווים המנחים האמריקנים העדכניים ממליצים על צריכה של 85 גרם לפחות של דגנים מלאים על בסיס יומי, וכן שחצי מכמות הדגנים הנצרכת תהיה של דגנים מלאים.
ישנן ראיות שנשים שאוכלות כמות רבה של דגנים מלאים נמצאות בסיכון נמוך יותר לפתח לחץ דם גבוה, או יתר לחץ דם. אך קיים פחות מידע לגבי הדרך בה הדגנים המלאים משפיעים על בריאות הלב של הגברים.
כדי לחקור זאת, צוות החוקרים בחן נתונים ממחקר בשם "Health Professionals Follow-up Study", שעקב אחר 51,529 גברים מאז 1986, כשמשתתפי המחקר היו בני 40 עד 75. החוקרים בדקו תת-קבוצה של גברים שלא סבלו מיתר לחץ דם, מסרטן, משבץ, או ממחלות לב בתחילת המחקר. במהלך 18 שנה של מעקב, 9,227 מהם פיתחו יתר לחץ דם.
הגברים שבחמישית העליונה של צריכת הדגנים המלאים - שצרכו בממוצע 52 גרם ביום - היו בסבירות נמוכה ב-19% לפתח יתר לחץ דם בתקופת המחקר בהשוואה לגברים שבחמישית הנמוכה ביותר של צריכת הדגנים המלאים.
כאשר החוקרים התבוננו במרכיבים נפרדים של הדגנים המלאים, רק לסובין היה קשר בלתי תלוי לסיכון ליתר לחץ דם, כשגברים שצרכו את הכמות הגדולה ביותר היו בסיכון נמוך ב-15% ליתר לחץ דם בהשוואה לגברים שאכלו את הכמות הקטנה ביותר. יחד עם זאת, החוקרים ציינו כי כמות הסובין בתזונה של הגברים הייתה קטנה יחסית בהשוואה לצריכה הכוללת של הדגנים המלאים ושל הסיבים.
הקשר בין צריכה של דגנים מלאים לסיכון ליתר לחץ דם נשאר גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון את צריכת הירקות והפירות של הגברים, השימוש בוויטמינים, כמות הפעילות הפיסית ואם בדקו את רמות הכולסטרול שלהם.
המסקנה לאור הממצאים היא שהקשר היה בלתי תלוי בסמנים של דפוסי התנהגות בריאים. ייתכן שהגברים שאכלו כמות רבה יותר של דגנים מלאים העלו גם פחות במשקל לאורך זמן, ציינו החוקרים. הם הדגישו כי לממצאים יש השלכות לגבי קווים תזונתיים מנחים עתידיים ולגבי מניעת יתר לחץ דם.