|
לא על השמן לבדו [צילום: יח"צ]
|
|
|
|
|
|
אלו שמנסים לשמור על משקל בריא לאורך זמן, לא צריכים להיות אובססיביים לגבי צריכת השומן שלהם. כך מוכיח לנו מחקר חדש. אחוז הקלוריות שאדם מקבל משומן, בניגוד לפרוטאין או לפחמימות, אינו קשור למשקל שיעלה בשנים הקרובות. כך גילה צוות החוקרים.
סוגי השומן שנצרכו גם הם לא היו חשובים. כך גילו החוקרים מהמוסד למדע מטבולי בבית החולים אדנברוק שבקיימברידג', בריטניה.
הממצאים מראים כי חשוב יותר לשאוף לאורח חיים בריא, כולל תזונה בריאה ומאוזנת ופעילות פיסית על בסיס קבוע, מאשר להתמקד בצריכת השומן בלבד כגורם לעלייה במשקל.
שנוי במחלוקת
תפקיד השומן התזונתי בהשמנה ובעלייה במשקל עדיין שנוי במחלוקת. כדי לחקור זאת לעומק, בדקו החוקרים נתונים של קרוב ל-90,000 גברים ונשים משש מדינות שונות, שלקחו חלק במחקר בשם "European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition". מעקב אחר המשתתפים נעשה עד 10 שנים.
צריכת השומן הממוצעת נעה מ-31.5% עד 36.5% מסך כל הקלוריות. בממוצע, אנשים העלו במשקל כ-110 גרם בכל שנה. אך ניתוח הנתונים, שלקח בחשבון מספר גורמים, לא גילה קשר בין מספר הקילוגרמים שאנשים העלו לכמות השומן שאכלו, או לצריכת השומן רב בלתי-רווי לעומת השומן הרווי.
שומנים בריאים
החוקרים הדגישו כי אין להסיק מסקנות לא נכונות מהממצאים ולהתחיל לצרוך שומן ללא הגבלה, מאחר שישנן ראיות רבות לגבי הנזק הפוטנציאלי של תזונה עשירה בשומן רווי או בשומני טרנס לבריאות הלב לדוגמא.
על-פי ההמלצות התזונתיות, אנשים צריכים לשמור על צריכת שומן שלא מהווה יותר מ-20% עד 35% מצריכת הקלוריות הכוללת, ולאכול שומנים בריאים מדגים, מאגוזים ומשמני ירקות במקום שומנים רוויים לא בריאים ושומני טרנס.
הדרך הבריאה ביותר להימנע מעלייה במשקל היא לוודא שצריכת הקלוריות מוגבלת בעזרת הורדת צריכת הסוכרים המוספים, השומנים הלא בריאים והאלכוהול, שכולם מכילים קלוריות אך מעט מאוד חומרים מזינים חיוניים, ובמקביל להקפיד על פעילות פיסית על בסיס קבוע.