|
תסמינים דומים [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
אם החלטתם לקצץ בצריכת החלב משום שאתם משוכנעים כי אינכם יכולים לעכל את הסוכר שבו - הנקרא לקטוז - ייתכן שאתם עושים לגוף שלכם לא יותר מ"שירות דוב" - כך עולה ממחקר חדש.
חוקרים גילו כי למעשה יותר ממחצית מהחולים שסברו כי אינם מסוגלים לעכל לקטוז - טעו. כששתו תמיסת לקטוז המעורבת עם כמות יחסית של חלב במעבדה, המעיים שלהם ספגו את הסוכר בצורה נורמלית והם סבלו מפחות התכווצויות, גזים ובעיות מעיים אחרות מאשר בבית.
לדברי החוקרים, שפרסמו את ממצאי המחקר בעיתון Clinical Gastroenterology and Hepatology, קיימת אמונה רווחת בקרב חולים רבים הסובלים מתסמינים של הבטן שאלו נגרמים מהלקטוז שבמוצרי החלב.
למרות שיש מי שסבור כי עוצמת התסמינים גדולה יותר לאחר צריכה מוגברת של לקטוז בחיי היומיום בבית, המחקר הראה בדיוק את ההפך.
היכולת לעכל לקטוז תלויה באינזים במעיים הנקרא לקטאז. כאשר אין כמות מספקת מהאינזים, חיידקים ניזונים משאריות הסוכר, ומייצרים בתהליך זה כמות רבה של גזים. לעומת מה שנקרא אי-ספיגת לקטוז, אי-סבילות ללקטוז מתייחסת לתסמינים - לדוגמה, גזים וכאבי בטן - המופיעים לאחר צריכת לקטוז.
המחקר החדש תומך בראיות קיימות המראות כי התפיסה של אי-סבילות ללקטוז לא מושרשת למעשה ביכולת הביולוגית לספוג את הסוכר. מבין 353 משתתפי המחקר שהופנו למומחים בחשד לאי-ספיגת לקטוז, התברר כי 189 מהם סופגים את הסוכר בצורה נורמלית, עם פחות תסמינים מבבית.
לא לגמרי ברור מדוע אנשים שאינם מתקשים לעכל לקטוז יסבלו מתסמינים. החוקרים, מבית החולים האוניברסיטאי Vall d'Hebron שבברצלונה, מעריכים כי חלק מהחולים סובלים למעשה מתסמונת המעי הרגיז, שיש לה תסמינים דומים.
אפשרות נוספת היא שהתסמינים קשורים לזיכרון של צריכה מוגזמת מוקדמת יותר. אם חולה סבל מתסמינים מצריכה מוגזמת וזכר זאת, ייתכן ששייך זאת בעתיד לצריכת החלב.
תזונאים רבים מאמינים כי הפחתת צריכת מוצרי חלב רק מהנחה כי מדובר באי-סבילות ללקטוז יכולה להיות בעלת השפעה בריאותית שלילית, כולל מסת עצם נמוכה יותר, לחץ דם גבוה וסרטן המעי הגס. לכן, מומלץ לאנשים הסבורים כי הם רגישים ללקטוז לשתות כמויות קטנות יותר של חלב.