|
דרושים מחקרים נוספים [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
מדענים חוקרים כבר זמן רב את התפקיד שמשחקים הטריגליצרידים במחלות לב, וכעת הצליחו למצוא עדויות גנטיות הקושרות בין ריכוזים גבוהים של שומנים אלו בדם לבין עלייה בסיכון לבעיות לבביות.
עד כה, רמות הכולסטרול היו המטרה העיקרית של המאמצים במניעת מחלות לב, אך מומחים טוענים כי הדוח החדש, שפורסם ב-The Lancet, משנה תפישה זו.
טריגליצרידים, מקור עיקרי לאנרגיה, מיוצרים על-ידי הכבד או מופקים מהמזון.
לדברי החוקרים, מאוניברסיטת קיימברידג' שבאנגליה, למרות מחקרים הנעשים מזה מספר עשורים, עדיין לא ברור אם רמות גבוהות של טריגליצרידים יכולות לגרום למחלת לב.
במסגרת המחקר הנוכחי, החוקרים גילו כי אנשים עם נטייה גנטית לרמות גבוהות של טריגליצרידים היו גם בסיכון גבוה יותר למחלות לב. כלומר, שהמסלולים הכימיים של הטריגליצרידים מעורבים כפי הנראה בהתפתחות מחלות לב.
כדי לחקור את הקשר הגנטי בין הטריגליצרידים לבין מחלות לב, צוות החוקרים אסף נתונים של 302,430 איש שלקחו חלק ב-101 מחקרים. הם השתמשו בגישות גנטיות חדשניות - הנקראות "'Mendelian randomisation analysis" (ניתוח נתונים אקראי של חוק מנדל), ובדקו במיוחד מוטציות בגן אפוליפופרוטאין A5, גורם מכריע ידוע בריכוזי הטריגליצרידים. הם גילו כי כל העתק של המוטציה הביא לעלייה של 16% בריכוזי הטריגליצרידים, כלומר ששני העתקים העלו את רמות הטריגליצרידים ב-32%.
החוקרים הגיעו למסקנה כי אנשים עם שתי מוטציות היו בסיכון גבוה ב-40% לפתח מחלות לב.