|
מחשבה לעתיד [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
לבלוע זרע כדי להאריך ימים?
|
יפעת גדות
|
חוקרים גילו כי חומר בנוזל הזרע מאריך את חייהם של תאי מערכת החיסון של בני אדם, כמו גם של עכברים, זבובים, תולעים ופטריות שמרים * החומר נמצא גם באשכוליות
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
גברים שאוכלים מזונות המכילים כמות רבה של שומנים רוויים, כמו בורגרים וטוגנים (צ'יפס), ושומנים חד-לא רוויים, כמו אבוקדו ושמן-זית, עלולים להעמיד בסכנה את איכות הזרע שלהם. אלו הממצאים העולים ממחקר חדש מהארוורד.
גברים שצורכים כמות רבה של סוגי שומנים אלו מייצרים כמות זרע מועטה יותר ויעילה פחות. לעומתם, גברים שצורכים מזונות המכילים שומנים מסוג רב בלתי רוויים כמו חומצות שומן אומגה-3 וחומצות שומן אומגה-6 (דגים, דגנים מלאים) מייצרים זרע בריא יותר.
החוקרים זיהו קשר משמעותי ביותר בין שומן תזונתי לאיכות הזרע, כלומר - קיים קשר בין גורמים בסגנון חיים שניתנים לשינוי, במיוחד תזונה, לבין רמת הפוריות של הגבר.
הסיבות לקשר שנצפה אינן ברורות, אך ידוע כי סוגים שונים של שומנים מעובדים באופן שונה בגוף. שומנים רב-לא רוויים הם מרכיבים חשובים בממברנות של תאי הזרע ויכולים להשפיע על יכולתו של הזרע להפרות את הביצית. בנוסף, ייתכן גם שהם מעוררים ייצור הורמונים שונים.
לצורך המחקר, צוות החוקרים ניתח את איכות הזרע של 91 גברים שהגיעו למרכז פוריות בבית החולים הכללי במסצ'וסטס. הגברים ענו גם על שאלונים שעסקו בתזונה שלהם ובסוגי השומן שצרכו. למספר גברים מדדו החוקרים גם את רמות חומצות השומן בזרע. החוקרים גילו כי לגברים עם צריכת השומן הרווי הגבוהה ביותר הייתה כמות זרע נמוכה ב-41% בהשוואה לגברים שצרכו את הכמות הקטנה ביותר של שומן זה. לגברים עם הצריכה הגבוהה ביותר של שומנים חד בלתי רווים הייתה ספירת זרע נמוכה ב-46% בהשוואה לגברים עם הצריכת הנמוכה ביותר של סוג שומן זה.
מצד שני, אצל גברים עם צריכה גבוהה של שומנים רב-לא רווים כמו חומצות שומן אומגה-6 נמצא כי כושר תנועת הזרע היה היעיל ביותר, וצריכה גבוהה של שומנים רב-בלתי רוויים כמו חומצות שומן אומגה-3 נמצאה קשורה למורפולוגיה טובה יותר של הזרע - הגודל והצורה של הזרע.
עדיין אין הוכחות
החוקרים הדגישו כי חשיבות הממצאים תלויה ברמה האינדיבידואלית. לדוגמה, הבדל של 40% הוא אומנם משמעותי אך הוא חשוב לגברים מסויימים ופחות לאחרים. אם לגבר יש ריכוז זעום של זרע, כמו 25 מיליון תאי זרע למיליליטר, ירידה של 40% עלולה להביא את ספירת הזרע שלו ל-15,000 מיליון תאי זרע למיליליטר, שהיא מצב חריג.
אך במקרים בהם ספירת הזרע של הגבר קרובה יותר ל-100 מיליון תאי זרע למיליליטר, ירידה של 40% עדיין תשאיר אותו עם ספירה נורמלית של 60 מיליון למיליליטר, ולא תגרום לשינוי כלשהו בפוטנציאל הפוריות שלו.
שומן רווי הוא המקור התזונתי העיקרי לרמות כולסטרול גבוהות והוא נמצא בעיקר במזונות מן החי ובמספר מזונות צמחיים, כמו בשר בקר, בשר עגל, בשר טלה, חלב וגבינה. שומנים חד לא רווים נמצאים בשמנים מן הצומח כמו שמן זית, שמן קנולה, שמן בוטנים, שמן חמניות ושמן שומשום. מקורות אחרים כוללים אבוקדו, חמאת בוטנים, אגוזים וגרעינים רבים.
שומנים רב-בלתי רוויים נמצאים בדגים, דגנים מלאים ואגוזים וגרעינים מסוימים.
מומחים שהגיבו לממצאים ציינו כי מדובר במחקר קטן שבחן את הקשר בין הבדלים בצריכה התזונתית להבדלים באיכות הזרע ותפקודו והוא אינו מוכיח באופן ישיר כי מדובר בסיבה ותוצאה. חלק מהממצאים, כמו קשר הפוך בין צריכת שומנים מסוג חד לא רוויים - שהם סימן ההיכר של התזונה הים תיכונית, לספירת הזרע מנוגדים להגיון. הקשר בין צריכת שומן רב בלתי רווי, ובמיוחד האיזון בין צריכת אומגה-3 לאומגה-6 לחיונית הזרע אכן עולה בקנה אחד עם הידע שיש לגבי שומנים אלו וההיבט שלהם בבריאות הכללית.
בסך-הכל, המחקר מעורר רעיון פרובוקטיבי: לא רק שאנחנו מה שאנחנו אוכלים, אלא שאנו מתחילים להיות מי שאנחנו עוד לפני שהרו אותנו. הדפוס התזונתי של האב לעתיד משפיע למעשה על מבנה הזרע שיעביר מחצית מהגנים בעתיד אל הבן או הבת - סיבה נוספת לבחור בחוכמה במזונות הנכונים.