אנשים מבוגרים המקפידים על תזונה בריאה יחיו שנים רבות יותר מבטיח מחקר חדש.
המחקר, שפורסם בעיתון של איגוד התזונה האמריקני, גילה כי אנשים שהקפידו על תזונה דלת שומן שהכילה כמות רבה של ירקות ופירות הורידו את הסיכון שלהם למוות לאורך 10 שנים.
המחקר השווה את התזונה של 2,500 אמריקנים בגילאי 70 עד 79 וגילה כי אלו שהתזונה שלהם הייתה עשירה בשומן והכילה גלידה, גבינה וחלב מלא, היו בסיכון הגבוה ביותר למוות.
הממצאים הראו כי כל 12 אנשים נוספים מכל 100 איש שנסקרו שרדו לאורך 10 שנים, אם הקפידו על אכילה בריאה.
המשתתפים חולקו לשש קבוצות שונות, בהתאם לתדירות בה אכלו מזונות מסויימים. הקבוצות היו: מזונות בריאים, מוצרי חלב עתירי שומן, בשר, מזונות מטוגנים ואלכוהול, דגני בוקר, דגנים לא מלאים וממתקים וקינוחים.
אותם משתתפים שהקפידו על תזונה שהייתה מורכבת מ"מזונות בריאים", אכלו מוצרי חלב דלי שומן, פירות, דגנים מלאים, עוף, דגים וירקות. אנשים בקבוצה זו ניהלו גם אורח חיים בריא יותר; עישנו פחות והיו יותר פעילים ממשתתפים אחרים. בנוסף, הם אכלו גם כמויות קטנות יותר של בשר, מזונות מטוגנים, ממתקים, משקאות עתירי קלוריות ושומן מוסף.
המשתתפים בקבוצת "מוצרי חלב עתירי שומן" אכלו כמות רבה יותר של גלידה, גבינה, חלב מלא ויוגורט. הם אכלו פחות עוף, וכן פחות מוצרי חלב דלי שומן, אורז, ופסטה.
החוקרים גילו כי אלו שהקפידו על תזונה שעיקרה מוצרים עתירי שומן ומוצרי חלב, היו בסיכון גבוה יותר למוות מאלו שבקבוצת התזונה הבריאה.
לא זוהו הבדלים משמעותיים בסיכון למוות בין אוכלי "המזונות הבריאים", לבין אוכלי "דגני הבוקר המלאים" או "דגני הבוקר הלא מלאים".
עורכי המחקר, מאוניברסיטת מרילנד, ציינו כי התוצאות מראות כי אנשים מבוגרים שצורכים כמויות גדולות יחסית של ירקות, פירות, דגנים מאלים, מוצרי חלב דלי שומן, עוף ודגים, נמצאים בסיכון נמוך יותר למוות.
ידוע כי שומן רווי ושומני טרנס (סוג של שומן הנמצא במזונות מעובדים) הם גורמים שכיחים לאלו שבקבוצות הסיכון הגבוה ביותר. במונחים של סיכון ממוות קבוצות המזון המזיקות ביותר היו "הממתקים והקינוחים" ו"מוצרי חלב עתירי שומן". קבוצות אלו שתיהן מכילות מוצרים עתירי שומן רווי ושומני טרנס בנוסף לקלוריות ותורמות להשמנה ולרמות גבוהות של כולסטרול.
עם זאת יש לזכור כי משקל המשתתפים ואינדקס מסת הגוף לא נבדקו ולכן ייתכן שהסיכון למוות היה קשור גם לעודף משקל.