|
תזונה ים-תיכונית [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
פייסבוק - גורם סיכון לאסתמה?
|
יפעת גדות
|
בחור בן 18 פיתח דיכאון לאחר שחברתו נפרדה ממנו והוציאה אותו מרשימת החברים שלה בפייסבוק * אחרי שיצר לעצמו כינוי חדש ונכנס לדף של החברה בפייסבוק החל לפתח קוצר נשימה * טיפול פסיכיאטרי שכנע אותו לוותר על הגלישה ברשת החברתית
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
שני מחקרים חדשים מראים כי תזונה משחקת תפקיד בהתפתחות אסתמה, אך חוקרים מדגישים כי עדיין נדרש מחקר נוסף שיאשר את הקשר.
אסתמה פוגעת בכ-300 מיליון איש והיא אחת מהמחלות הכרוניות השכיחות ביותר בעולם. חוקרים מעריכים כי עד 2025, יתווספו לחולי האסתמה עוד 100 מיליון איש.
במסגרת המחקר הראשון, צוות חוקרים מיוון בדק את הקשר בין צריכת חטיפים מלוחים יחד עם צפייה בטלוויזיה או משחק במשחקי מחשב לתסמיני אסתמה אצל מתבגרים צעירים. הם גילו כי הסיכון לסבול מתסמיני אסתמה היה גבוה פי 4.8 כשצריכת החטיפים המלוחים הייתה יותר משלוש פעמים בשבוע. הקשר היה חזק עוד יותר אצל ילדים שצפו בטלוויזיה או ששיחקו במשחקי מחשב יותר משעתיים ביום.
המחקר הראה גם כי ילדים שצרכו תזונה ים-תיכונית נטו פחות לסבול מתסמיני אסתמה. תזונה ים-תיכונית כוללת כמות מרובה של ירקות, פירות טריים, דגנים ושמן זית. התזונה אחראית גם לצריכה גבוהה של ביתא-קרוטן, ויטמין C ו-E וחומרים מגנים אחרים כמו סלניום, פלבנואידים ופופילפנולים.
במסגרת המחקר השני, חוקרים מאוניברסיטת אברדין שבבריטניה סקרו שלושה גורמים תזונתיים שההשערה לגביהם כי הם משחקים תפקיד בעלייה בשיעור האסתמה. גורמים אלו הם שינוי בצריכת חומרים נוגדי חמצון, שיעור גבוה של חומצות שומן n-6 ו-n-3 ושינוי מצב ויטמין D. הם סקרו גם מספר קטן של מחקרים שהראו כי שינוי התזונה במהלך ההריון יכול לצמצם את שכיחות האסתמה בגיל הילדות.
למרות שמדובר בנתונים תצפיתיים ורופפים יחסית המצביעים על הקשר בין תזונה לאסתמה, הרי שטבעו של הקשר (חומצות שומן, חומרים נוגדי חמצון, חומרים מזינים), התזמון (טרום לידה, ינקות, ילדות, בגרות) והפוטנציאל הטיפולי של הקשר ברורים ביותר.