|
להחליף בשמן זית [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
אכילה רבה מדי של גבינה עלולה להעלות את הסיכון לסרטן שלפוחית השתן, ואכילה של כמות העולה על 53 גרם - בערך כגודל חטיף שוקולד קטן - מעלה את הסיכויים למחלה ב-50%.
מנה יומית של שמן זית, מצד שני, יכולה להוריד את הסיכון למחלה ביותר מ-50%.
חוקרים ניסו לגלות אם שומנים רוויים, כמו אלו הנמצאים בבשר ובמוצרי חלב, מעלים את הסבירות לסרטן, והאם שומנים בריאים יותר, כמו שמן זית, מספקים הגנה מסויימת.
הם חקרו את ההרגלים של 200 חולי סרטן שלפוחית השתן והשוו אותם לאלו של 386 מתנדבים שלא פיתחו את המחלה. התוצאות הראו כי לאכילת גבינה היה השפעה מעטה אלא אם הכמות עלתה על 53 גרם ליום. מעבר לכמות זו הסיכון לפתח את המחלה עלה ביותר מ-50%.
החוקרים, מבלגיה ומהולנד, הדגישו כי מספר האנשים שלקחו חלק במחקר קטן מכדי להגיע למסקנה נחרצת שגבינה היא איום בריאותי משמעותי וקראו לביצוע מחקרים נוספים שיבהירו את הממצאים.
הממצאים פורסמו בכתב העת "European Journal of Cancer".
מזונות אחרים, כמו דגים, עוף, ביצים ומרגרינות, השפיעו רק במעט על הסיכון.
החוקרים משערים כי תזונות עשירות בשומן רווי הן הסיבה לכך שבאוכלוסית העולם המערבי יש שיעור גבוה של סרטן שלפוחית השתן. תזונה ים תיכונית, העשירה בשמן זית ומזונות מן הצומח יכולה להוריד את הסיכויים אך שיעורי העישון הגבוהים באזור הם שמשווים את הנתונים לאלו שבצפון אירופה.
גורמי סיכון אחרים כוללים חשיפה לכימיקלים מזיקים במקום העבודה וזיהומים חוזרים ונשנים בשלפוחית השתן.
מחקרים בתחום הניבו תוצאות סותרות לגבי סוגים שונים של שומנים המונעים סרטן או מעלים את הסיכויים להתפתחותו.