שתייה מרובה של קפה, מסתבר, יכולה להוריד את הסיכון לפתח סרטן ערמונית קטלני ביותר מ-50%. כך על סמך ממצאי מחקר חדש.
מחקר שארך עשרים שנה וכלל קרוב ל-50,000 גברים גילה כי אלו ששתו לפחות שש כוסות קפה ביום היו בסיכון נמוך ב-20% לפתח את סרטן הערמונית בהשוואה לאלו שמעולם לא נגעו במשקה, והיו בסיכון נמוך ב-60% לעומת אלו שלא שתו קפה למות מהמחלה.
כל אלו שהיו רוצים לצמצם במעט את צריכת הקפאין שלהם ישמחו לדעת שהמחקר גילה גם כי קפה נטול קפאין יעיל לא פחות. ולמרות זאת, עורכי המחקר מדגישים כי אנשים שאינם שותים קפה לא צריכים לשנות את ההרגלים שלהם על בסיס ממצאי המחקר בלבד.
צוות החוקרים האמריקני השווה את צריכת הקפה של גברים שדיווחו על הרגלי התזונה שלהם כל ארבע שנים בין השנים 2006-1986 עם התיעוד הרפואי שלהם. שני שלישים ממשתתפי המחקר שתו לפחות כוס קפה אחת ביום ו-5% מהם שתו עד שש כוסות ביום.
ממצאי המחקר פורסמו בעיתון של המוסד הלאומי לסרטן.
5,035 מבין 47,911 גברים פיתחו סרטן ערמונית ו-642 מהגידולים סווגו כקטלניים, כלומר שהגברים מתו מהמחלה או היו צפויים למות ממנה.
אפילו כמות קטנה יחסית של קפה - 3-1 כוסות ביום - הורידה את הסיכון לסרטן ערמונית קטלני ב-40%, ולכמויות גדולות יותר הייתה השפעה גדולה יותר. חשוב לציין כי לא ניתן להסביר את הקשר מהנחה כי המשתתפים ששתו קפה ניהלו אורח-חיים בריא יותר. למעשה, הם נטו יותר לעשן ולהתעמל פחות.
קפאין זכה כבר לקרדיט בשל מספר יתרונות בריאותיים שלו, כולל הורדת הסיכויים לאסתמה, לאלצהיימר ולטרשת נפוצה. אך במקרה זה, החוקרים סבורים כי כימיקלים צמחיים אחרים הנמצאים בקפה הם שאחראים להגנה מהמחלה. הם מאמינים כי מרכיבים כמו חומרים נוגדי חמצון הם שמורידים את הסיכוי לפתח את סרטן הערמונית ואת הסבירות לפתח גידולים קטלניים, דרך שינוי רמות הורמוני המין, ויסות רמות הסוכר בדם והורדת רמת הדלקתיות בגוף.
קשר בין קפה לסיכון נמוך יותר לסרטן ערמונית מתקדם הוא הגיוני מבחינה ביולוגית לדברי החוקרים, ובמידה שהממצאים יקבלו משנה-תוקף במסגרת מחקרים נוספים, הרי שקפה יוכל לייצג את אחד הגורמים המשתנים שיכולים להוריד את הסיכון לפתח את הצורה הקשה ביותר של המחלה.