מחקר חדש מגלה כי אנשים הלועסים היטב את המזון צורכים פחות קלוריות, עובדה שיכולה לעזור להם לשלוט במשקל.
לעיסת המזון 40 פעמים במקום 15 פעמים - שהיא הלעיסה הטיפוסית - גרמה למשתתפי מחקר לאכול כמעט 12% פחות קלוריות. תוצאות הניסוי פורסמו בעיתון האמריקני לתזונה רפואית.
החוקרים, מאוניברסיטת הארבין שבסין, נתנו ל-14 גברים צעירים ושמנים ול-14 גברים במשקל תקין ארוחת בוקר טיפוסית, כדי לגלות אם קיימים הבדלים בדרך בה לעסו את המזון. הם רצו גם לגלות אם לעיסות רבות יותר גרמו למשתתפים לאכול פחות והשפיעו על רמות הסוכר בדם ועל רמות הורמונים מסויימים המווסתים את התיאבון.
מחקר קודם בתחום בחן את הקשר בין השמנה ולעיסה, אך הניב תוצאות סותרות. מספר מחקרים אחרים גילו כי אכילה מהירה ומספר נמוך של לעיסות קשורים להשמנה, אך מחקרים אחרים לא גילו קשר כזה.
במסגרת המחקר הנוכחי, צוות החוקרים גילה קשר בין כמות הלעיסות לרמות מספר הורמונים שמורים למוח מתי להתחיל לאכול ומתי להפסיק.
לעיסה רבה יותר נמצאה קשורה לרמות נמוכות של ההורמון גרלין, הורמון המווסת את התיאבון, כמו גם לרמות גבוהות יותר של CCK, הורמון שקיימת סברה כי הוא מפחית את התיאבון. הורמונים אלו יכולים להוות מטרות לטיפולי השמנה עתידיים, מקווים החוקרים, מאחר שוויסות הרמות שלהם יכול לעזור לאנשים המתמודדים עם בעיית השמנה לשלוט בתיאבון.
עורכי המחקר לא זיהו כל הבדל בין גודל הנגיסות שלקחו המשתתפים השמנים לבין אלו שהיו במשקל תקין, ולא גילו גם קשר בין משך הלעיסה לרמות הסוכר או האינסולין בדם אצל אף אחד מהגברים.
יש לציין כי מאחר שמדובר במחקר קטן, שכלל רק גברים צעירים, הוא אינו בהכרח מנבא כיצד תשפיע הלעיסה על צריכת הקלוריות של אנשים אחרים. יחד עם זאת, הירידה של 12% במספר הקלוריות שנצרכה על-ידי הקבוצה שלעסה 40 פעמים את המזון יכולה להתבטא בירידה משמעותית במחקר.
אם אדם ממוצע יוריד את צריכת הקלוריות שלו ב-12% הוא ירד במשקל כ-11.5 קילוגרמים בשנה.
מומחים שהגיבו למחקר הדגישו כי מאחר שהתזונה הטיפוסית כוללת גם מזונות שאינם נלעסים - כמו מרק וגלידה - הכמות הממשית של הירידה במשקל נמוכה הרבה פחות.