|
לא להפסיק לשתות [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
אוהבי הקפה לא נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות כרוניות כמו מחלות לב או סרטן, ובסיכוי נמוך יותר לפתח סוכרת מסוג 2, כך קובע מחקר גרמני שכלל יותר מ-40,000 איש ונמשך לאורך כמעט עשור.
ממצאי המחקר פורסמו בעיתון האמריקני לתזונה רפואית. מחקרים רבים קודמים הניבו ממצאים סותרים, כשחלקם קושרים שתיית קפה לעלייה בסיכון למחלות לב, לסרטן, לשבץ ועוד.
תוצאות המחקר מראות כי צריכת קפה אינה מזיקה לאנשים בוגרים בריאים בהיבט של סיכון למחלות כרוניות רציניות, כך כתבו החוקרים, מהמוסד הגרמני לתזונה Potsdam-Rehbruecke.
צוות החוקרים אסף בתחילת המחקר מידע על הרגלי שתיית הקפה, התזונה, הפעילות הגופנית והבריאות הכללית מיותר מ-42,000 גרמנים שלא סבלו ממצבים כרוניים.
במשך תשע השנים הבאות, הצוות עקב אחר המשתתפים כל שנתיים-שלוש כדי לראות אם פיתחו בעיות בריאותיות כלשהן, במיוחד מחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם), שבץ, התקפי לב, סוכרת וסרטן.
השפעה חיובית
הם גילו כי "שתייני הקפה" ואלו שלא שתו קפה היו בסיכוי דומה לפתח כל אחת מהמחלות. לדוגמה, 871 מבין 8,689 האנשים שלא שתו קפה פיתחו מחלה כרונית, בהשוואה ל-1,124 מתוך 12,137 איש ששתו יותר מארבע כוסות קפה ביום - כ-10% בשתי הקבוצות.
מצד שני, הם גילו כי שותי הקפה היו בסבירות נמוכה יותר לפתח סוכרת מסוג 2 - הסוג שלא מטופל באינסולין וקשור להשמנה - בהשוואה לאלו שלא שתו קפה. בקרב אלו ששתו ארבע כוסות קפה ביום, 3.2% דיווחו מאוחר יותר כי פיתחו סוכרת מסוג 2, בהשוואה ל-3.6% מאלו שלא שתו קפה כלל.
לאחר שלקחו בחשבון גורמים שיכלו להשפיע על סוכרת, כמו משקל ועישון, החוקרים קבעו כי אנשים ששתו קפה לעתים קרובות היו בסבירות נמוכה ב-23% לפתח סוכרת, תוצאה שעולה בקנה אחד עם ממצאי מחקרים קודמים.
יחד עם זאת, חשוב לזכור כי הממצאים אינם מצביעים על כך שהקפה אחראי למניעת סוכרת מסוג 2, למרות שניסויים שנעשו בבעלי חיים רמזו על כך שלכימיקלים מסוימים הנמצאים בקפה יש השפעה חיובית על חילוף החומרים.
החוקרים הדגישו כי אינם מעודדים אנשים להתחיל ולשתות קפה אם אינם נהנים מהמשקה, אך הראיות בהחלט מצביעות על כך שאין כל סיבה שמי שאינו סובל מבעיות בריאות ספציפיות יפחית את צריכת הקפה כדי להוריד את הסיכון למחלות כרוניות.