|
לא להגזים [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
שוקולד - לאכול או לא לאכול?
|
יפעת גדות
|
רמות גבוהות של צריכת שוקולד נמצאו קשורות לירידה של 37% בשיעור המחלות הקרדיווסוקלריות ולירידה של 29% בשיעור מקרי השבץ בהשוואה לרמות הנמוכות ביותר של הצריכה
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אכילת שוקולד, מסתבר, היא לא רק פינוק ללשון, אלא יש לה מספר יתרונות ברורים לבריאות הלב, בין היתר בהורדת לחץ הדם. כך קובע מחקר חדש שכלל למעלה מאלף איש.
המחקר, ששילב תוצאות 42 מחקרים קטנים יותר ופורסם בעיתון האמריקני לתזונה רפואית, גילה גם שיפורים קטנים בתפקוד כלי הדם אצל המשתתפים וכן ירידה ברמות האינסולין.
מספר מחקרים שנעשו בעבר גילו שיעור נמוך יותר של סיכונים מסוימים ללב, כמו לחץ דם גבוה, בקרב אוהבי השוקולד.
המסר של עורכי המחקר, מבית הספר לרפואה נורוויץ' שבבריטניה, הוא שאנשים המעדיפים שוקולד מריר על פינוקים אחרים, עושים בחירה טובה ומועילה. יחד עם זאת, אין עדיין מספיק ראיות לכך שכולנו צריכים להתחיל לאכול שוקולד... חשוב לציין כי המחקרים שנבדקו לא היו גדולים מספיק ולא ממושכים מספיק כדי לקבוע בוודאות כי לאכילת שוקולד יש השפעה כלשהי על הסיכון לסבול מהתקף לב או משבץ.
יותר מדי קלוריות
לעומת מחקרים שנעשו בעבר, שהיו בעיקר תצפיתיים ולכן לא יכלו להצביע על גורם והשפעה - כלומר על כך שהשוקולד עצמו הוא שגרם לשינויים - המחקר הנוכחי התמקד בניסויים רפואיים, בהם המשתתפים אכלו שוקולד או נמנעו ממנו ואז צפו בשינויים בלחץ הדם, ברמות הכולסטרול ובגורמי סיכון אחרים ללב.
הצוות אסף נתונים מ-42 ניסויים רפואיים קטנים, כאמור, שכללו כ-1,300 איש. הם גילו כי אוכלי השוקולד נהנו מנתונים נמוכים יותר של לחץ הדם וכן מרמות אינסולין נמוכות יותר ומיתרונות אחרים נוספים.
למרות שלא ברור מדוע השוקולד מביא להשפעה כזו, ההשערה היא כי מקור ההשפעה הוא במרכיבים הידועים כפלבנואידים, הנמצאים גם במזונות כמו אגוזים, סויה, תה ויין.
יש לציין את מגבלות המחקר - השוני בין משתתפי המחקר - חלקם בריאים, חלקם סובלים מבעיות כרוניות, וכן דרכים שונות דרכן נבדקה השפעת השוקולד - חלק מהמחקרים בדקו משקאות קקאו, אחרים שוקולד מוצק ואחרים תוספות קקאו. הם השתנו גם במשכם, למרות שרובם נמשכו פחות משישה שבועות.
השאלה המהותית שנותרה היא כמובן האם היתרונות עולים על החסרונות. על בסיס המחקרים שנסקרו, צוות החוקרים הגיע למסקנה כי יידרשו כמה מאות קלוריות של שוקולד כדי להשפיע על האינסולין ועל תפקוד כלי הדם - והמשמעות כמובן צרות להיקף המותניים.
מנקודת מבט מעשית, עדיין מוקדם מדי להמליץ על צריכת שוקולד או קקאו כדי להוריד את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם). נכון לעכשיו, אם אתם נהנים מדי פעם משוקולד מריר אל תוותרו על כך, אבל מצד שני אל תצפו כי השוקולד הוא שיציל אתכם ממחלות לב.