|
תוספת לתזונה בריאה [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
אנשים הסובלים מסוכרת מסוג 2 יכולים ליהנות משיפור הן ברמות הסוכר בדם והן בלחץ הדם אם יוסיפו שעועית וקטניות אחרות לתזונה. זוהי המסקנה אליה הגיעו חוקרים מקנדה.
חומוס, עדשים ושעועית עשירים בחלבון ובסיבים, ואלו משפרים את בריאות הלב. בגלל שהם בעלי אינדקס גליקמי נמוך, אמצעי מדידה של הסוכר במזונות השונים, הם יכולים גם לעזור לשלוט בסוכרת.
לדברי החוקרים, מאוניברסיטת טורונטו, קטניות, שידוע כי הן טובות ללב, התגלו כיעילות לבריאותו בדרכים שלא ציפו להן. בקרב חולי סוכרת, לא רק שהשליטה בגלוקוז השתפרה, אלא - ממצא שהפתיע ביותר - הקטניות השפיעו בצורה משמעותית על לחץ הדם. הסיבה המדויקת לכך שהקטניות השפיעו על רמות הסוכר ועל לחץ הדם עדיין אינה ברורה, אך ההשערה היא כי מקורה בחלבון, בסיבים ובמינרלים שבהם.
החוקרים ממליצים להוסיף כמות רבה של קטניות לתזונה כדי להוריד את לחץ הדם ולשלוט ברמות הגלוקוז ואף להוריד את הכולסטרול.
הממצאים פורסמו ב-Archives of Internal Medicine.
לא יותר מדי
לצורך המחקר, צוות החוקרים חילק בצורה אקראית 121 חולי סוכרת מסוג 2 לשתי קבוצות. באחת קיבלו המשתתפים כוס קטניות ביום ובשנייה מוצרים מחיטה מלאה.
לאורך שלושה חודשים, החוקרים גילו כי אלו שאכלו קטניות נהנו משיפור של 0.5 ברמות הסוכר בדם בהשוואה ל-0.3 אצל אלו שאכלו מוצרים מחיטה מלאה. בנוסף, אצל אלו שאכלו קטניות זוהתה ירידה בלחץ הדם של 4.5 מ"מ/ה"ג, בהשוואה לירידה של 2.1 מ"מ/ה"ג בקרב אלו שאכלו מוצרים מחיטה מלאה. שיפורים אלו בלחץ הדם וברמות הסוכר נלוו לשיפור משמעותי בשליטה בסוכרת ובהורדת הסיכון למחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם).
יש לציין כי המחקר מומן בחלקו על-ידי ארגון Saskatchewan Pulse Growers - ארגון שלא למטרות רווח המייצג חקלאים מססקצ'ואן (מחוז בקנדה) המגדלים חומוס, שעועית, פול ופולי סויה.
מומחים שהגיבו למחקר הדגישו שמה שחשוב באמת לאנשים עם סוכרת מסוג 2 הוא לא רק סוג המזון אלא כמויות המזון, וכדאי לזכור כי אפשר לאכול כמות רבה מדי גם של מזון בריא.
לאנשים הסובלים מסוכרת מסוג 2, קטניות הן חלק מתזונה בריאה כוללת משום שהם לא רק בעלי אינדקס גליקמי נמוך אלא גם עתירים בסיבים, בחומרים נוגדי חמצון, בחלבון, בוויטמינים ובמינרלים. קטניות מספקות חלופה בריאה, מזינה וזמינה לבשר אדום מעובד ולא בריא. מספר מחקרים כבר גילו קשר בין אכילת קטניות לשכיחות נמוכה יותר של סוכרת מסוג 2, מחלות קרדיווסקלוריות וסרטן, וכן לשליטה יעילה יותר במשקל.
למרות שלא תמיד בוחרים לאכול כוס קטניות על בסיס יומי, כפי שעשו משתתפי המחקר, הכללת הקטניות בתזונה בריאה כוללת, עדיין יכולה לתרום ליתרונות בריאותיים רבים. אפשר להשתמש בקטניות במטבלים, ברטבים לפסטה, בסלטים, במרקים, בנזידים ואפילו בבראוניז.