|
מועיל לבריאות [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
היתרון של אכילה מרובה של פירות וירקות נראה אינסופי, כשמחקר חדש מגלה כי מזונות צבעוניים מעכבים גם את התחלתה של מחלת ALS, המוכרת גם בשם לו גריג, ואפילו יכולים למנוע את התפתחות המחלה.
על-ידי ניתוח נתונים שנאסף מחמש קבוצות שונות, בין היתר מ-Nurses’ Health Study וממחקר Multiethnic Cohort, אלף תשעים ושלושה מקרים של ALS התגלו בקרב יותר ממיליון משתתפים. החוקרים בדקו את צריכת הקרוטנואידים של כל משתתף בהקשר למחלה.
הבנת ההשפעה שיש לצריכת מזון על התפתחות ALS חשובה ביותר. המחקר הנוכחי הוא אחד מהמחקרים המקיפים ביותר שנעשו עד כה שבחנו את תפקיד החומרים התזונתיים האנטי-חמצוניים במניעת ALS. כך לדברי החוקרים, מבית הספר לרפואה הרווארד.
לעכב וגם למנוע
אחת הסיבות מאחורי הבחירה בבדיקת הקרוטנואידים במיוחד היא העובדה שמחקרים קודמים הראו כי צריכת כמויות גדולות של חומרים אנטי-חמצוניים כמו ויטמין E נמצאה קשורה לסיכון נמוך יותר למחלת לו גריג. החוקרים מאמינים כי אם לוויטמין E יש כזו השפעה על הסיכון ל-ALS, סביר להניח שגם לחומרים נוגדי חמצון אחרים, כמו הקרוטנואידים, יש השפעה כזו.
תוצאות המחקר הראו קשר בין צריכה גבוהה של קרוטנואידים לסיכון נמוך יותר למחלת לו גריג. אכילת כמויות גדולות של מזונות עשירים בביתא-קרוטן ובלוטאין, כגון כרוב וירקות בעלי עלים ירוקים כהים, גם היא הורידה את הסיכון האינדיבידואלי ל-ALS.
ממצאי המחקר מצביעים על כך שצריכת מזונות עשירים בקרוטנואידים יכולה לעזור ולמנוע, או לעכב, התפתחות ALS.
מצד שני, לליקופן, לביתא-קריפטוקסנטין, ולוויטמין C לא הייתה השפעה על הסיכון ל-ALS, למרות שלאנשים עם תזונה עשירה בקרוטנואידים היו גם רמות גבוהות של ויטמין C והם נטו גם להשתמש בתוספות של ויטמין C ו-E.
עדיין נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו את תפקיד המזון בסיכון ל-ALS, אך המחקר הנוכחי מחזק את התיאוריה כי אכילה נכונה יכולה לחולל נסים לבריאות, לפעמים גם בדרכים בלתי צפויות.
המחקר פורסם ב-Annals of Neurology.