|
טעים יותר? [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
כפיות פלסטיק קלילות גורמות לאוכל להיות טעים עוד יותר מסתבר. זוהי המסקנה העולה ממחקר שפורסם בכתב העת Flavour. המחקר ניסה לקבוע אם הכפית בה אנו משתמשים כדי לאכול את היוגורט שלנו משפיעה על טעמו. המסקנה - כן, היא אכן משפיעה.
לאחר טעימה של יוגורט עם מספר כפיות שונות, 35 משתתפים שהשתתפו במחקר של אוניברסיטת אוקספורד אמרו כי היוגורט אותו אכלו עם כפית פלסטיק קלה היה עשיר יותר בטעמו ומרקמו דמה יותר לשמנת, מהיוגורט אותו אכלו עם כפית פלסטיק כבדה יותר.
במחקרים קודמים, אותו צוות חוקרים מאוקספורד גילה כי אנשים העדיפו מזון שנאכל בכפית כסף כבדה ובאופן כללי העדיפו גם צלחות, כוסות ואפילו בקבוקי יין כבדים. אך במחקר הנוכחי, המשתתפים ציפו כי כפיות הפלסטיק יהיו קלות משהיו באמת, וייתכן שכאן מקור השוני.
במילים אחרות, כפיות שנראות קלות אך הן כבדות למעשה, יוצרות תחושה שלילית לא בגלל משקלן אלא בגלל הציפייה המבלבלת.
אור ומוזיקה
המחקר הראה גם כי היוגורט היה מתוק יותר לטעמם של המשתתפים אם נאכל מכפית בצבע בהיר לעומת כפית בצבע שחור. כשהוגש יוגורט בטעם ורוד והמשתתפים אכלו אותו מכפית כחולה הם דיווחו על טעם מלוח יתר מאשר כשנאכל בכפית לבנה, אולי בגלל שהניגודיות בצבעים הייתה פחות נעימה להם.
הממצאים מצביעים על המורכבות של תפיסת הטעם וההנאה מהאוכל יותר מאשר רק על העדפה לסוג הכפית ממנה אנו אוכלים. המשתתפים אומנם סברו כי בלוטות הטעם שלהם העדיפו מזון מסוים, אך במציאות, כל דבר - מצבע הצלחת, דרך האור שברקע ועד למוזיקה - יכול להשפיע על העדפות המזון שלנו.
החוקרים מאמינים כי ממצאי המחקר יכולים לעזור לאנשים המנסים לרדת במשקל. לדוגמה, מחקרים קודמים הראו כי קינוח שהוגש בצלחות לבנות נתפס על-ידי המשתתפים כמתוק יותר ב-10% מטעמו של אותו קינוח שהוגש בצלחות שחורות.
מחקר נוסף שנעשה על-ידי חוקרים מאוניברסיטת קורנל גילה כי אנשים אכלו כמות דגני בוקר גדולה ב-16% כשהשתמשו בקערות גדולות יותר בהשוואה לקערות קטנות יותר. מחקר נוסף שנעשה על-ידי אותם חוקרים הראה כי אנשים שקיבלו כוסות רחבות מזגו כמות גדולה ב-76% של משקה מוגז מאשר כמות המשקה שמזגו לכוסות גבוהות וצרות. אולי משום שסברו שמזגו פחות.