|
עדיין רעבים? [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
אם אין מצב שגם אחרי ארוחה כבדה ומשמינה תוותרו על הקינוח - ואולי אפילו על שניים - יש לכם מעכשיו את התירוץ המושלם - זה בגנים שלכם.
מדענים מדווחים כי מיליוני אנשים נושאים מקטע "מרושע" של דנ"א, שמונע מהם להרגיש שבעים ומשאיר אותם כשהם משתוקקים למזונות שומניים ומתוקים. הגן - FTO, הנישא על-ידי כמחצית מהאוכלוסיה, התגלה לפני מספר שנים, אך למרות שהחוקרים ידעו כי הוא גורם לאנשים לפתח מצב של השמנה, הם לא ידעו כיצד הוא עושה זאת.
כעת הם גילו כי הוא משאיר אנשים רבים עם תחושת רעב והתגלית תוכל, הם מקווים, להוביל לפיתוח דרכים למלחמה במשבר ההשמנה.
16% מהאוכלוסיה נושאים שני העתקים של הדנ"א ואלו נמצאים בסבירות גבוהה ב-70% לסבול מהשמנה בהשוואה לאלו שאינם נושאים אותו. אנשים אלו אוכלים 200 קלוריות נוספות ביום והם גם כבדים יותר מעמיתיהם. עבור אלו הנושאים את "גן הרעב", הדיאטה נועדה בדרך כלל להיכשל. בנוסף, גם אלו שירשו רק גן FTO פגום אחד - 49% מהאוכלוסיה - נמצאים בסבירות גבוהה יותר לסבול מהשמנה.
אין תחושת שובע
צוות החוקרים ביקש מגברים צעירים עם וללא הפגם הגנטי לדרג את רמת הרעב שחשו לפני ואחרי ארוחה. דגימות דם של המתנדבים נבדקו בחיפוש אחר גרלין, הורמון המעורר תחושה של רעב.
רמות הגרלין בדרך כלל גבוהות לפני שאנו אוכלים, ויורדות לאחר מכן. אך אצל הגברים עם "גן הרעב", רמות הגרלין נותרו גבוהות יחסית גם לאחר האכילה, והם גם הרגישו רעבים יותר מהאחרים.
בחלק השני של הניסוי, ביקשו החוקרים מהמתנדבים להתבונן בתמונות של מזונות שונים לאחר שאכלו ולתאר עד כמה מפתים היו. למרות שבדיוק סיימו לאכול, אלו עם הגן הפגום עדיין ראו את העוגות, הפסטות, הצ'יפס והבורגרים מפתים ביותר.
בשלב הבא השתמשו המדענים בסריקות MRI כדי לסרוק את מוחם של המתנדבים, וגילו כי אלו עם "גן הרעב" "נדלקו" רק מהמחשבה על מזונות מתוקים ושומניים.
ממצאי המחקר פורסמו ב-Journal of Clinical Investigation.
לדברי עורכי המחקר, מאוניברסיטת קולג' לונדון, חלק מאיתנו פשוט מתוכנתים ביולוגית לאכול יותר. לאנשים כאלו לא רק שיש רמות גבוהות יותר של הורמון הגרלין ולכן הם מרגישים רעבים יותר, אלא שמוחם מגיב לגרלין באופן שונה וכך גם למראה של מזון.