הסיכון משומנים רוויים הנמצאים במזונות כמו חמאה, עוגות ובשר שומני מוצג לציבור בצורה מוגזמת וחסרת פרופורציה. כך טוען הקרדיולוג עאסם מלוטרה. לדבריו, יותר מדי תשומת לב מופנית לשומן כשגורמים אחרים, כמו סוכר, לעתים קרובות אינם זוכים לתשומת הלב הראויה.
"הגיע הזמן לעצור את המיתוס של תפקיד השומן הרווי במחלות לב", כתב במאמר שפורסם ב-British Medical Journal.
בתגובה למאמר הגיבו מומחים מקרן הלב הבריטית, שאמרו כי הראיות עד כה אינן מוחלטות בנושא, ולמרות זאת חשוב לציין כי הורדת הכולסטרול בעזרת תרופות או אמצעים אחרים אכן תורמת גם לירידה בסיכון למחלות לב.
מיליארד משתמשים
מחקרים שעסקו בקשר בין תזונה למחלות הביאו לפרסום המלצות תזונתיות וקווים מנחים לגבי כמות השומן הרווי, במיוחד הכולסטרול, הנחשבת בריאה.
כיום, מיליארדי אנשים בעולם משתמשים בתרופות הסטטינים להורדת רמות הכולסטרול.
מלוטרה, קרדיולוג מבית החולים האוניברסיטאי קרוידון שבלונדון, טוען כי "המנטרה שחובה לסלק את השומן הרווי כדי להוריד את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות שולטת בהמלצות ובקווים המנחים התזונתיים כמעט ארבעה עשורים".
לדבריו השומן הרווי זכה להשמצות רבות שלא בצדק וכל קשר בינו לבין מחלות לב לא נתמך מספיק בראיות מדעיות. במקום זאת - תעשיית המזון מפצה על הורדת רמות השומן הרווי על-ידי החלפתו בסוכר, התורם גם הוא למחלות לב.
הקפדה על תזונה ים תיכונית - שמן זית, אגוזים, דגים שומניים, כמות רבה של פירות וירקות וכמות מתונה של יין אדום - לאחר התקף לב - יעילה כמעט פי שלושה בהורדת התמותה לעומת השימוש בסטטינים, כתב.
ולמרות זאת, מומחים בתחום שהגיבו למאמר אמרו כי מחקרים שעסקו בקשר בין תזונה לבין מחלות הניבו תוצאות שונות. שלא כמו ניסויים בתרופות, קשה לבצע מחקר אקראי ומבוקר בהיבט זה. בכל מקרה אנשים עם רמות כולסטרול גבוהות נמצאים בסיכון גבוה יותר להתקפי לב וברור כי הורדת הכולסטרול, בכל אמצעי שהוא, מורידה את הסיכון, לטענתם.
רמות הכולסטרול יכולות להיות מושפעות מגורמים רבים כולל תזונה, פעילות גופנית ותרופות, במיוחד סטטינים. ישנן ראיות רבות כי חולים שעברו התקף לב, הנמצאים בסיכון גבוה לאירוע נוסף, משפרים את מצבם בעזרת השימוש בסטטינים.
חשוב לציין כי גם השימוש בסטטינים צריך להיות בשילוב עם אמצעים חיוניים אחרים, כמו תזונה מאוזנת, הימנעות מעישון ופעילות גופנית על בסיס קבוע.