חודשיים לאחר כניסתן לתוקף של תקנות בריאות הציבור לסימון שומן טראנס על גבי אריזות מזון ארוזות, ולאחר שהמוצרים עם הסימון החדש מתחילים למלא את המדפים בחנויות, מתעדכן הציבור במהלך, שנועד לעודד אכילה בריאה יותר, במסגרת 'התוכנית הלאומית לחיים פעילים ובריאים, אֶפְשָׁרִיבָּרִיא'.
החל מ-1 בפברואר 2014 נכנסה בפועל לתוקף חובת סימון תכולת חומצות שומן טראנס בישראל במזון ארוז מראש כחלק מהסימון התזונתי המחייב מ-1993 וזאת בנוסף לחובה הקיימת לסימון חומצות שומן רוויות וכולסטרול.
כדי לתת לציבור מידע מרבי על מזונו, קובע התיקון לתקנות, כי חובת סימון רכיבי השומן (חומצות שומן רוויות, חומצות שומן טראנס וכולסטרול), תהיה מחויבת משיעור של 2% שומן במוצר ומעלה, ולא ממצב של 4.5% שומן במוצר כפי שהיה קודם.
במזון המכיל 2% שומן ומעלה, יכלול הסימון התזונתי את שיעורם של כל אחד מרכיבי השומן. בנוסף, מזון המכיל בהרכבו שומנים בשיעור הקטן מ-2% במשקל וסימון המזון כולל התייחסות לתכולה של אחד או יותר מרכיבי השומן, יכלול הסימון התזונתי את שיעורם של שאר רכיבי השומן.
ההוראות החדשות חלות על כל המזונות הארוזים מראש, המחויבים כיום בסימון תזונתי והן מחייבות יצרנים ויבואנים של מזון ארוז מראש, שיוצר לאחר ה-31.1.14. מזונות, שיוצרו לפני המועד האמור, פטורים מהוראת התקנות עד סוף חיי המדף שלהם.
סיכון למחלות לב
לדברי פרופסור איתמר גרוטו: "שומן טראנס הינו שומן נוזלי, המכיל בדרך כלל חומצות שומן בלתי רוויות ועובר תהליך הרוויה במימנים, המכונה הידרוגנציה. בעת התהליך, מתמקמים חלק מהמימנים, המתווספים לחומצות השומן, במבנה המכונה 'טראנס', וכתוצאה מהתהליך, הופך השומן הנוזלי למוצק. ממחקרים עולה, כי צריכת חומצות שומן מסוג טראנס, כמו גם צריכה של חומצות שומן רוויות, מעלה את רמות הכולסטרול בדם ומהווה את אחד מגורמי הסיכון להתפתחות מחלות לב. לאור המודעות הגוברת לחשיבות מניעת מחלות לב, הוסדר הנושא בחקיקה ונכנסה לתוקף התקנה המחייבת סימון חומצות שומן טראנס, ובמקביל, עידוד הפחתת אחוז השומן במזון מ-4.5% (כפי שהיה ערב התקנת התיקון לתקנות), ל-2%".
לדבריו, "במדינות בהן נכנסה לתוקף חובת סימון חומצות שומן טראנס חלה הפחתה בצריכת שומן טראנס, עקב עלייה במודעות הצרכן מצד אחד, ומן הצד השני, עקב חשש מפגיעה במכירות של חברות המזון שקידמו שינויים בהרכב התזונתי של מוצריהן. ואכן, כל ארגוני הבריאות המובילים בעולם, מעודדים הפחתת צריכת חומצות שומן טראנס למינימום האפשרי. בכל מקרה, מומלץ בכל גיל שלא לעבור צריכת 1% שומן טראנס מסך הקלוריות היומי".
לדברי שרת הבריאות,
יעל גרמן, "מחובתנו כמשרד בריאות לעודד אכילה בריאה יותר לשם קידום בריאות הציבור והקטנת התחלואה. חובת סימון שומן הטראנס היא חלק ממהלך מקיף להגדלת המידע התזונתי לצרכן. המשרד פועל בחודשים האחרונים מול ועדת הכלכלה של הכנסת כדי להעביר תקנות חדשות לסימון תזונתי בחזית האריזה, FOP - Front Of Package, אשר יספק מידע ידידותי, ברור ופשוט על המזון שאנו צורכים".
בארצות הברית נשקלים בחודשים האחרונים צעדים נוספים, כגון שינוי סטטוס השומן הצמחי המוקשה חלקית (המקור העיקרי לשומן טראנס במזון מעובד), מרכיב רגיל במזון - למעמד של תוסף מזון המחייב אישור טרם הוספתו למזון, זאת על-מנת להביא להפחתה משמעותית בהיקף השימוש בו בייצור המזון.