|
לטובת הפחתת יוקר המחייה [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
לקראת ראש השנה משרד החקלאות ופיתוח הכפר בדק גם השנה, בדומה לשנה שעברה, את עלויות ייצור הדבש ומפרסם את מחיר הדבש המומלץ לצרכן בישראל לטובת הפחתת יוקר המחיה. על-פי תחשיב שנערך במשרד עולה, כי מחיר "מחיר הוגן" לצרכן לק"ג דבש יהיה עד 34 שקל, בדומה למחיר בשנה שעברה. בדרך כלל הדבש נמכר באריזות קטנות יותר מ-1 ק"ג, ועל הצרכן לבחון האם המחיר הוגן לפי מפתח של עד 34 שקל לק"ג.
המחיר לצרכן חושב לאור שרשרת הערך בענף לפיה עלות ייצור דבש לחקלאי נאמדת בכ-17 שקל לק"ג. המחיר הממוצע אותו פודה החקלאי על כל ק"ג דבש נע בין 18 ל-19 שקל, בהתאם להסכמים העסקיים עליו חתום. חלק מהדבש נמכר למשווקים, כדוגמת: "יד מרדכי", "עמק חפר" וכו', וחלקו ישירות לרשתות השיווק. לדעת כלכלני המשרד, עד מחיר של 29 שקל לק"ג דבש, לפני מע"מ, נחשב כמרווח קמעוני סביר. על-פי תחשיב זה, בתוספת מע"מ, המחיר לצרכן לא צריך לחצות את ה- 34 שקל לק"ג דבש. על הציבור לשים לב, כי זהו המחיר המומלץ לאריזה המכילה קילוגרם וכי ישנם אריזות המכילות כ500 גרם או כמויות קטנות יותר אשר מחירם בהתאם.
40% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל מתרכזת בתקופת חגי תשרי, ובעיקר בראש השנה. מדובר בכ-1,600 טון דבש הנצרכים בחודש אחד. ישראלי ממוצע צורך בחודש תשרי כ-200 גרם דבש בממוצע (לפי חישוב האוכלוסייה החוגגת את חגי תשרי). במהלך השנה כולה צורכים הישראלים כ-4,000 טון דבש, כחצי ק"ג דבש לנפש.