"רוב האוכלוסייה בעולם המערבי לוקה בחוסר ויטמינים גבולי, שהוא השלב הראשון בהתפתחות גורמי סיכון מסויימים למחלות לב". כך אמר (יום ג', 14.12.04) ד"ר מיכאל שכטר, קרדיולוג בכיר ומומחה לשומני דם במכון הלב, במרכז הרפואי ע"ש שיבא תל השומר.
לדבריו, "מניעת מחלות לב קשורה, בין היתר, לשמירה על רמת ויטמינים תקינה של מכלול הוויטמינים ולא רק של אחד מהם. חולי לב נמנים לרוב על האוכלוסייה המבוגרת יותר, אשר הספיגה בגופם נמוכה יותר, התזונה לרוב אינה סדירה והם לרוב ממעטים באכילת פירות וירקות. כמו-כן, השימוש בתרופות מפחית את ספיגת הוויטמינים, בין היתר, תרופות המיועדות לטיפול בהפרעות בקצב הלב וטיפול באי-ספיקת לב".
"30% מאוכלוסיית ארה"ב לוקה בחוסר ויטמינים, וכך גם בכל העולם המערבי, כולל בישראל. זאת, מכיוון שלרוב לא מצליחים להגיע לדרישה היומית של ויטמינים ומינרלים רק מן המזון. כאשר חוסר ויטמינים גבולי הופך למצב קבוע של הגוף, הוא משמש קרקע להתפתחות בעיות בתפקוד הלב ומחלות כרוניות נוספות", הוסיף.
מרכיב חדש אשר התגלה במסגרת מחקרים רבים בשנים האחרונות הינו הלייקופן. לייקופן הינו אנטיאוקסידנט (מונע חימצון) הנמצא בעיקר בעגבניות ומוצריהן, ונמצא כמסייע במניעת מחלות לב וכלי דם, התקפי לב ושבץ.
במחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד בבוסטון בקרב 28,000 נשים, ופורסם השנה בכתב העת הרפואי 'AMERICAN JOURNAL OF NUTRITION' נמצאה ירידה של 50% בסיכון למחלת לב כלילית, ככל שרמת הליקופן בדם היתה גבוהה יותר.
במחקר נוסף בשם 'THE KUOPIO STUDY' שפורסם גם הוא לאחרונה באותו כתב-עת, נמצא כי גברים שרמת הלייקופן בדמם היתה נמוכה, היו בסיכון גבוה פי 3.3 להתקף לב או שבץ, בהשוואה לאלה שרמת הלייקופן בדמם היתה גבוהה יותר.
"הליקופן גם מאזן את לחץ הדם ומשפר את תפקוד השכבה הפנימית של כלי הדם הנקראת אנדותל שתפקידה, בין היתר, להפריש חומרים המשפיעים על כושר הרחבת כלי הדם, מניעת קרישיות יתר וכו'. הפרעה בתפקוד האנדרותל מביאה להתחלת תהליך טרשת עורקים המוביל לחסימת כלי הדם ולמחלות לב כליליות", ציין.
דיאטנית קלינית, אולגה רז, מסרה: "הליקופן הוא מרכיב תזונתי המשמש כנוגד חימצון ועוזר בשמירה על כלי הדם, מניעת מחלות לב, התקפי לב ושבץ. מחקרים רבים הוכיחו את התועלת של ליקופן גם במניעת סוגים מסויימים של סרטן, בעיקר סרטן הערמונית. מקורות הליקופן הם: עגבניות טריות, רסק עגבניות, רוטב עגבניות, קטשופ, אבטיח ועוד".
בנוסף, קיים בגופנו מרכיב בשם הומוציסטאין, הנוצר בגוף כתוצר ביניים במסגרת חילוף החומרים הנורמלי. רמה גבוהה של הומוציסטאין בדם עשויה להזיק משום שנמצאה כגורם סיכון עצמאי ובלתי תלוי למחלות לב. שילוב הוויטמינים B6 ,B12 וחומצה פולית מורידים רמות גבוהות של הומוציסטאין ולכן יש להם תפקיד חשוב בהורדת הסיכון למחלות לב.
גם לויטמינים ומינרלים נוגדי חימצון (אנטיאוקסידנטים) כגון: ויטמין C, ויטמין E אבץ וסלניום, מייחסים פעילות מגנה בהאטת התהליך הטרשתי של כלי הדם - תהליך היוצר חסימה של כלי הדם.