תזונה עשירה בוויטמינים מורידה את הסיכון לפתח ניוון כתמי (מקולרי) - הגורם העיקרי לעוורון בקרב קשישים במדינות מפותחות, כך מדווחים היום (ד', 28.12.05) חוקרים בהולנד.
התכונות נוגדות החמצון של ויטמין C, ויטמין E, בטא-קרוטן ואבץ נמצאו כמונעי ניוןן כתמי, מצב בו תאי דם חריגים גדלים בעין וגורמים להסתננות של דם ונוזלים הפוגעים במרכז הרשתית ומטשטשים את מרכז הראייה.
הסובלים מהמצב לעיתים קרובות מותשים ואינם מסוגלים לקרוא, לזהות פנים או לנהוג. המצב מחמיר ככל שמזדקנים. הוא משפיע על יותר מאדם אחד מכל עשרה מעל גיל 80, והוא הסיבה המובילה לאיבוד ראייה חמור אצל אנשים בני 60 ויותר.
לא קיים מרפא למצב, למרות שמחקר מוקדם גילה כי נטילת מינון גבוה של תוספי מזון יכולה להאט את התקדמותו.
המחקר ארך 8 שנים ולקחו בו חלק יותר מ-4,000 תושבים קשישים של רוטרדאם, הולנד. הוא גילה כי לאלו שהתזונה שלהם כללה רמות גבוהות מהממוצע של ויטמין C, ויטמין E, בטא-קרוטן ואבץ היה סיכון נמוך ב-35% לפתח ניוון כתמי, בהשוואה לאלו שהתזונה שלהם סיפקה רמה נמוכה מהממוצע של כל אחד מארבעת החומרים המזינים.
אנשים עם רמה נמוכה של כל ארבעת החומרים המזינים היו בסיכון גבוה ב-20% לניוון כתמי.
מן המחקר, של המרכז הרפואי 'Erasmus' שברוטרדאם, עולה כי הסיכון של ניוון כתמי כתוצאה מהזדקנות עשוי להשתנות על-ידי תזונה, במיוחד, בתזונה של ויטמין E ואבץ.
מזונות עשירים בחומרים מזינים אלו עשויים להיות חשובים יותר מאשר תוספות מזון, הדגישו בדוח שפרסמו בעיתון של איגוד הרפואה האמריקני.
מזונות עשירים בוויטמין E כוללים חיטה מלאה, שמן צמחים, ביצים ואגוזים. ריכוז גבוה של אבץ ניתן למצוא בבשר, עוף, דגים, חיטה מלאה ומוצרי חלב. גזר, כרוב ותרד הם הספקים העיקריים לבטא-קרוטן, בעוד ויטמין C נמצא בפירות הדר ומיצי פירות, פלפל ירוק, ברוקולי ותפוחי אדמה.