חוקרים מדווחים כי גילו כיצד תזונה בסגנון מערבי, עשירה בשומן, עשוייה להעלות את הסיכון לסוכרת מסוג 2. צוות חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה שבסן סיאגו, גילה כי אכילה מרובה של שומן חוסמת ייצור של אינזים מפתח לייצור ההורמון אינסולין.
המחקר בוצע בעכברים, אך החוקרים מקווים כי הממצאים יובילו לדרכים חדשות לטיפול ומניעת המצב אצל בני אדם. ממצאי המחקר פורסמו בעיתון "Cell".
רוב האנשים הסובלים מסוכרת סובלים מסוכרת מסוג 2, הקשורה להשמנה. צוות החוקרים גילה, כי ייצור האינסולין יכול להשתבש על-ידי שיבוש של גן יחיד השולט בייצור אינזים מפתח הנקרא GnT-4a. הם הראו כי תזונה עתירה בשומן מדכאת את פעילותו של אותו גן.
רמות לא מספיקות של האינזים נמצאו כגורמות לשיבוש ביכולת תאי הביתא שבלבלב לייצר אינסולין, כתגובה לעלייה ברמות הגלוקוזה בדם, לדוגמא לאחר ארוחה. הכשל לפקח על רמות הגלוקוזה גורם לבסוף לסוכרת מסוג 2. החוקרים משערים שאצל אנשים עם נטייה לסוכרת מסוג 2, העוברת בתורשה, קיים שוני בגן GnT-4a.
כשל במערכת
המחקר הראה כי כאשר תאי הביתא חסרים רמות מספיקות של GnT-4a, הם אינם מסוגלים לספוג את הגלוקוזה בקרומית החיצונית של התאים בדרך הרגילה. לכן הם הופכים רגישים לרמות גבוהות של סוכר ואינם מצליחים להפריש אינסולין בתגובה.
החוקרים דיווחו כי במידה וניתן יהיה לגרות את ייצורו של אינזים זה, ניתן יהיה להפוך את בעלי החיים, ובעתיד גם את בני האדם, לעמידים לתזונה עתירה בשומן הגורמת לסוכרת. במידה והממצאים אכן יהיו נכונים גם בבני אדם, הרי שהם יספקו תובנה חשובה לדרך בה ניתן למנוע סוכרת מסוג 2 ולטפל בה.
מומחים בתחום הדגישו כי יש לזכור כי אצל בני אדם קיימת אינטראקציה מורכבת בין הרגישות הגנטית וההשפעה הסביבתית בסוכרת מסוג 2, וסביר להניח כי קיימות סיבות רבות לסוכרת מסוג 2 בכל העולם. תפקיד ישיר של הנטייה הגנטית בסוכרת אצל בני אדם הוא עדיין תאוריה, לטענתם.
ידוע כי הגורם העיקרי להתפתחות סוכרת מסוג 2 הוא סגנון חיים: תזונה וחוסר פעילות גופנית. אם ניתן יהיה להבין במדוייק מה עמד מאחורי גורם התזונה תהיה זו אכן פריצת דרך.