|
ט"ו בשבט - חג לאילנות
|
מירב לוי
|
בט"ו בשבט, בשנת תר"ן (1890), יצא המורה והסופר זאב יעבץ עם תלמידיו מבית הספר בזכרון-יעקב לנטיעה חגיגית, וקבע בכך אופי חדש לט"ו בשבט: חג נטיעת האילנות
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ט"ו בשבט מתאפיין באכילת פירות יבשים ופיצוחים למיניהם, אולם הם טומנים בתוכם סכנות רבות, כגון חנק בקרב ילדים קטנים.
כדי להעביר את החג בשלום, ד"ר עודד פוזננסקי, רופא בכיר ביחידה לרפואה דחופה במרכז "שניידר" לרפואת ילדים, מבקש להסב את תשומת לב ההורים למספר המלצות לקראת ט"ו בשבט:
- אין לתת לילדים מתחת לגיל 5 פיצוחים מכל סוג שהוא: אגוזים, בוטנים, גרעינים, קשיו, שקדים וכו';
- יש לחצות פירות יבשים ופירות עגולים לאורכם על-מנת למנוע חנק;
- יש להוציא את הגרעינים מהפירות הניתנים לפעוטות;
- במקרה של חנק, הכלל הראשון והחשוב מכל הוא להזעיק עזרה: יש לקרוא לעזרה בבית, ברחוב, לטלפן 101 ולמסור פרטים מדויקים. רק אחר-כך התחל במתן עזרה בעצמך. כלל שני בסיסי, ולא פחות חשוב - אין לבצע פעולות שאינכם בקיאים בהן - אתם עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך;
ילד, שאינו נושם והוא חסר דופק, יסבול מנזק מוחי קשה ומוות אם לא יטופל מיידית. אופן הטיפול תלוי בגורם למצבו, לגילו ולנסיבות המקרה. לאחר הזעקת עזרה יש לשמור על מספר עקרונות בסיסיים:
- אין לשפוך מים על ילד מחוסר הכרה - הילד עלול לשאוף אותם לריאות;
- אין להכניס אצבע לפיו - בחשד לשאיפת גוף זר, הנטייה היא לעיתים להכניס אצבע ולהוציאו. פעולה זו מסוכנת והיא עלולה לדחוק את הגוף הזר לריאות ולגרום לחסימה. יש לבצע פעולה ע"ש היימליך, פעולה פשוטה, שניתן ללמוד בקלות בקורס עזרה ראשונה;
- כדאי להשכיב את הילד על הצד ולנסות לפנות הפרשות מפיו. כך יקטן הסיכוי לשאיפת חומרים וגופים זרים.
כיצד תבטיחו ט"ו בשבט בטוח לילדים
ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים מדגיש, כי יש להרחיק ילדים מתחת לגיל 5 ממאכלים קשים, עגולים, חלקים, קטנים ודביקים. מנתוני הארגון עולה, כי כ-9 ילדים מתים מדי שנה עקב חנק, מתוכם כ-6 תינוקות עד גיל שנה.
מה מגביר את ההסתברות לחנק בקרב ילדים קטנים
- צורת המזון: מאכלים עגולים מתיישבים בדיוק על פתח קנה הנשימה וחוסמים את מעבר האוויר;
- מרקם המזון: מרקם חלקלק, מרקם הסופח מים ומתנפח בקנה, מרקם דביק ומרקם קשה;
- גודל המזון: מזון שגודלו קטן מדי או גדול מדי.
יש למנוע מילדים מתחת לגיל חמש אכילה של:
- פיצוחים למיניהם, בעיקר גרעינים ובוטנים, הידועים בתכונתם לספוח נוזלים, לתפוח ולחסום את דרכי הנשימה ובכך עלולים לגרום לחנק;
- פירות יבשים כמו, צימוקים ואגוזים;
- תאנים מיובשות, תמרים ומשמשים יבשים, שמרקמם הדביק עלול לגרום לחנק;
- תפוח עץ וגזר וכל פרי או ירק קשה אחר יש לחתוך לחתיכות קטנות, או לרסק או לבשל עד שיהיו רכים, כך שהילד יוכל ללעוס אותם ללא קושי;
- ענבים: יש לחצות את הענבים לשניים לפני האכילה. אם יש בהם גרעינים, הוציאו אותם.
על-מנת למנוע חנק בקרב ילדים, יש להקפיד על-כך שהילד יישב בזמן האוכל ליד השולחן ולא ירוץ וישחק בזמן שהאוכל נמצא בפיו. כמו-כן יש לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות וללמד אותם ללעוס היטב את המזון.