תפוח האדמה מהווה חלק בלתי נפרד מהתפריט היומי של כולנו. ביום העצמאות חוגגים רבים את החג בפארקים השונים, כשעל המנגל שמים את הסטייק והשישליק ולקינוח מוסיפים מספר תפוחי אדמה.
ושלא נדבר על ל"ג בעומר, בו גם הילדים וגם המבוגרים מכניסים עוד בתחילת הערב את תפוחי האדמה למדורה וממתינים בקוצר רוח כדי להתענג עליהם.
רובנו אוהבים תפוחי אדמה, אך למרות זאת לא כולם יודעים ומכירים את התפוד הנמצא אצלנו בצלחת. השי רובין, מנכ"ל "דוד משה", מגדלי תפוחי האדמה, מונה עשר עובדות על תפוח האדמה:
- ראשית כל כדאי לדעת: הציבור בישראל צורך כ- 4,200 טון של תפוחי אדמה בשבוע - הכמות אינה משתנה לאורך השנה;
- בעולם קיימים אלפי זנים שונים של תפוחי אדמה. בארץ גדלים עשרות זנים ולכן כשאנו מבשלים חשוב לבחור את הזן המתאים למתכון. יש תפוחי אדמה שבהרתחה לא יתפוררו ויישארו קרובים לצורתם הטבעית, יש שישמרו על צורתם רק באפיה, ויש שיתפוררו בקלות. כמו-כן, יש זנים שטעמם משופר כשהם נצלים בתנור, יש שמתאימים לסלט (זנים כאלה בדרך כלל אינם מתפוררים בבישול והמרקם שלהם חלק ולח) ויש זנים שבהכנת פירה יוצרים מחית אחידה, יבשה, ללא סיבים או גושים. ההמלצה היא - להקפיד על רכישת זן תפוח האדמה הנכון על-פי השימוש שהוא מתאים לו;
- כשתפוח האדמה נמצא בטמפרטורה נמוכה (2-7 מעלות צלזיוס - כמו זו שבמקרר), העמילן הופך לסוכר, תפוח האדמה מקבל טעם מתקתק ובטיגון מתקבל ממנו צ'יפס חום כהה. בטמפרטורה גבוהה מ- 8 מעלות תופעה זו אינה מתרחשת ונשמר טעמו האופייני של תפוח האדמה;
- תפוח אדמה בינוני מכיל 45% מהערך היומי המומלץ של ויטמין C, ו-21% מהערך היומי המומלץ של אשלגן, 3 גרם של סיבים תזונתיים, וכל זה "במחיר" של 100 קלוריות בלבד;
- כדי שתפוחי האדמה לא יפסידו בשעת בישול מערכם התזונתי, יש לבשל אותם עם הקליפה, כמובן לאחר ששטפתם אותם היטב. במידה ואתם לא מבשלים אותם בקליפתם, רצוי לבשלם במעט מים ובסיר מכוסה היטב. במי הבישול ניתן להשתמש למרקים ורטבים;
- ככל שתפוחי האדמה גדולים יותר, כך הם ניתנים לאחסון לזמן ארוך יותר. תפוחי אדמה נשמרים היטב בטמפרטורה של 8-25 מעלות, בחושך ובאווירה שאינה יבשה מדי. הטוב ביותר בתנאים ביתיים - בשקיות נייר חום;
- כשתפוח האדמה מקבל גוון ירוק, הדבר מעיד על פקעת שאוחסנה זמן רב מדי באור וטעמה עלול להיפגע מאוד;
- רבים חושבים כי הבטטה היא קרובת משפחה של תפוח האדמה, אך למעשה אין ביניהם כל קשר בוטני;
- באוקטובר 1995 תפוח האדמה היה הירק הראשון שגודל מחוץ לכדור הארץ. סוכנות החלל האמריקנית נאס"א החלה בפרויקט שמטרתו להאכיל אסטרונאוטים השוהים זמן רב בחלל, ובעתיד הרחוק להאכיל מושבות חלל שלמות;
- באמצעות תפוח אדמה ניתן להפיק זרם חשמלי נמוך. כיצד? נועצים בתפוח האדמה חוט תיל נחושת וחוט תיל אבץ באורך של 10 ס"מ. החוטים צריכים להיות במרחק 2 ס"מ זה מזה. ממתינים מעט עד שעסיס תפוח האדמה יתחיל להשפיע על חוטי המתכת. כעת ניתן לחבר את הקצוות החופשיים של חוטי המתכת לנורה של פנס או לשעון דיגיטאלי ולהפעיל אותם.