|
הפיתוח המואץ של הסכו"ם החל במאה ה-14
|
|
|
|
|
חג הפסח נמצא כבר בפתח וכל המשפחה נכנסת למתח. היכן יערך הסדר? מי יגיע ובעיקר מי לא? על איזה כלים יאכלו הסועדים? והאם יש לנו מספיק סכו"ם לכל האורחים?. הסכו"ם - ראשי תיבות של סכין כף ומזלג, כאשר את הכפית מוסיפים "על הדרך", למרות שהיא לא נכללת במילה. איך הגיע המוצר הזה לידי בשלות?, איך זה התחיל?, והאם באמת הסכו"ם שאנו משתמשים כל יום הוא בקושי בן 100 שנה?, ואם כן - מה היה קודם לכן?!
פיתוח הסכו"ם נעשה במקביל להתפתחות האנושות לאורך ההיסטוריה. בתקופת האבן השתמשו בני האדם בדרך כלל באבני צור חדות, כסכין ובשלבים מאוחרים יותר כחוד לחנית. מאוחר יותר בתקופת הברזל, בערך כ-1,000 שנה לפני הספירה דרך תקופת יוון ובמיוחד רומי, הורחב מאוד השימוש בברזל והגיע לפגיון, חרב, חנית, מגן ואף כרכרה.
בתקופה זו החלה להשתכלל גם שיטת עיבוד הברזל, מהשיטה הפשוטה של התכת עופרות הברזל עם פחם עץ ויציקתה לגומחות בחול ועד ליציקה ועיבוד באמצעות כבשני לבנים. הרומאים פיתחו מספר סוגי סכינים למטרות שונות, כולל סכיני חיתוך וסכינים לחיתוך שיער וכן המציאו את הכפית, אשר הפכה להיות לאביזר שהאדם היה נושא בכליו.
הסכין והחרב באותה עת היו אביזרים מאוד חשובים, עדויות לכך מצאו בקברים של נפטרים, אשר נהגו להיקבר שכלים אלה בצידם. מעריכים שגם המזלגות החלו להופיע בתקופה זו, אם כי המזלג הייתה קרובה יותר לצורת סכין עם חוד אחד ומאוחר יותר עם שני חודים, אשר סייעו בעת חיתוך הבשר על-ידי הסכין.
הכפות הופיעו בין הופעת הסכין למזלג, מעריכים בתקופה של כ-5000 שנה לפני הספירה, אולם נראה שהן היו עשויות מקרן של חיה או מאבן בשלבים הראשונים. הפיתוח המואץ של הסכו"ם החל במאה ה-14, עת החלו האיטלקים להשתמש במזלג לא רק בתור אביזר אשר מקל על החיתוך, אלא ככלי המסייע לאכילה, היה זה מזלג שטוח עם 3 שיניים.
במקביל החלה לקום תעשיית מתכת גדולה באנגליה באזור ברמיננגהאם ושפילד, אשר התמחתה בייצור חרבות, סכינים ומזלגות, אשר החלו להופיע רק במאה ה- 19 עם 4 שיניים. תעשיה מקבילה קמה גם בגרמניה באזור Solingen, אשר מוצריה זכו להכרה כמוצרים איכותיים אשר מחזיקים לאורך שנים. כיום, לא מעט חברות, אשר מייצרות במזרח הרחוק, משתמשות בשם עיר זאת כמותג לאיכות, ולכן מוצע לראות גם מה מקום היצור.
הסכו"ם באותם ימים היה עשוי מכסף והיה מיועד בעיקר לעשירים, אולם עם התקדמות תעשיית המתכת, הפך להיות המוצר יותר ויותר עממי. הפיתוח המשמעותי ביותר בתחום היה רק בשנת 1913 באנגליה, כאשר הומצאה הנירוסטה על-ידי Brearly, שביצע ניסויים בתחום המתכת במטרה לשפר את עמידותם של הרובים ותותחים כנגד קורוזיה.
במהלך הניסויים הוא ערבב פלדה עם ניקל וכרום, ובמהלכם קיבל את הנירוסטה, שהיא חזקה ולא מחלידה. מספר רב של ניסויים נערכו ביחסים שונים, ובסוף נמצא שיחס של 18/10 שהוא היחס המועדף בסכו"ם. בסימון 18/10 שרואים על גבי הסכו"ם - הכוונה ליחס של 18% כרום 10% ניקל.
הידעתם?
נירוסטה - היא קיצור של המילים הגרמניות "פלדה בלתי מחלידה" -Nichtrostenden Stahl. המילה הפכה למילה נרדפת למתכת איכותית. העמידות של הנירוסטה מפני קורוזיה באה בזכות שכבת הכרום, אשר נוצרת בעת חשיפתו לחמצן. זו הסיבה שהמוצר לא מחליד גם כאשר הוא נשרט או מקבל מכה. רובנו שוכחים את הדברים הפשוטים של החיים, אולי בעצם הם לא כל כך כאלה?!.
חג פסח שמח וכשר, בתיאבון!.