החגים בפתח ועימם ארוחות החג העמוסות לעייפה שטומנות בחובן מלכודות שיכולות להיות הרסניות לחלק מאיתנו. בעיקר לאנשים שמערכת העיכול שלהם פיתחה את הרגישות למזון שיכולה להדליק בהם את המדורה הפנימית שיושבת להם במערכת העיכול.
צרבת. אחד התסמינים העיקריים והשכיחים שעליהם מלינים אנשים בתקופה שבה התזונה היומיומית משתנה, ושמאפיינת כל-כך את תקופת החגים. אותה תקופה שאנו מעמיסים על הצלחות מכל טוב, ומוצאים את עצמנו נעים מארוחה לארוחה.
מה היא צרבת?
צרבת בעיקר מתבטאת בתחושת צריבה המלווה בכאב המתבטא בוושט ואשר מקורה ממערכת העיכול כלפי מעלה. זוהי התבטאות של עליית חומצות הקיבה שעולות כלפי מעלה מכיוון מערכת העיכול, ויכולות להסתיים בטעם מר וצורב בחלל הפה. תחושת הצרבת מתעוררת בעיקר לאחר אכילת מזון שומני, מתובל רבות או בכלל בשל אכילה רבה ובלתי מבוקרת של מזון. התופעה שכיחה בקרב נשים בהריון, אך גם בקרב אלו שאינם נושאים ברחמם דבר. במצב שבו הצרבת הינה מתמשכת ומופיעה בתדירות גבוהה, אנו יכולים ללמוד כי המקור טמון בתסמונת האולקוס (כיב קיבה).
הסיבות להופעת הצרבת על-פי הרפואה הסינית
הרפואה הסינית מתארת את הופעת הצרבת כמצב שבו אנרגיית מערכת העיכול מורדת ועולה כלפי מעלה ואינה יורדת בהתאם לתהליך הזרימה הנכון של מערכת העיכול (כלפי מטה), כתוצאה מנוכחות של עודף אש במערכת העיכול.
הסיבות להופעת התופעה טמונים בהרגלי אכילה לא נכונים הכוללים: אכילה רבה ולא מבוקרת, מזון מטוגן או עתיר בתיבול שתורם רבות לאש הפנימית במערכת העיכול או למערך רגשי לא מאוזן הכולל מתח, לחץ וכעס שמתורגמים על-ידי הגוף למחוללי התופעה.
הדרכים לטיפול שהרפואה הסינית מציעה
ראשית, חשוב מאוד לשמור על תזונה נכונה, ועל האדם לזהות מה המזון שבעיקר מחריף את תחושת השריפה בגופו. כמו-כן, חשוב להימנע ממזון מטוגן או מזון עתיר בתיבולים, צבעי מאכל או בחומרים משמרים שהרי הם מעודדים את השריפה הפנימית. על האדם אף לנסות ולהפחית את המתח והלחץ שהוא שרוי בו, עליו למצוא דרכים לנקות את גופו מרגשות שליליים אלו, ואחת הדרכים לעשות זאת זה לעסוק בפעילות ספורטיבית שמסייעת לגוף לסלק פסולת פנימית שהיא לאו-דווקא חומרית.
דיקור סיני ידוע בהשפעתו הרבה על הגוף, ועל הטבה במצבים של כיב קיבה וצרבות. כמו-כן, צמחי מרפא סיניים שהשפעתם המרגיעה והמצננת תסייע רבות לאזור המודלק ולתחושת הבערה להפחית את עוצמתה.
התזונה שיכולה לסייע
- שתיית חליטת קמומיל: הקמומיל ידוע כצמח המפחית כאבים והמטיב מצבים דלקתיים;
- יוגורט עם מלפפון ונענע: שלושתם ידועים כמקררים, וכיכולים לטפל במצב של דלקתיות וחום. הנענע ידוע כצמח מקרר;
- מרקים שעשויים מירקות שורשיים: ירקות השורש ידועים בהשפעתם על חיזוק מערכת העיכול ויצירת הרמוניה ואיזון במערכת העיכול.