מחקרים מצביעים על-כך שסידן חשוב לא רק לבניית עצם. צריכה נאותה של סידן חיונית למניעת יתר לחץ דם, ויש הטוענים גם כי הינו בעל תפקיד במניעת סרטן המעי הגס.
כמו-כן, מחקרים חדשים קושרים גם צריכה נאותה של סידן לתהליך דיאטה ולירידה במשקל. הסידן הוא היסוד החמישי מבחינת שיעור תפוצתו (3.22%) בקרום כדור הארץ באטמוספירה ובאוקיינוסים. הוא מופיע כסידן פחמתי - בסלעי שיש ודולומיט, נטיפי מערות וזקיפים, קונכיות צדפים וקליפות ביצים.
צבעו של הסידן לבן כסוף, אך בהיחשפו לחמצן, נוצרת שכבה עליונה של סידן חמצני בעלת גוון צהבהב. גוש סידן המוטל למים מעלה מייד בועות מימן. אם מבעירים סידן באוויר או בחמצן, נוצרת להבה בהירה ואילו הוספת מלחי סידן מעניקה ללהבת גז גווני אדום חום.
הרבה שואלים מה מקורה של שכבת האבן הנוצרת בקומקומים לאחר ההרתחה, "הרי הכנסנו מים נקיים" - הם טוענים, נבהיר, כי הגורם לכך הם מלחי הסידן הנמסים בקלות ומחלחלים באדמה למאגרי מי התהום. אלה מגיעים למי הברז, מתאיידים בעת ההרתחה ומותירים מאחור משקע אבן בכלי החימום.
בעלי חיים וצמחים זקוקים לסידן כדי לגדול. לספיגת הסידן בגוף מסייע ויטמין D. הסידן הוא מינרל החיוני לבנייה ולשמירה על מסת העצם. 98% מהסידן בגוף מרוכז בעצמות ו-1% בשיניים. השאר משמש לתפקודים פיסיולוגיים כמו: כיווץ שרירים, העברת מסרים עצביים - הסידן מתקשר למגוון רב של חלבונים, המתפקדים במערכות הביולוגיות של הגוף, ביניהן: יעילות מערכת העצבים - בהעברת אותות עצביים. כמו-כן הוא תורם לתהליך קרישת דם.
מעבר לתרומתו לתקינות השלד, צריכה נאותה של סידן חיונית למניעת יתר לחץ דם, ויש הטוענים גם כי הינו בעל תפקיד במניעת סרטן המעי הגס. כמו-כן, מחקרים חדשים קושרים גם צריכה נאותה של סידן לתהליך דיאטה ולירידה במשקל. אחד הסיכונים הכרוכים בצריכה לא מספקת של סידן הוא דלדול עצם (אוסטאופורוזיס). צריכת הסידן היומית המומלצת היא 1,000 מ"ג בממוצע.
מקורות הסידן במזון:
מזונות שונים כמו מוצרי חלב, ירקות ירוקים, אגוזים, טופו ופירות יבשים מכילים כמויות סידן גדולות. החלב מהווה את אחד המקורות העיקריים לסידן בתזונה. על מקורות המזון האחרים לסידן נמנים: טחינה, שקדים, שומשום, ברוקולי, כרוב, תפוזים, תרד, סרדינים וסויה.
אלו הטוענים נגד החלב - ויש רבים כאלו - מדגישים שגם הפיל הוא צמחוני ולא ניזון מחלב בשום צורה שהיא ויותר מכך - הג'ירף, ששלד חזק הוא הכרחי אצלו - גם הוא צמחוני ולא ניזון מחלב. וזה נכון. רק שהם אוכלים המון ירקות ירוקים ואנו ממעטים לאוכלם.
הכמות הנדרשת לכך היא ענקית. נכון שמי שמקפיד יכול לשרוד נהדר גם ללא מוצרי חלב, אך עליו לצרוך גם אגוזים, שקדים, סויה וכדומה ויחד עם כך, לעסוק בפעילות גופנית בונת עצם, כמו למשל הרמת משקל, שכיבות שמיכה, עבודה שנעשית בלחץ על המפרקים. שם במפרקים ממשיכה העם לגדול ולהתחזק. מומלץ להסביר זאת לילדים ובפרט אם הינם בגיל ההתבגרות. חשוב לבנות עצמות חזקות כדי שבגיל המבוגר יותר לא נחוש בנזקים של דלדול העצם.
אך, למרות חיוניות הסידן לגופנו, עודף ממנו בגוף, מזיק ועלול לגרום לבחילות, הקאות והיווצרות שכבת סידן בלב ובכליות. תמיד נאמר - החשוב ביותר זה לא להגזים לאף כיוון.