|
פלפל אורגני. שיגעון להוצאת כספים מיותרים [צילום: יח"צ]
|
|
|
|
|
האם, אמנם, נחשב מזון טבעי לאוכל בריא יותר? מסתבר שלא בהכרח. אבל על-פי אחד המיתוסים הרווחים בציבור, מזון כזה מוכרח להיות בריא מעצם טיבו. ובכל זאת, שום מחקר מדעי לא מוצא לקביעה הזו סימוכין. יתר על כן: המציאות מוכיחה שדווקא חומרים רבים בטבע הם, אפילו, בעלי השפעה מזיקה לבריאות.
מכאן צמח גם מיתוס נוסף, המתייחס למוצרי-מזון אורגניים. על-פי האמונה הנפוצה, קיימת בהם כמות גדולה יותר של ויטמינים מזו המצויה במזון רגיל. אלא שבדיקות מקיפות העלו כי במזונות הרגילים קיימת כמות-ויטמינים זהה לזו המצויה במזונות האורגניים.
הלב פשוט נחמץ משיגעון האוכל האורגני, שמניע אנשים להוציא עליו כסף מיותר, ללא שום תועלת, כאשר המזון הרגיל זול ממנו בעשרות ואף במאות-אחוזים.
עוד מיתוס שנופץ בעליל מתייחס לערכם התזונתי של ויטמינים המצויים בקליפתם של פירות וירקות. מחקרים מקיפים שנערכו בנושא מוכיחים, במפורש, כי בשאר חלקי הפרי והירק מצויים לא פחות ויטמינים בעלי ערך תזונתי מאשר בקליפה עצמה.
צבע כתום
בהקשר לכך רווחת, עדיין, אמונת-שווא הקשורה לצבעיהם של פירות וירקות. המיתוס, הקיים בבתי-אב רבים, מייחס עדיפות ברורה לצבעים הכתומים, באשר הם מכילים, כביכול, יתר-ויטמינים. מסתבר שגם לאמונה הטפלה הזו אין על מה לסמוך. אחרי ככלות הכל, לא הצבע הוא זה שמשנה את איכותם של הירקות והפירות, כשפלפל ירוק, למשל, שווה בדיוק בערכו התזונתי לזה של הפלפל הכתום.
מיתוס-מזון, הגובל בסכנת-חיים של ממש, היה נפוץ בארץ במחצית הראשונה של המאה הקודמת. הוא קבע, בהחלטיות מלאה, ששתייה לאחר אכילת אבטיח גורמת, בהכרח, לשלשול או לכאבי-בטן, אם לא למוות עצמו. במיתוס הזה דבקו אפילו גורמים רפואיים רבים(!).עד שהוא נופץ לרסיסים בקביעה הידועה כבר ממילא, שהאבטיח עצמו מכיל מים במרביתו.
חום ולבן
מי לא זוכר את האגדה שרווחה שנים רבות במחנות-צה"ל, לפיה שבעה זיתים שווים בערכם התזונתי לביצה אחת. אלא שמה עניין שמיטה להר סיני, באשר מובן מאליו שהזית אינו עשוי לשמש תחליף לביצה, משום שכלל אינו מכיל חלבון.
מיתוס אחר, נפוץ לא פחות, התייחס לעליונותו, כביכול, של הסוכר החום על הסוכר הלבן. האמת היא שאין שום הבדל ביניהם מבחינה תזונתית. החומרים בשניהם זהים לחלוטין ומבחינת ערכם התזונתי הם דומים לתכונותיו של הדבש. שניהם מורכבים מפחמימות קלות לעיכול והם מספקים, שווה בשווה, את האנרגיה הזמינה לגוף.
וא-פרורפו דבש: מסתבר שמה שקרוי "דבש-מלכות" איננו עדיף על הדבש הרגיל. דבש הוא דבש, אלא אם כן הוא מזוייף, כשהוא מורכב מסוכר על חשבון צוף הפרחים. מבחן הבדיקה לגילוי הרמייה הוא באמצעות...נמלים. נסו ותראו: אלה מתקרבות רק לדבש מזוייף!
מיתוסים אחרים, שאין להם שחר, קשורים בגזר, שאכילתו, כביכול, טובה לעיניים; או לתרד, שעשיר, כביכול, בברזל. וצר לנו לנפץ עוד מיתוס רווח על מזונות המשפרים את כוח הגברא. שום מחקר מדעי עדיין לא הצליח להוכיח זאת.