|   15:07:40
  צבי גיל  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
נפגעי פעולת איבה בישראל - כל המידע
כתיבת המומחים
עו"ד גיל קראוס דורג ב-DUNS100 כאחד המשרדים הבולטים בביטוח לאומי

אפקט הדומינו

פריצתו המתוכננת של יאיר לפיד לפוליטיקה עשויה לסייע לאפקט הדומינו אם אריה דרעי יצטרף למרוץ במקרה זה כל מערך הבחירות המפלגתי יתערער ואולי בכך יש תקווה לשינוי ואף למהפך בזירה הפוליטית המסובכת, המאובנת והמסוכנת שלנו
13/01/2012  |   צבי גיל   |   מאמרים   |   תגובות
לפיד. הזמן דוחק [צילום: פלאש 90]

דרעי. קלף מנצח [צילום: פלאש 90]

החברה הישראלית היא עדיין חברה שבטית, לא בהרבה שונה מאשר אצל שכנותיה, כאשר הלאומנות והדת על גווניה השונים הן חלק מן השבטיות. החברה הישראלית היא גם חברה שמרנית. זה בא לידי ביטוי, בין היתר, גם במציאות שבה בשעה שהשלטון לא מטיב עם האזרח בתחום הכלכלי החברתי- הבוחר לא ישנה את הכוון הפוליטי בבחירות. זה גם קשור בתפיסה מעוותת של העוצמה שלנו, בשנאת אלה שמחוץ לשבט , וגם במנטרה שלא מחליפים סוסים במעלה ההר, כאשר אצלנו בעצם מדובר במורד,תלול למדי.

רק במקרה אחד בא המהפך מלמטה מן ה-grass roots - בבחירות של שנת 1977 כאשר הליכוד בראשות מנחם בגין עלה לשלטון לאחר גלות מאז הקמת המדינה( למעט תקופה קצרה שבה היה שותף - במלחמת ששת הימים). אולם אפשר שאילו ישראל יצאה מנצחת ללא עוררים במלחמת יום הכיפורים בשנת 1973, ייתכן מאוד ומפא"י על שותפותיה היו נשארים בשלטון לפחות עד כמה שנים.

אם זאת היא פרדיגמה נכונה, אזי ספק רב אם המחאה החברתית הגדולה , ללא תקדים, תתורגם למעשים בבחירות הקרובות. זאת אף שחלק מצמרת המחאה פונה לכוון הפוליטי. היא מן הסתם תיבלע באחת המפלגות- מר"ץ, אם היא עדיין תהיה על המפה, או מפלגת העבודה. אין בכך רע אם צעירים אלה ישולבו בפועל במערך המפלגתי. ככלות הכול, איכות האנשים היא שאמורה למשוך את הבוחר כאשר הבחירות הן לא מקומיות אלא יחסיות ארציות- הרעה החולה של הפוליטיקה הישראלית.

בהקשר זה הודעתו של נועם שליט על הצטרפותו למפלגת העבודה, אין בה שום פגם,לא מוסרי ובוודאי שלא פוליטי. הדבקת תווית עליו, הן מצד פוליטיקאים והן מצד פרשנים או טהרנים, כניצול קוניונקטורלי של המסע לשחרור בנו, לצורך פוליטי, אין לה הצדקה כלשהי. זאת גם אם הוא היה מצטרף לליכוד. שכן ההגינות מחייבת להודות שמי שהכריע בשחרור שליט היה יו"ר הליכוד ,ראש הממשלה ביבי נתניהו. .שליט הצהיר על כך בהגינות. בסופו של דבר אין זה כלל בטוח אם זה יפעל לטובת העבודה או זה יפעל כבומרנג.יתרה מזאת אני מייחל שאנשים מסוגו של נועם שליט יצטרפו גם ל"ליכוד",גם ל"ישראל ביתנו" ולכול מפלגה חשובה ובכך יעלו את רמתה של הכנסת שהיא למטה מגובה ים המלח. ובכלל, האם גנרלים לא נכנסו לפוליטיקה על ניצחונות, כאלה שעלו בדמים תרתי משמע." קבלות" הן אשרת כניסה לזירה הפוליטית. אבל לא בכך העניין.

הציבור שטוף תעמולה

אינדיקציות לאנומאליה הפוליטית אצלנו לא חסרות. הנה, לאחר הקיצוץ הרוחבי בתקציב כול משרדי הממשלה לשם ממון חינוך חובה חינם החל בגן, התלוננו ראשי הרשויות בפריפריה כי זה יחמיר את מצבם, שכן הם כבר נהנים מחינוך חינם. האם העובדה כי בכול מקרה שהפריפריה נדפקת תזיז להם לעסקנים המקומיים בבחירות הקרובות? הניחוש שלי הוא: שלא. למה? ככה!!! .אפשר לקרוא לזה, כפי שרבים סוברים, דינאמיקה של תרחיש שמגשימה עצמה. כמו למשל שאלה:אם לא ביבי אז מי? שאלה מעוותת אם לא מטופשת. מה שכן הוא שישראל היא מדינה שטופת תעמולה, כמעט צונאמי. גם כאשר "האמת" רואה אור, אינך יכול להיות בטוח שזאת המילה האחרונה. בתעמולה,לצערנו,השתמשו בהצלחה לזמן ממושך משטרים טוטליטריים אשר העיקרון שלהם קבע כי שקר ככול שחוזרים עליו הופך לאמת. אלה סברו, ובמידה מסוימת של צדק, כי להמון יש יכולת קליטה מוגבלת, תפישה מוטעית ונטייה לשכחה. משום כך יש להלעיט אותו בסיסמאות ממוקדות למספר מצומצם של נושאים, במסרים קצרים וקליטים ובחזרה מרובה. בין קווים מנחים אלה נקבע כי יש לעורר את הרגש ולא את האינטלקט ולכן המדיום הוא המסר. התעמולה חייבת להיות מובנת לכול, למשל נושאים ביטחוניים- קיומיים, תנועות חברתיות בשרות גורמים זרים וכיוצא באלה סיסמאות אשר השלטון מעוניין שיופצו שוב ושוב. פעם זאת הייתה התעמולה הכתובה וכיום זאת התעמולה החזותית, אף כי אין לזלזל בחינמון כמו "ישראל היום".

משום כך מרב השינויים אצלנו בא מלמעלה, ושוב לא הרבה שונה מאשר במדינות שבמהותם אינן דמוקרטיות. במקרה זה אותו ציבור שרוצה לראות שינוי נאחז בדמות רעננה שמופיעה על הבמה. אם זה פרופסור,רב אלוף מיל-ייגאל ידין, איש המדיה טומי לפיד או הבן שלו, יאיר. איש התקשורת יאיר לפיד הודיע בראשית השבוע למערכת החדשות של ערוץ 2 על עזיבת החברה בשל רצונו להתמודד במערכת הבחירות הקרובה. לפיד הגיש את התוכנית "אולפן שישי" בערוץ 2 והיה בעל טור בעיתון ידיעות אחרונות.זה הפך אותו לפופולרי בדיוק כמו את אביו טומי או את שלי יחימוביץ'.

בדיווחים צוין כי הוא עדיין לא יודע באיזו רשימה הוא יתמודד בבחירות הבאות, אך לפי ההערכות הוא ירוץ ברשימה עצמאית שיקים. סקרים שונים שנערכו בתקופה האחרונה ניבאו לו כ-15 מנדטים.סקרים כידוע הם שבשבת. אבל גם אם הרשימה שלו לא תזכה באותם 15 מנדטים היא ללא ספק תהנה ממספר קולות מכובד.

זאת, כאמור, בשל הצרוף של אדם ידוע, ככב טלוויזיה, ועוד יותר בשל כמיהת הציבור למשהו, או נכון יותר למישהו, שיוציא אותו לנתיב אמצעי מן המנהרה החשוכה שבה אנו נמצאים.

טבעי לכן שרוב המפלגות, למעט המפלגות החרדיות, ייכנסו לסחרור. החשש הוא מאפקט הדומינו. אפקט הדומינו - פירוש הדבר ששינוי מסוים, קטן ככול שיהיה, יכול להשפיע על כל המגדל, או מבנה בנוי לתלפיות, להביא לשינוי דרסטי. האפקט משמעו הקורה בשורה עורפית של אבני דומינו עומדות. אם נופלת אבן דומינו היא מפילה גם את האבן שאחריה, ולכן הפלת האבן הראשונה מביאה להפלת כל המבנה..זה קרה הרבה פעמים בהיסטוריה גם במעגל הפנימי וגם במעגל החיצוני.יחד עם זאת להצטרפות של יאיר לפיד למערכת הפוליטית יהיה לה אפקט הדומינו בכול הקשור למרכז ולשמאל, אבל ספק אם זה יקרה בימין או בפלג הדתי של הפוליטיקה. כאן רק אחד יכול לעשות זאת - אריה דרעי עם

דחיפה מימין

הרב אריה דרעי הוא אחד הפוליטיקאים המבריקים והמוכשרים שיש לנו. וכמו פוליטיקאים מתוחכמים אחרים הוא הסתבך, גם ציבורית וגם פלילית. ב-17 במרס 1999 הרשיע בית המשפט המחוזי בירושלים את אריה דרעי באישומי "התיק האישי" - עבירות לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים - וגזר עליו ארבע שנות מאסר וקנס של 250,000 ש"ח‏‏. אולם במפלגה "שבטית" כמו שס גזר דין של דרעי פעל בכוון ההפוך ובבחירות לכנסת ה- 15 שס בראשותו של דרעי הגיעה להישג חסר תקדים - 17 מנדטים. דרעי לבסוף שילם במאסר על העברות, ויצא לחופשי. אולם כאן קרו כמה דברים. אחד פנים מפלגתי והשני חוץ מפלגתי. בפנים, בפוליטיקה כמו בפוליטיקה, הנאמנות היא בעירבון מוגבל. שס, שאותה הקים, בעצם בגדה בו. זאת בעזרת מנהיגה הרוחני שגם אותו העלה דרעי לדרגת איקון לאומי ובינלאומי, הרב עובדיה יוסף.

מבחוץ עדיין דבק בו אות הקלון. ב-2008 ביקש דרעי להתמודד על ראשות עיריית ירושלים. לשם כך פנה ליושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית וביקש ממנו לאשר כי משך הקלון שנקבע לו בגין המאסר הוא 6 שנים, כפי שהיה החוק בעת שריצה דרעי את מאסרו ובאופן שיאפשר לו להתמודד בבחירות. יושב-ראש הוועדה דחה את בקשתו. דרעי פנה לבית המשפט המחוזי בירושלים וזה פסק שמשך הקלון הוא 7 שנים, בהתאם לחוק התקף, ובכך נמנעה מדרעי האפשרות להתמודד בבחירות אלו‏‏.אילו נבחר הוא יכול היה להיות ראש עיר מעולה ומקובל על רוב הציבור, למעט החרדים בבירה.

לפני קרוב לשנה, בראיון ל"רדיו קול חי", הודיע דרעי כי בחודש אב יחזור לפוליטיקה. ביוני 2011 הכריז דרעי בוועידת הנשיא כי הוא מקים תנועה חדשה בשם 'תיקון': והצהיר שהוא בדרך חזרה לחיים הפוליטיים בבחירות הבאות. וכי ירוץ לבחירות בראש תנועה חדשה. הוא הבהיר עם זאת, כי "זו לא תהיה מפלגה סקטוריאלית כמו שס". לדבריו, "מה שהתאים בשנת 84' לא רלוונטי עכשיו".

בחודש מרס 2008 כתבתי ב"זרקור" פוסט תחת הכותרת: "להחזיר את אריה דרעי להנהגת ש"ס ולזירה המדינית-ציבורית". לאור ההתבטאות האחרונה שלו, ברור שלשס דרעי לא חוזר, ובצדק מבחינתו. למרבה הסיפוק מן הבחינה שאותה אני מביא הפעם. באותו פוסט לאחר שניתחתי את הזירה הפנים מפלגתית בתוך ש"ס ועמדתו של הרב עובדיה כול עוד הוא בחיים. כתבתי בין היתר:
"אשר לציבור הרחב, אין כול ספק ששובו של אריה דרעי תעורר ביקורת, לאו-דווקא מכלל הקהל הרחב, אלא מצד משפטנים, אגודות ועמותות למען טוהר מידות וכיו"ב... אין דין ללא צדק, אין צדק ללא רחמים, אין רחמים ללא מחילה. דרעי רשאי לקבלה ואנו רשאים לקבל חזרה את דרעי, כאחד המנהיגים המוכשרים והמבטיחים, אשר עשוי גם לתרום במעורבות במדיניות של פיוס עם הפלשתינים".

זה נכתב כאמור לפני שלוש שנים. בינתיים הוא גם שילם רבית על חטאיו והנסיבות מאז הפכו את הנושא הרבה יותר אקוטי. ראשית, הזמנים השתנו. אם אז עוד חשבתי שדרעי יכול לחזור לשס ולהחזיר אותה למה שהייתה במקורה, כלומר מפלגה שדוגלת בצדק חברתי ובעד פשרה עם הפלשתינים, הפעם המצב שונה. שס בפועל לא מייצגת את הפריפריה ואת הציבור הספרדי שאותו התיימרה לייצג. היא מייצגת את האגף החרדי - לאומני בקרב הציבור הלא אשכנזי. משום כך, אדם כמו אריה דרעי לא יבזבז זמנו לנהל מאבקים כדי להוריש את יורשו אלי ישי. ספק אם הרב עובדיה יאות לכך, אף שכמסופר היחסים בין השניים השתפרו. מה גם שאין צורך בניחוש שכן דרעי אמר זאת. אבל הזמן דוחק, לא רק ביאיר לפיד אלא גם באריה דרעי.

הקונסטלציה הפוליטית לקראת הבחירות

אם אריה דרעי ייכנס למרוץ, אין ספק ששס תתרסק, והשאלה כמה מתוך 11 הח"כים שמכהנים יוסיפו לכהן בכנסת ה-19. אבל הערך המוסף של אריה דרעי יהיה גם משיכת קולות מן הליכוד. דרעי אומנם לא נחשב כלאומני אבל הציבור שבחר בליכוד, גם הוא אינו עשוי מקשה אחת. מסורתיים בליכוד בעלי אוריינטציה חברתית עשויים להצביע בעבורו. וזאת לא תהיה ,כפי שאמר דרעי ,רשימה על טהרת הדת. מאידך לפחות מקצת מאנשי "ישראל ביתנו", בעיקר בקרב הדור הצעיר,עשויים גם הם לפנות עורף לליברמן ולתמוך במי שמן הסתם אי כניעה לדתיים תהיה חרותה על דגלו, כפי שהייתה על דגל אביו, טומי לפיד.מממנה הם הסובלים העיקריים. יהדות התורה שלה 5 מנדטים לפי המסורת מצטרף למפלגות השלטון כי היא זקוקה לעטיניו. נוסף על נתונים יבשים ישנה דינאמיקה אשר משתנה עם הנסיבות, וזאת עלולה להכות לא רק בקדימה, אלא בליכוד. באותה מידה התחזקותה של מפלגת העבודה,ואין ספק שהיא תתחזק ,גם היא תתרום לדינאמיקה. גורם נוסף הוא הצטרפות אנשי המחאה החברתית כמועמדים הן למפלגת העבודה והן לר"ץ.

ויש עוד גורם כבד משקל, גורם חיצוני, הוא הבחירות בארה"ב. ישנם כמה אינדיקאטורים שמצביעים שברק אובמה יזכה בקדנציה שנייה. מצב הכלכלה משתפר, בניגוד לכלכלת אירופה שמקרטעת. הרוב המכריע של הציבור היהודי ייתן קולו ותמיכתו הכספית לדמוקרטים בכול מקרה. זאת בייחוד כאשר הממסד משכיל להפריד בין העדר נחת מן הסטאטוס קוו המדיני אבל מאידך דואג בהתמדה להוכיח במעשים כי הוא עומד איתן מאחורי ביטחונה של ישראל. זה מדבר גם לציבור היהודי באמריקה וגם לציבור הישראלי. גם השיחה האחרונה אתמול בטלפון בין אובמה לבין נתניהו מלמדת על דרכי המדיניות האמריקנית. ולבסוף מופעי הפרסה של המועמדים הרפובליקניים והנטייה לשמרנות קיצונית הם בעוכרי הרפובליקנים. נשיא בקדנציה השנייה שלו הוא נשיא אחר בנושאים רבים, גם ביחס לישראל. אובמה יישאר ידיד, אבל גם עם מקל ולא רק עם גזר, והעם האמריקני יתמוך בו, ואני חושב במידה רבה שתהיה לכך השפעה על הישראלים. זאת, מכיוון שהתעמולה האפקטיבית ביותר היא האיומים שמושמעים בארץ על סכנת קיום למדינה. גם אני חושב שיש סכנה כזאת, אבל אתנוגראפית ולא ביטחונית, בעיקר מפני שארה"ב תומכת בנו ביטחונית וצה"ל יודע להגן על המדינה.

מכאן שעיקר המלאכה חייבת להיעשות מבפנים. לא להחליף את המדינה, ולא להחליף את הדמוקרטיה אלא פשוט להחליף את הסוסים היגעים והכושלים. הם לא בולמים במורד, ואיש לא רוצה ליפול אתם ביחד. מבנה הדומינו הקיים מאובק ומעופש, וגם מה שמדביק אותו ייפול בסופו של דבר. מדוע לא לזרז את התהליך?

המאמר מתפרסם באתר המחבר "זרקור"
תאריך:  13/01/2012   |   עודכן:  13/01/2012
צבי גיל
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
אפקט הדומינו
תגובות  [ 7 ] מוצגות   [ 7 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
לא מני ולא מקצתי
13/01/12 19:55
 
מימי המהממת
15/01/12 01:06
2
משה מיכאל
14/01/12 07:14
3
פריטה
14/01/12 10:48
4
אהוד פרלסמן
14/01/12 12:07
5
אהרון שחר
14/01/12 17:11
6
זקן
15/01/12 13:16
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
תבין אותנו שלמה. אנחנו דור המדבר. זה הכל בגנים שלנו. אנחנו לא שולטים בזה, ובקושי מודעים לכך.
13/01/2012  |  יוסי דר  |   מאמרים
יאיר יקירי, אנו חושבים אחרת, חיים אחרת, אבל שנינו גרים באותה מדינה, שנינו בנים לאותו עם. האתגרים העומדים בפנינו משותפים לנו, גם בהצלחות ובשמחות נשתתף וגם - נעבעך - בצרות ובכאב. ואתה, בשונה ממני ומהרבה אחרים, החלטת להשפיע. מניעיך לא מעניינים, רק דבר אחד מעניין - כוונותיך.
13/01/2012  |  אפרים הלפרין  |   מאמרים
ספר שמות הוא ספר הגלות והגאולה ממצריים, הסוללת את הדרך לשאר גלויות ישראל והגאולה העתידה. שמו הוא בעל משמעות סמלית עמוקה ביותר. חז"ל מצביעים על כך כי ישראל נגאלו בזכות שלא שינו את שמם, לשונם ולבושם, אלא שמרו בכבוד על שמותיהם העבריים, על לשון הקודש ועל חזותם היהודית גם בארץ ניכר. בכך המשיכו את מסורת האבות והאימהות הקדושים ואת דרכו של יוסף הצדיק מושל מצריים, שמעמדו המיניסטריאלי הבכיר לא הפריע לו להפגין את יהדותו ברמה.
13/01/2012  |  ציפי לידר  |   מאמרים
במהלך האורגיה התקשורתית שהחלה בעקבות הודעתו של יאיר לפיד על פרישתו מהגשת היומן השבועי בערוץ 2 והצטרפותו לחיים הפוליטיים לא הובלט די הצורך פרט מאלף. ראש הממשלה לשעבר המגה מושחת אהוד אולמרט שהה באותו ערב בביתו של לפיד על תקן של "החבר הכי טוב" של האבא טומי לפיד המנוח וחש עצמו אחד המחותנים.
13/01/2012  |  אריה אבנרי  |   מאמרים
פיטוריו המיידיים של שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס, מוכיחים שיש אמת בדבריו ש"החברה הלבנה שולטת". הנהלת אקסלנס הוכיחה ברוב בושה שחופש הביטוי אינו מוכר לה. סתימת פיו של מעוז הוא מעשה של מקרתיזם בוטה ומגונה. על מה נזעקו מעסיקיו, ממי הם מפחדים שמיהרו לסלקו, מבנק לאומי שמעוז האשימו "בנק של לבנים", או מבג"ץ "המוסד האשכנזי" או שמא מהמשקיעים הלבנים?
13/01/2012  |  גורי גרוסמן  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
ציפי לידר
ציפי לידר
מי אמר שחומש ויקרא הוא טכני בלבד? שיקום! החומש עשיר במסרים מרתקים, מפתיעים, מעניינים ומרעננים    הידעתם ששמירה בתורה היא גם ציפייה? ומה הקשר לפרשתנו?    על כל אלה ועוד במאמר שלפניכם
דן מרגלית
דן מרגלית
היה מזג אוויר נעים, ותנועה די דלילה אך שוטפת, ושתי חיילות שביקשו הסבר בקרבת נחל עוז, ומה לא היה? צה"ל - יוק    כי תמה המלחמה מול רוב רצועת עזה
יוסי אחימאיר
יוסי אחימאיר
אמנת החמאס מצטטת את מוחמד: "לא תגיע עת הגאולה עד אשר יילחמו המוסלמים ביהודים ויהרגו אותם המוסלמים, עד אשר יסתתר היהודי מאחורי האבנים והעצים, ויאמרו האבנים והעצים: הוי מוסלמי! הוי ע...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il