|
זוכים לעדנה בשנים האחרונות [צילום: משרד החקלאות]
|
|
|
|
|
שוק הביצים בישראל גדל בשנים האחרונות בקצב של כ-15% לשנה. מעריכים את היקפו בכ-150 מיליון ביצים לחודש או כ-1.8 מיליארד בשנה. אומדן השוק "המבורקד" (ללא יצוא, מוסדות, מסעדות ותעשיה) מגיע לכ-700 מיליון שח בשנה.
שלושה שחקנים גדולים בשוק: תנובה -שחקן מרכזי (לא יצרן, אך קולט, אורז ומשווק), גליקסמן ולסר. צפויה עליית מחירי הצרכן בעקבות עליית מחירי הגרעינים, המשמשים להכנת התערובת להזנת העופות.
למרות שהמוצר הוא בסיסי, בשנים האחרונות הוא זוכה לעדנה וליתר תשומת לב וטיפול מצד העוסקים בו. (קיים דמיון קל בין שוק זה, למהפך הצרכני במדף הלחמים). רשתות השיווק ובעיקר מגה והפרטיים נותנים לקטגוריה דגש, בכל הקשור לשטחי תצוגה, קירור וקשרים מסחריים עם ספקים מובילים ואיכותיים.
הרשתות זיהו שהן יכולות להגדיל באופן ניכר את הפדיון והרווח, במידה ויציגו "בגובה העיניים" את הביצים, "שהן חפצות ביקרן" - תרתי משמע. נמצא כיום ברוב נקודות המכירה את האורגני, חופש, סופר טרי, גודל XL - במיקומים הנגישים לצרכן - כאשר שאר הגדלים, מונחים במקומות, אשר הגישה אליהן נוחה פחות. בנוסף קיים דמיון רב בין האריזות השונות, כולן דומות, אלא שבכמה מהן ישנה תוספת, בדרך כלל לא מובלטת, של ביצי חופש או מעושר באומגה 3 וכדומה.
כמה נתונים וכללי זהירות
- הביצה מחולקת לשלושה: קליפה, החלבון והחלמון (הצהוב).
- יצור הביצים נעשה רובו בלולים בשתי שיטות: סוללות ולולי חופש. תעשיית הביצים זוכה לביקורות מצד גופים המתנגדים לתנאי האחזקה של המטילות בלולי הסוללות. לולי חופש - שטחי המחיה משופרים. אורגני - תזונת המטילות אינה מכילה הורמונים ותוספים מלאכותיים.
- מטילה ממוצעת מטילה כ-300 ביצים בשנה.
- אחת האלרגיות הנפוצות במזון היא אלרגיה לביצים.
- באופן סטטיסטי אחת מתוך אלף ביצים נגועה בחיידק הסלמונלה. טיפול בחום משמיד את הסלמונלה והתרבותם נעצרת בקירור.
- יש לקנות רק ביצים מסומנות בשם המשווק ובתאריך יצור ובתאריך האחרון לשיווק.
- חל איסור לשטוף ביצים, שכן שטיפה מסירה את השכבה המגנה על הביצה ומסייעת לזיהומים לחדור פנימה.
- קיימת עדיפות בריאותית לאכילת ביצים קשות, בדגש אצל ילדים ומבוגרים.
- יש להקפיד על קניית ביצים בחנויות בהן האחסון הוא בתנאי קירור של 4 מעלות (בעדיפות שנייה ליד מקרר החלב). לא מומלץ לקנות ביצים שמונחות באזורים לא מקוררים.יש להקפיד לקנות במקומות בהן תנועת הקונים היא רבה והסבירות לטריות גבוהה יותר. לקנות את הסוג והגודל המבוקש ולא מה שמונח ומוצג לנו מול העיניים וכמובן לקרוא היטב את הכתוב על האריזה.
בתיאבון!