צריכת פירות וירקות בכמות שאינה עולה על 4 מנות בכל יום קשורה לסיכוי גבוה יותר למוות מוקדם. כך על בסיס ממצאי מחקר מקיף שנעשה בשבדיה. אנשים שדיווחו על כך שמעולם לא אכלו פירות וירקות מתו בממוצע שלוש שנים מוקדם יותר מאלו שאכלו כמות רבה של תפוחים, גזרים ועגבניות.
ארגוני בריאות רבים בעולם ממליצים על אכילת חמש מנות של פירות וירקות בכל יום, אך מחקרים קודמים לא היו חד-משמעיים לגבי השאלה האם הקפדה על הקווים המנחים אכן תורמת לשיפור הבריאות ואם כן עד כמה. המחקר החדש, שפורסם ב-Journal of Clinical Nutrition מראה כי חמש מנות ביום הן אכן הכמות האופטימלית. החוקרים, מהמוסד קרולינסקה שבשטוקהולם, שבדיה, לא זיהו שיפור בשיעור ההישרדות אצל אנשים שאכלו יותר מחמש מנות של פירות וירקות בכל יום בהשוואה לאלו שהקפידו על ההמלצות.
תוצאות המחקר מבוססות על נתונים שנאספו מיותר מ-71,000 שבדים בני 83-45, שהיו במעקב לאורך 13 שנה. המשתתפים נשאלו על התזונה שלהם בין השנים 1998-1997 ועל התדירות בה אכלו פירות - כולל תפוזים, תפוחים, בננות ופירות גרגריים - וירקות, כמו גזרים, סלק, חסה, כרוב, עגבניות ומרק אפונה.
ירידה בסיכון למוות
קרוב ל-11,500 מאלו שהשתתפו במחקר מתו בדצמבר 2010. צוות החוקרים גילה כי אנשים שדיווחו על כך שלא אכלו פירות או ירקות בתחילת המחקר היו בסיכוי גבוה ב-53% למות במהלך תקופת המעקב לעומת אלו שאכלו חמש מנות של פירות וירקות בכל יום. משתתפים שאכלו לפחות מנה אחת של פירות בכל יום חיו 19 חודשים יותר מאלו שמעולם לא אכלו פירות, בממוצע. אלו שאכלו לפחות שלוש מנות של ירקות בכל יום, חיו 32 חודשים יתר מאלו שלא אכלו ירקות בכלל.
פירות וירקות מכילים סוגים שונים של ויטמינים, ופירות בדרך כלל מכילים כמות רבה יותר של קלוריות. למרות שבדרך כלל יש נטייה להתייחס אליהם כאל קבוצה משולבת אחת של מזונות, גם אם ההמלצה היא לאכול כמות רבה יותר של ירקות, חשוב לאכול את שניהם.
יצוין כי הנשים במחקר נטו לאכול כמות גדולה יותר של ירקות ופירות מהגברים.
אנשים שדיווחו על כך שאכלו כמות קטנה יותר של פירות וירקות נטו יותר להיות אנשים מעשנים, עם רמת השכלה נמוכה ואכלו יותר בשר אדום, מוצרי חלב עתירי שומן, ממתקים וחטיפים. מצד שני, אלו שאכלו כמות רבה של פירות וירקות נטו לצרוך כמות קלוריות גבוהה יותר מאלו שלא. המחקר לא הוכיח כי אכילת פירות וירקות מאריכה את תוחלת החיים וייתכן שישנו שוני אחר בין אלו שאכלו פירות וירקות לבין אלו שלא. אך גם כאשר החוקרים לקחו בחשבון גורמים כמו מין, עישון, פעילות גופנית, צריכת אלכוהול ומשקל גוף, התוצאות לא השתנו.
לדברי עורכי המחקר, מעט מאוד מחקרים מקיפים בחנו את ההשפעות שיש לאכילת פירות וירקות על הסיכויים למוות מוקדם, ומחקרים שעשו זאת הניבו תוצאות סותרות. מחקרים גדולים רבים הראו כי אין יתרון ברור, אך מחקרים קטנים יותר גילו ירידה משמעותית בסיכון לתמותה. אחת הבעיות של המחקר היא העובדה שהמידע שהתקבל התבסס על דיווח של המשתתפים ולא על מדידות עצמאיות.