|   15:07:40
  יפעת גדות  
עיתונאית עיתונות זהב בע"מ
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?

הצלחה: יוחזר הטעם לעגבניות

שיתוף פעולה מחקרי בינלאומי עם חוקרים מהאוניברסיטה העברית איתר את חומרי הטעם שנעלמו מהעגבניות לאורך השנים ואת הגנים שיאפשרו להשיבם
01/02/2017  |   יפעת גדות   |   חדשות   |   תגובות
"עם הגדלת היבול והגדלת הפרי, אבדו תכונות הטעם של העגבניות". איתי צמח עם העגבניות" [צילום: עמית קוך]

העגבנייה נמנית בין הגידולים החשובים בעולם הן במונחים של צריכת תוצרת טרייה והן בשימושים לתעשיה. לא פעם אנו נתקלים בצרכני עגבניות שטוענים שלזני עגבניות שקונים כיום בשווקים אין טעם ושהם מתגעגעים ל"טעם של פעם". לשם בחינת טענה זו נוצר שיתוף פעולה מחקרי בין מספר מעבדות מפלורידה, סין, ספרד וישראל. החוקרים ביקשו לגלות מהם המרכיבים אשר משפיעים על טעמה של העגבנייה במטרה להחזיר לה את הטעם שאבד לה במרוצת הפיתוחים הטכנולוגיים וההנדסה הגנטית.

טעם (flavor) הוא שילוב של מרכיבי ריח (ארומה) אותם חש האף וטעם (taste) אשר מורגש בלשון. מרכיבי הריח בעגבנייה הם חומרים נדיפים הנקראים וולטילים (volatiles) ומרכיבי הטעם הם בעיקר החומצות האורגניות: חומצה ציטרית וחומצה מאלית והסוכרים סוכרוז, גלוקוז ופרוקטוז. שילוב נכון של מרכיבים אלה גורם לטעם האופייני של פרי העגבנייה. ומכאן התעוררה שאלת המחקר- מהו אותו שילוב נכון?

מבחני טעימה

המחקר נפתח באפיון מרכיבי הטעם והריח של העגבנייה. למחקר נתרמו כ-400 סוגים שונים של עגבניות על-ידי מעבדתו של פרופ' דני זמיר בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית בירושלים שהייתה שותפה פעילה למחקר.

400 הזנים שנבחרו, נבחרו מבין אוסף של 8,000 זנים שונים של זרעי עגבניות הקיימים כיום בבנק הזרעים במעבדה של פרופ' זמיר במכון למדעי הצמח וגנטיקה בפקולטה לחקלאות. הזנים גודלו בארץ ודוגמאות פרי נשלחו למעבדות מקבוצות המחקר הבינלאומיות כאשר כל מעבדה בדקה קבוצת חומרים שונים: המעבדה בספרד של פרופ' אנטוניו גראנל מאוניברסיטת ולנסיה בדקה את הרכב הוולטילים (האחראים על מרכיבי הריח) המעבדה של זמיר אפיינה את האוסף לתכולת סוכרים, משקל פרי ותכונות מורפולוגיות נוספות כמו צורה צבע וגודל, המעבדה של פרופ' הארי קלי מפלורידה ערכה מבחני טעימה של הזנים והמעבדה של פרופ' סאנוון ואנג הייתה אחראית לריצוף הגנומי של הזנים. לאחר איסוף כל הנתונים והתכונות.

רעיון המחקר היה לאתר אזורים בגנום העגבנייה אשר גורמים לייצור אותם מרכיבי טעם ולבחון האם קיימים גרסאות שונות של גנים שנעלמו בזנים המודרניים וששילובם מחדש יביא לעגבניות עם טעם משופר. קבוצת המחקר הוכיחה בעבודה זו שאכן השינוי היחיד בגן הוא זה שגורם לעלייה ברמת הסוכרים בפרי. ממצא זה חשוב ביותר שכן, נמצא קשר מובהק בין רמת הסוכר לטעם. זה התבטא בכך שהטועמים ציינו זנים בעלי רמת סוכר גבוהה כטעימים.

תוצאות המחקר מראות שמטפחים העדיפו למסחר זנים בהם ישנה סלקציה שלילית לחומרים הנדיפים שעשויים לשפר את טעם העגבנייה ושמו יותר דגש בסלקציה למשקל פרי ותכולת סוכר. הבעיה המרכזית בסלקציה כזו היא המתאם ההפוך בין תכולת סוכר למשקל פרי. העדפת המטפחים לפרי עם משקל גבוה גרמה להפחתה ברמת הסוכרים ובכך לאובדן הטעם. לכן מציעים החוקרים לשים דגש בטיפוח להגברת רמת הוולטילים. הגברה כזו, ולו המינורית ביותר עשויה להשפיע בצורה רבה על הטעם. במהלך עבודת הדוקטורט שלו הצליח איתי צמח ליישם חלק מתוצאות מחקר זה ולטפח זני עגבנייה בעלי טעם משופר ויבול גבוה בהשוואה לזנים מסחריים קיימים ונפוצים בשווקים.

"המחקר הוא קריאת השכמה למטפחי הזנים החדשים", אומר איתי צמח, מהחוקרים השותפים בקבוצה הישראלית במעבדתו של פרופ' זמיר. "על-ידי שימת לב לחומרים שלא משפיעים על יבול ועל גודל, אפשר להגיע לעגבנייה טעימה. המחקר ממפה עבור המטפחים את החומרים האלה, ואת הגנים האחראים לייצורם. אפשר לשנות את הגנים ולהחזיר את הטעם לעגבניות באמצעות הכלאות, למשל בין הזנים המודרניים יותר לזני המורשת, או בהנדסה גנטית המשנה באופן ספציפי גן מסוים. התקווה היא שהמחקר, ומחקרי המשך נוספים, יחזירו למדף את העגבניות "עם הטעם של פעם".

[המאמר פורסם בכתב העת Science ב27.1.17].

תאריך:  01/02/2017   |   עודכן:  01/02/2017
יפעת גדות
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הצלחה: יוחזר הטעם לעגבניות
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
המפרקים של חברת קמור, שמניותיה נסחרו בעבר בבורסה, תובעים 84 מיליון שקל מבעלי החברה, מנהליה, דירקטורים בה ורואי החשבון שלה. בראש הנתבעים עומד דני ברנר, שהיה בעל השליטה בחברה ומנכ"לה במשך 20 שנה. המפרקים הם עוה"ד חגי אולמן ועדי פיגל.
01/02/2017  |  יצחק דנון  |   חדשות
המשטרה ממשיכה בפעולות פינוי המתיישבים מן המאחז עמונה גם לאחר רדת החשיכה ולמרות הקור העז השורר במקום. זאת, על-אף שבתחילה היה תכנון לעצור את הפינוי למשך הלילה. מדיווחים שמגיעים מעמונה עולה כי למרות שבמהלך היום כולו גילו השוטרים איפוק יחסי, הפכה התנהלותם עם רדת הלילה לאגרסיבית יותר. המשטרה גם החלה להגביל את תנועת צוותי העיתונות והיא לא מתירה להם להתקרב לאזורי העימות, ככל הנראה על-מנת למנוע צילום פעולות פינוי אגרסיביות.
01/02/2017  |  איציק וולף  |   חדשות
חברי כנסת מהרשימה הערבית המשותפת דרשו לקבל ממשרדי הממשלה השונים ובראשם משרד האוצר, פירוט מלא של 15 מיליארד השקלים שהובטחו להשקעה במגזר הערבי בתקציב 2017-2018.
01/02/2017  |  איציק וולף  |   חדשות
ועדת החוץ והביטחון קיימה (יום ב', 30.1.17) דיון מהיר בנושא תקצוב שנת השירות, אשר יזמו ח"כ עמר בר-לב (המחנה הציוני), מירב בן ארי (כולנו), ענת ברקו (הליכוד) ויעקב פרי (יש עתיד).
01/02/2017  |  עידן יוסף  |   חדשות
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, אביגדור ליברמן, סיכמו ביניהם על הענקת אישור לבניית 3,030 יחידות דיור חדשות שייבנו ביישובים יהודיים ביהודה ובשומרון.
31/01/2017  |  איציק וולף  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רבקה שפק-ליסק
רבקה שפק-ליסק
הלא חרדים מסרבים להיות "חוטבי עצים ושואבי מים" לרבנים, אברכים ופוליטיקאים חרדים    או שהחרדים ימלאו את חובתם האזרחית או שיסתלקו מכאן
רפי לאופרט
רפי לאופרט
התהפוכות הפוליטיות והדמוגרפיות השליליות בארה"ב משתקפות יותר ויותר בהתנהלות ממשל ביידן במשבר האזורי הנוכחי    השילוב האפרו-אמריקני-מוסלמי והאנטישמי מעמיק את אחיזתו והשתלטותו
דן מרגלית
דן מרגלית
רק הפרופסור גרשום שלום - מי שהביא לידיעת העולם את תורת הקבלה הנשכחת ועמד על מעשיו של נביא השקר שבתי צבי - הטיח בחילונים ובחרדים בארצם של יוהאן וולפגנג גתה ולודוויג בטהובן כי אין דב...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il