|   15:07:40
  יהודה קונפורטס  
עורך קבוצת אנשים ומחשבים
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה

יום כיפור תשע"ג: חשבון הנפש של התקשורת

יום הכיפורים תשע"ג הוא יום שבו כל עובדי תעשיית התקשורת צריכים לעצור לרגע ולעשות חשבון נפש לראות איך הגענו למציאות העגומה של קריסת ענף התקשורת בישראל, סגירת מעריב, וחשש להמשך קיומם של מדיות אחרות כמו ביום הכיפורים ההוא, הכתובת הייתה על הקיר, השאננות והאדישות של כולנו, תרמה לא מעט לעובדה שביום שלישי הקרוב, לראשונה מאז הקמתו, מעריב לא יופיע
23/09/2012  |   יהודה קונפורטס   |   מאמרים   |   מעריב - הקריסה   |   תגובות
הפגנת עובדי מעריב. קל לחסל גוף נושם, יצירתי וחשוב [צילום: מקס ילינסון/מעריב]

היכן הסולידריות?
חשבון הנפש של התקשורת צריך לבדוק לאן נעלמה הסולידריות העיתונאית. כיצד עד היום לא קמה קרן שתבטיח את עתידם של אלו שבחרו במקצוע הזה כדרך חיים ולא כפרנסה בלבד. לרוב העיתונאים, המשתכרים שכר ממוצע בתקשורת, יש אלטרנטיבות בתחומים אחרים, בעד אותו שכר אבל עם הרבה פחות שעות עבודה. כמעט כולם מקבלים כל הזמן הצעות עבודה מפתות. חלקם חוצים את הקווים, עוברים, ואחרים נשארים. הם רואים בעבודה שליחות ומוכנים לשלם את המחיר האישי

ביום שלישי השבוע, ערב יום הכיפורים, לראשונה בתולדות המדינה, לא יופיע העיתון מעריב. 1,600 העובדים שלו, נוקטים בצעד חריג, שלא ננקט מאז היווסדו של העיתון בשנת 1948: השבתת העבודה ביום שני, ואי חלוקת העיתון ביום שלישי. מבחינתם של מרבית עובדי העיתון, ומבחינתי שלי, יום הכיפורים הזה הוא גם יום הכיפורים של התקשורת, של הדמוקרטיה בישראל.

זה היום שבו כל מי שעובד בעולם התקשורת צריך לעשות חשבון נפש. זה היום שבו כל מי שקורא את העיתון ואף גדל עליו, בוודאי מי שזכה לעבוד שם, צריך לעצור לרגע ולראות מה קרה פה? כיצד הגענו למציאות שבו אחד משני העיתונים היומיים הוותיקים בישראל, העיתונים שליוו את המדינה מאז היווסדה, עומד לסגור את שעריו ולשלוח 1,600 איש הביתה. כיצד הגענו למצב שבקרב ציבורים מסוימים בחברה הישראלית, החל מפוליטיקאים מצד מאוד מסוים של המפה הפוליטית, אישי ציבור וכלה בקוראים, הצרכנים הישירים של המוצר הזה שנקרא עיתון, שלא לדבר על היריבות האישית שמתפתחת פה בין עיתונאים בכלי תקשורת מתחרים, פרשנים וכתבים בכירים, שפרנסתם כבר מזמן לא תלויה באותו עיתון, היוצאים להגנת המו"לים שלהם, משל היו שותפים בחנות מכולת. זה הזמן לעצור רגע ולראות, איך התקשורת הצליחה להמאיס את עצמה בעיני חוגים מסוימים, ולגרום לאחרים, שהם הרוב לדעתי, לשתוק.

הטענה המרכזית נגד כלי התקשורת היא חוסר דיוק וסילוף האמת. אפילו הד"ר לפילוסופיה, יובל שטייניץ, שמכהן כשר האוצר, נגרר להסתה נגד התקשורת בחוג בית סגור, אי שם מעבר לקו הירוק. "הם איבדו את הכבוד למילה אמת". מבלי להתייחס כרגע לנסיבות שבהן אמר הדובר את דבריו, צריך להודות, שבתוך ים המילים, הכתבות והמידע שזורם אל צרכני התקשורת, המושג אמת, קיבל משמעויות חדשות. שלל ערוצי המידע והתקשורת הפתוחים כיום, הפכו את התפקיד הבסיסי של כל עיתונאי מתחיל לנגיש לכל אחד. כל מי שיש לו מקלדת ומחשב המחובר לרשת יכול לפתוח בלוג, אתר או סטטוס ברשת חברתית ולדווח על מה שהוא רוצה ומתי שהוא רוצה. העיתונאי, כבעל מקצוע איבד את מקור הסמכות שלו.

חטאיה של ה"ניו מדיה"

אבל כאן בדיוק הנקודה. העיתונות המודפסת משלמת את מחירי החטאים של ה"ניו מדיה". אותה עיתונות מקוונת, אותם אתרי חדשות שקמים חדשות לבקרים, עוטים מעליהם אצטלה של יודעי דבר ומשחררים לאוויר כל פיפס, כל מילה. אלו אתרים שעובדים בלו"ז של 24 שעות, והמשימה העיקרית שמוטלת על העובדים שם היא להביא את המידע, מהר, ראשון וכמעט בכל מחיר. מוסד התגובות, האיזון, התחקיר, איבד מהילתו. נותרו עדיין לא מעט עיתונאים שחוטאים בכך, אבל לא במקרה הם שייכים לקבוצת גילאים ששיער לבן היא סמל הסטטוס שלהם.

דווקא בעיתונות המודפסת תהליכי הפקת העיתון, העריכה והיראה אל המילה הכתובה, מייצרים בכל יום כמויות של מידע, כתבות וידיעות שברובן הן מדויקות אם שמים על מאזניים את סך כל המידע שמתפרסם בעיתון אחד. אחוז הידיעות או הכתבות שיכולות להיכלל בקטגוריה של "אמת לא מלאה" הוא שולי. ההכללה לפיה כל מה שכתוב בעיתון אינו נכון היא איפה חטא גדול לאמת.

וגם פה כלי התקשורת צריכים לעשות חשבון נפש. הרווחנו את זה ביושר. במשך שנים לא מעטות העיתונים המסורתיים, הפרינט, הסתכלו בזלזול בעיתונאים החדשים של הניו מדיה. הם ראו בה תופעה ברת חלוף. מלבד עיתון אחד (ידיעות אחרונות) רוב המולים לא השכילו לפתח ערוצי מדיה אמיתיים, שמגבירים את האמון של הקורא במילה הכתובה. נוצרה מציאות של הכל מותר לפרסם, הכל חופשי ואם טעינו פה שם, אף אחד לא זוכר. המדיה האינטרנטית היא מדיה חולפת, ואילו לא היו ממציאים את גוגל שסורק ושומר כל דבר לטוב או לרע, ספק אם חלק מאותם עיתונים מקוונים היו קיימים.

העדר הכשרה ושכר נמוך

וכאן מגיעים לנקודה הרבה יותר רחבה, שגם היא חלק מהכאה על חטא של עורכי ובעלי העיתונים: לא השכלנו לייצר דור ממשיך על עיתונאים מקצועיים, בעלי השכלה והכשרה אמיתית, לא יצרנו סינרגיה בין פרח עיתונות לבין כאלו שהפכו לשם דבר לעיתונות חוקרת מקצועית ואמיתית. חדרי העריכה ומערכות העיתונים מלאו בצעירים שסיימו מגמות תקשורת, הנפתחות כפטריות אחר הגשם, המתיימרות להכשיר עיתונאים ואנשי מדיה. אלו מוכנים לעבוד בשכר נמוך, ובהעדר מסלול הכשרה מקצועית מסודרת, הם מביאים איתם את הבון טון המעצבן של הניו מדיה, אותו בון טון שממאיס את התקשורת על חלק מצרכניה.

גם מוסדות העיתונות, אגודת העיתונאים, מועצת העיתונות צריכים לעשות חשבון נפש. לא פעם עולה בי המחשבה האם הם באמת עדיין קיימים. על כל פנים אין חולק שמוסדות אלו איבדו מכוחם. עובדה זו איפשרה למו"לים לגרום לזילות המקצוע והתמורה הכספית שהוא משלם עבור העבודה. הם יודעים היטב שעבודה בעיתון עבור מי שבחר בדרך הזו אינה רק מקום עבודה. הם יודעים שמעיתונאים אפשר לדרוש 10-12 שעות עבודה ביום, מבלי הצורך לחשוב שאולי מגיע להם תגמול מתאים. הם יודעים שעיתונאים ירדפו אחרי מידע חשוב, בכל תנאי ובכל מצב, גם אם יידעו שמחר בבוקר כבר לא יהיה להם איפה לעבוד. ראו את מקרה מעריב. כיצד העובדים בו המשיכו עד לא מכבר להוציא את העיתון כאילו עסקים כרגיל, אבל בין כתבה לכתבה ייסרו את עצמם מדאגות לעתידם מחר בבוקר.

חשבון הנפש של התקשורת צריך לבדוק לאן נעלמה הסולידריות העיתונאית. כיצד עד היום לא קמה קרן שתבטיח את עתידם של אלו שבחרו במקצוע הזה כדרך חיים ולא כפרנסה בלבד. לרוב העיתונאים, המשתכרים שכר ממוצע בתקשורת, יש אלטרנטיבות בתחומים אחרים, בעד אותו שכר אבל עם הרבה פחות שעות עבודה. כמעט כולם מקבלים כל הזמן הצעות עבודה מפתות. חלקם חוצים את הקווים, עוברים, ואחרים נשארים. הם רואים בעבודה שליחות ומוכנים לשלם את המחיר האישי.

מלחמה על הדמוקרטיה

ובכלל עבודה בעיתונות היא יציאה לקרב כל יום מחדש. מדובר באחת מהיצירות האנושיות המופלאות ביותר. שרשרת אנושית של עשרות אנשים החל מהכתב שכותב את הידיעה במחשב ועד לשליח שמניח את העיתון על סף ביתנו בוקר בוקר, או המשאית שעובדת בחברת שירות ההפצה. זוהי מלחמה על הדמוקרטיה. מלחמה עבור אנשים שנקלעים לצרות, מלחמה נגד בעלי שררה, מאבקים למען ומלחמה על חופש המידע.

ערב יום הכיפורים, יכולה ואף חייבת העיתונות לעשות חשבון נפש, כמו כולם. המרוץ אחרי החדשות, הכתבות, הרצון להיות ראשון ולדווח לציבור את מה שהוא חייב לדעת, גם אם זה לא נעים, אלו הרוקדים על הדם של גוויית מעריב, מעדיפים להתעלם מדברים אלו שקורים כל יום וכל שעה בכל כלי התקשורת כולל מעריב. אלו שסופרים את הימים לסגירתו של העיתון, עלולים להצטער על כך בעוד זמן לא רב. קל מאוד לחסל גוף נושם, יצירתי וחשוב כמו מעריב, קשה מאוד לשקמו. למעשה בלתי אפשרי. אם מעריב יחוסל, או יהפוך להיות עוד שופר של נתניהו, יעברו שנים רבות, אם בכלל, עד שמישהו יעז להשקיע בכלי תקשורת בישראל.

ואם נחזור רגע ליום הכיפורים. האנלוגיה לאותה טראומה של יום כיפור, יכולה לתפוס לגבי מה שקורה כיום בעולם העיתונות ובמעריב בכלל. הכתובת הייתה על הקיר, המידע המודיעיני היה גלוי, אבל הקונספרציה חגגה. יותר מדי עיתונאים, עורכים ומו"לים שבעים עמדו מהצד וראו כיצד העולם החדש מושך מתחת לשטיח שלהם את יציר כפיהם. לגבי מעריב זה נכון במיוחד. הצרות שם החלו עוד הרבה לפני עידן האינטרנט. משפחת נמרודי נתפסה כמי שבאה להושיע את העיתון. מבחן התוצאה הוכיח אחרת, אבל זה כבר סיפור אחר.

ערב יום הכיפורים תשע"ג, כל עובדי תעשיית התקשורת, צריכים לעצור רגע ולעשות חשבון נפש. את מה שנעשה כבר אי-אפשר כנראה לתקן, אבל לפחות את העתיד ניתן לעצב קצת יותר טוב.

גמר חתימה טובה!

תאריך:  23/09/2012   |   עודכן:  23/09/2012
יהודה קונפורטס
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
יום כיפור תשע"ג: חשבון הנפש של התקשורת
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
המגזין האמריקני "ניו-יורקר" פירסם לאחרונה תחקיר מפורט על הפצצת המתקן הגרעיני בסוריה, המיוחסת לישראל, על-פי מקורות זרים. את התחקיר כתב דויד מקובסקי, לשעבר הכתב המדיני של הארץ.
23/09/2012  |  מתי דוד  |   מאמרים
ב-21 בספטמבר 2012, נהרג רב"ט נתנאל יהלומי על-ידי מחבלים בגבול ישראל מצרים. פרטים ביוגרפים נוספים אפשר למצוא באתרים המקושרים לציונות הדתית כגון ערוץ שבע וסרוגים. למרבה הצער והאכזבה, באתרים של ידיעות אחרונות ומעריב nrg ו-ynet אין זכר למות החייל כעשרים וארבע שעות אחרי האירוע.
23/09/2012  |  אהוד גרנד  |   מאמרים
רק לפני ימים ספורים באחד מנאומיו האחרונים לקראת הדיבייט Debate הטלוויזיוני המתוקשר ביותר בעולם, ערב הבחירות בארה"ב, אמר רומני ש"אין כל סיכוי לעשיית שלום בין ישראל עם הפלשתינים”. מה אתם חושבים? האם זוהי דעתו המקורית או ששמע זאת מידידו הקרוב מר נתניהו? אני מודה שלא ישבתי בחדר בעת שיחתם ואפילו לא הייתי זבוב על הקיר, אבל השכל הישר אומר שראש ממשלתנו לחש לו בהינף יד של זלזול, בלוויית חיוכו החביב והמתנשא, שבוודאי שאין כל סיכוי לשלום "איתם”.
23/09/2012  |  רן שורר  |   מאמרים
ביום 30 למאי 2002 פנה רשם המהנדסים אל ציבור המהנדסים בהנדסה אזרחית בדרישה לעדכן את מדורי רישומם בפנקס המהנדסים, וזה נוסח הפניה - יש לשים לב לסעיף 3 בו מבהיר הרשם את חשיבות העידכון, כי בלעדיו - עלול להיווצר מצב של עבירה על החוק כפי שמפורט בהמשך.
23/09/2012  |  אברהם בן-עזרא  |   מאמרים
-נציבות האו"ם לפליטים או בשמה המלא:"הנציבות העליונה של האומות המאוחדות לפליטים" (United Nations High Commission for Refugees) היא גוף מרכזי של האומות המאוחדות שעוסק בשמירת זכויותיהם וביטחונם של פליטים ברחבי העולם. ארגון זה מסייע כיום לטורקיה בטיפול בפליטי החרב של אסד (ולא אונר"א אשר אנשיו נמצאים בסוריה שנים רבות).
23/09/2012  |  יהודה דרורי  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
מנחם רהט
מנחם רהט
נס הצלת עם ישראל משואה זוטא, תחת נחילי הכטב"מים והטילים שנשאו מטעני מוות נוראים, אינו פחות מנסי הקמת המדינה וששת הימים, ויש אומרים שמדובר בנס בסדר גודל תנכ"י
חיים רמון
חיים רמון
יש רבים בדרג הצבאי ובדרג המדיני שהיו צריכים ללכת הביתה עוד לפני חליוה, ואני מקווה שכך יקרה בעתיד הקרוב
דן מרגלית
דן מרגלית
ביבי ראש, ביבי אשם    נתניהו היה חייב להתפטר דקה אחת לפני הרצי הלוי ורונן בר    איני בא לטעון כי חליוה אינו צריך להתפטר, צריך גם צריך אחריהם? איתם? לא חשוב
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il