מדענים מגרמניה דיווחו כי זיהו את הדרך שבה מסייע הכורכום להפחית את רמות הכולסטרול "הרע" - ממצאים שיוכלו להעמיק את ההבנה לגבי תכונותיו של התבלין.
ה- Curcumin - הפיגמנט הטבעי המעניק לתבלין הכורכום (והקרי) את צבעו, נמצא תחת אור הזרקורים בשנים אחרונות, כשמחקרים חוקרים את יתרונותיו הפוטנציאליים להורדת רמות הכולסטרול, שיפור הבריאות הקרדיווסקולרית (של הלב וכלי הדם) והמלחמה בסרטן.
מומחים בתחום ממליצים כי אנשים המעוניינים לעשות שימוש בתכונות אלו של ה- Curcumin יצרכו אותו בצורה של תוספות ולא יבחרו באכילה מרובה יותר של קרי, הנוטה להיות בדרך כלל עתיר בשומן בצורה שבה הוא משווק במערב.
הסבר למנגנון האפשרי
המחקר החדש, שפורסם ב"Journal of Nutritional Biochemistry", מדווח על מנגנון אפשרי שיסביר את היכולת של תמצית תבלין זה להפחית את רמות הכולסטרול.
מטרת המחקר היתה להבין את הבסיס המולקולרי להשפעות על יתר כולסטרול בדם. ידוע זה זמן רב כי רמות כולסטרול גבוהות, או יתר כולסטרול בדם, קשורות למחלות רבות, במיוחד מחלות קרדיווסקולריות. עורכי המחקר, ביקשו לחקור השפעות מינונים שונים של ה-Curcumin , מ-2 ועד 50 מיקרומולים, בגנים של תאי כבד של בני אדם.
המטרה הספציפית שנחקרה, היתה רצפטור ה- LDL, או 'mRNA', המשפיע על קליטת הכולסטרול LDL מהפלסמה; רצפטור liver X - LXR, רצפטור הקשור למספר נגזרות מחומצנות של כולסטרול; ורצפטור של חומצה רטינואית (RXR), היוצר תרכובת עם LXR כמו גם מפעיל מספר גנים המעורבים בחילוף החומרים של הכולסטרול.
החוקרים דיווחו כי תוספת של Curcumin הביאה לעלייה של פי 7 [תלויה בריכוז] ברצפטור ה-LDL - mRNA, כלומר קליטה גבוהה יותר של כולסטרול LDL מהפלסמה. ההשפעה היתה משמעותית ביותר בריכוזים גבוהים מ- 10 מיקרומולים וה- Curcumin לא נמצא רעיל לתאי הכבד.
הכורכומין שייך למשפחת צמחי הצבלין ומקורו בשורש צמח הכורכום (curcuma longa).
הוא ניתן פעמים רבות כתרופה הודית להפרעות בכבד, שיגרון, פצעים כתוצאה מסוכרת, נזלת שיעול וסינוסיטיס. הרפואה הסינית המסורתית משתמשת גם היא בתבלין לטיפול בכאבי בטן.