נשים שאוכלות כמות מרובה של חסה, ברוקולי, דלעת, תירס ואפונה נהנות כנראה מראייה חדה יותר כשהן מזדקנות.
ירקות אלו מכילים שני חומרים מזינים - לוטאין (פיגמנט צהוב) וזאקסנטין - שעשויים להוריד את הסיכון של אישה בריאה לפתח ניוון כתמי תלוי גיל (AMD) לפני גיל 75, כך על-פי מחקר חדש.
לוטיאין וזאקסנטין נמצאים גם בחלמון הביצה ובתוספות מזון.
ב-AMD - אזור קטן של רשתית העין 'מתקלקל' בהדרגה, ומדרדר את הראייה. AMD הוא הגורם המוביל לאיבוד ראייה קבוע הקשור להזדקנות. נכון להיום, אין מרפא למצב והטיפולים מוגבלים.
למרות שהחוקרים הדגישו כי נדרשים מחקרים נוספים שיאשרו את הממצאים, המחקר הנוכחי מראה כי הוספת ירקות אלו לארוחה בוודאי שאינה מזיקה.
אלפי נשים לא טועות
צוות החוקרים חקר יותר מ- 1,700 נשים בגילאים 50-79 באיובה, וויסקונסין ואורגן.
לצורך המחקר הנשים:
- מילאו שאלונים לגבי התזונה שלהן.
- מילאו שאלונים לגבי התזונה שלהן ב- 15 השנים שקדמו למחקר.
- עברו צילומי עיניים משוכללים לצורך איתור AMD.
הנשים עם צריכת הלוטאין והזאקסנטין הגבוהה ביותר בתזונה, צרכו, בממוצע, פי שלושה לוטאין וזאקסנטין מאלו עם הצריכה הנמוכה ביותר של חומרים מזינים אלו.
327 נשים - כ-18% מהקבוצה כולה - הראו סימנים ל- AMD בשלב ביניים. 34 נשים נוספות סבלו מ- AMD מתקדם. בסה"כ, צריכת לוטאין וזאקסנטין לא נמצאה קשורה לסיכון ל- AMD. אך היו יוצאות מן הכלל.
נשים בריאות צעירות מגיל 75 עם צריכה גבוהה של לוטאין וזאקסנטין, עליה דיווחו בשני הסקרים התזונתיים, נטו לסבול פחות מ- AMD.
החוקרים ציינו, כי ייתכן והתוצאות מקריות, אך ירקות מכילים חומרים מזינים רבים, חלקם פועלים יחד להורדת הסיכון ל- AMD בדרכים שאינן מובנות עדיין.