ייתכן וניתן יהיה ליצור בדיקת טעם שתסייע בבחירת התרופה המתאימה לדיכאון. כך טוענים חוקרים בריטים שחקרו את נושא הטעם והכימיקלים במוח הקשורים לדיכאון.
עד כה לא היתה דרך קלה להחליט איזו התרופה הטובה ביותר לטיפול בדיכאון. כתוצאה מכך, הטיפולים הביאו לתוצאות מוצלחות רק בכ-60% עד 80% מהפעמים. כמו כן, נדרשים ארבעה שבועות כדי לגלות האם התרופה אכן פועלת, או אם יש צורך לשנות את הטיפול התרופתי.
כעת, בעזרת בדיקת טעם, ייתכן וניתן יהיה לדעת במדוייק, בפעם הראשונה, איזו תרופה היא היעילה ביותר.
בדיקת טעם
המדענים חקרו 20 מתנדבים בריאים בגילאים 19-47. תחילה, המשתתפים נבדקו לגילוי דיכאון. אף אחד מהם לא סבל מהמצב. בשלב הבא, מרחו החוקרים תמיסות מתוקות, חמוצות, מלוחות ומרות על קצה לשונם של המשתתפים למשך כחמש שניות. המשתתפים זיהו במדויק את הטעם של כל תמיסה.
המשתתפים חזרו על הבדיקה לאחר שנטלו את התרופות נגד דיכאון Paxil (פקסיל) או reboxetine (רבוקסטין), או גלולה המכילה פלצבו (תרופת דמה שאינה מכילה חומר רפואי אך מבחינה פסיכולוגית משפיעה כתרופה נגד דיכאון).
פקסיל מעלה את רמות הכימיקל סרוטונין במוח. רבוקסטין, שאינה זמינה בארצות הברית, מעלה רמות כימיקל אחר במוח - נוראדרנלין.
השפעות התרופות
כל משתתף ניסה תרופה אחת ליום במשך שלושה ימים, כשהוא מחליף בין התרופות. המשתתפים עברו את בדיקות הטעם שעתיים לאחר שנטלו את התרופה.
לאחר שנטלו פקסיל, המטופלים הרגישו בטעם מוגבר של מתוק ומר. לאחר שנטלו רבוקסטין, הם חשו בטעם מוגבר של חמוץ ומר. אף אחת מהתרופות לא השפיעה על הטעם המלוח. גלולות הפלצבו לא השפיעו כלל על אף אחד מהטעמים.
החוקרים הגיעו למסקנה כי סרוטונין ונוראדרנין עשויים להשפיע על הטעם. בדיקת טעם, לדבריהם, יכולה להראות האם הדיכאון של החולה מושפע יותר מהסרוטונין או מהנוראדרנלין. מידע זה יוכל לסייע בבחירת התרופה הנכונה לטיפול בדיכאון. הממצאים עשויים גם להסביר את השינויים בתיאבון בקרב אנשים הסובלים מדיכאון.
יצויין, כי המחקר לא כלל אנשים שסבלו מדיכאון ולכן עדיין נדרשים מחקרים נוםפים שיבחנו את הממצאים.