אנשים המקפידים על תזונה "ים תיכונית", העשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים ודגים, מפחיתים ב-50% את הסיכוי לפתח מחלת ריאות.
ויטמינים נוגדי חמצון הנמצאים במזונות אלו מסייעים לפעול נגד תהליכים דלקתיים המזיקים לריאות, כך על-פי דוח שפורסם אמש במהדורה המקוונת של העיתון "Thorax".
לעומת זאת, ניטריטים (חומצת מלח חנקני) בבשרים מעובדים - המהווים חלק מהתזונה המערבית - עלולים לגרום להדרדרות הולכת ומחמירה בתפקוד הריאות עם הגיל. מזונות מזוקקים עם אינדקס גליקמי גבוה (כמו קינוחים למינהם וממתקים) עלולים גם הם לעודד מצבים של דלקת.
מחלת הריאות החמורה - מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), נגרמת בעיקרון מעישון וצפויה להיות הגורם השלישי למוות בכל העולם עד 2020, כתוצאה מעלייה בשכיחות העישון במדינות מתפתחות.
לא כל המעשנים מפתחים את המחלה, עובדה שהובילה את החוקרים לחפש אחר גורמים גנטיים וסביבתיים המציעים הגנה. אחד מאלו היא התזונה. ובמידה ותזונה בריאה יכולה לצמצם את הסיכויים ל-COPD, הרי שאכילה לא בריאה יכולה לגרום להיפך, כתבו החוקרים.
אצל מעשנים ומעשנים לשעבר, תזונה עשירה בדגנים מזוקקים, מזון משומר ובשר אדום, קינוחים וצ'יפס עלולה להעלות את הסיכון ל-COPD.
עורכי המחקר אספו נתונים על קרוב ל-43,000 גברים שלקחו חלק במחקר שעקב אחר אנשי רפואה בארצות הברית, והחל בשנת 1986. המחקר כלל יותר מ-50,000 אנשי רפואה אמריקנים בני 40 עד 75.
בכל שנתיים נשאלו הגברים לגבי אורח חייהם, כולל עישון והתעמלות, תזונה והיסטוריה רפואית. מידע תזונתי מפורט נאסף בכל ארבע שנים.
התזונה של הגברים קוטלגה או כתזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים ודגים (תזונה "ים תיכונית"), או תזונה עשירה במזונות מעובדים (סוכרים מזוקקים, מזון משומר ובשר אדום (תזונה "מערבית").
111 מקרים של COPD אובחנו במהלך המחקר בין השנים 1986 ל-1998.
גברים שאכלו תזונה ים תיכונית היו בסיכון נמוך ב-50% לפתח COPD בהשוואה לאלו שאכלו תזונה מערבית, גם לאחר שנלקחו בחשבון גיל, עישון, וגורמי סיכון אחרים.
המסר החשוב ביותר בהיבט של בריאות הציבור נשאר עדיין הפסקת עישון, אך נתונים אלו מראים כי תזונה עשויה גם היא להשפיע על הסיכון ל-COPD. חשוב גם לציין כי בניגוד למחלות של הלב וכלי הדם או לסרטן, המחקר על תזונה והשפעתה על מחלות נשימתיות הוא עדכני ביותר.