המזון שאנו אוכלים עשוי לשחק תפקיד בעלייה של זיהומים העמידים לאנטיביוטיקה.
דוח חדש מטעם אוניברסיטת אוהיו מראה כי מזון עלול להיות דרך חשובה שבה מתפתחים ומתפזרים חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה. הדבר מתרחש למעשה דרך תהליך הידוע כ-horizontal gene transfer (מעבר גנים בין אורגניזמים ממינים שונים כמו למשל בין טפיל לפונדקאי) בו חיידקים הקרובים זה לזה חולקים מידע גנטי הכולל גנים המקודדים לעמידות לאנטיביוטיקה - מצב שכבר מהווה בעיה בבתי חולים רבים.
החוקרים בדקו מספר מזונות "מוכנים לאכילה" כולל מאכלי ים, בשרים, מוצרי חלב, מעדנים ותוצרת טרייה. הם גילו חיידק הנושא גן העמיד לאנטיביוטיקה ברבים מהמוצרים מלבד בגבינות מותכות וביוגורט.
למרות העובדה שהמחקר בדק רק מספר מוגבל של סמנים עמידים, הוא המחיש את השכיחות של אורגניזם עמיד לאנטיביוטיקה וגנים עמידים לאנטיביוטיקה במזונות רבים. ולמרות שעדיין נדרשים מחקרים נוספים כדי לבסס את הקשר הישיר בין חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה ממזונות לפונדקאים עמידים לאנטיביוטיקה במערכת האקולוגית, הרי שהוא מספק ראיות לכך שאספקה קבועה של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, המשמשים כשותפים למעבר גנים בין אורגניזמים הם אחראים, לכל הפחות בחלק מהמקרים, לעלייה בעמידות לאנטיביוטיקה בבני אדם.
הבעיה ההולכת ומחריפה של זיהומים עמידים לאנטיביוטיקה אינה מוגבלת רק לאספקת המזון. מחקר הראה גם גנים עמידים לאנטיביוטיקה בחיידקים של מערכת העיכול של תינוקות צעירים. ומאחר שילדים אלו רק ינקו או ניזונו מתחליף חלב אם בלבד, החוקרים משערים כי הם קיבלו את הגנים ממקור אחר שאינו המזון, כלומר שגנים עמידים לאנטיביוטיקה מהסביבה גם הם משחקים תפקיד חשוב.